”Κοιτάει” προς τις 2.450 μονάδες η αγορά

Επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση για ενδιαφέρουσα συνεδρία η μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς. Οι ξένοι τοποθετούνται στις γνωστές τους αδυναμίες, δηλαδή τις τράπεζες, συνεχίζεται η μετακύλιση θέσεων από ΟΤΕ σε Cosmote, ενώ ενισχύουν το ενδιαφέρον της αγοράς επιμέρους κινήσεις, με πιο χαρακτηριστική αυτήν του Σαράντη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με αιχμή, για πολλοστή φορά τις τράπεζες προσεγγίζονται και πάλι οι 2.450 μονάδες.

Οι συναλλαγές των 92 εκατ. ευρώ (στις 13.50) είναι περισσότερες των χθεσινών και θα πρέπει να θεωρηθούν ενθαρρυντική ένδειξη, καθώς κατά κύριο λόγο αποτελούν αγορές σε τραπεζικούς τίτλους και επιλεγμένες μετοχές του FTSE-20, σε αντίδρασή τους.

Προφανώς, οι αγοραστές θα πρέπει να αναζητηθούν και πάλι κυρίως σε εκείνους τους ξένους (Citigroup, Lehman Brothers, UBS, HSBC) που μέχρι και την Παρασκευή συνιστούσαν αγορές στις μετοχές των Alpha, Εθνικής, Cosmote, ΟΠΑΠ και ορισμένων ακόμη.

Η μετοχή της Εθνικής κινείται προς τα 24,64 ευρώ, εντυπωσιακή στα 23,94 ευρώ η Εμπορική (διασπά για δεύτερη κατά σειρά φορά την προηγούμενη υψηλή τιμή), η Alpha προς τα 25,86 ευρώ, η Eurobank προς τα 17,90 ευρώ και προς τα 9,52 ευρώ η Πειραιώς.

Η ιδιότυπης μορφής και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα εναλλαγή θέσεων από ΟΤΕ σε Cosmote συνεχίζεται με τις συναλλαγές στον ΟΤΕ να ξεπερνούν τα 2,2 εκατ. τεμάχια, και να υποχωρεί κατά περίπου 2,5% προς τα 11 ευρώ.

Έντονα ανοδική είναι η τάση για τη μετοχή της Cosmote, που πριμοδοτείται με ρευστότητα ξένων, οι οποίοι πωλούσαν μέχρι και την Παρασκευή θέσεις τους στον ΟΤΕ, καθώς με βάση τη χθεσινή τιμή η μερισματική της απόδοση κυμαινόταν στο 4% (διανεμόμενο μέρισμα 0,50 ευρώ).

Η παρουσία των ξένων επιβεβαιώνεται και μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης των θέσεών τους στο Σαράντη (σχετικά για το πακέτο βλέπε στα top stories).

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της παρουσίασης ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένους, Ελβετοί θεσμικοί ενημερώθηκαν για τις εταιρίες Θεμελιοδομή, Χατζηιωάννου, FG Europe και ΓΕΚ – Τέρνα.

Στα ενδιαφέροντα των ημερών, πέρα από τη θριαμβευτική πορεία της Εμπορικής, θα πρέπει να προσεχθεί η κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών στην Αγροτική.

Είναι χαρακτηριστικό πως από μέσο ημερήσιο όρο συναλλαγών 19.343 τεμαχίων της προηγούμενης εβδομάδας η μετοχή αντιδρά σήμερα προς τα 6,10 ευρώ με εμπορευσιμότητα... μηνός (περί τις 67.000 τεμάχια στις 13.55).

Από τις μετοχές-σηματωρούς της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, προς τα 2,41 ευρώ αντιδρά η κοινή της Κλωνατέξ, προς τα 2,31 η προνομιούχος, προς τα 2,24 η Νάουσα.

Η μετοχή του Κορασίδη κινείται στα 1,90 ευρώ, του Μυτιληναίου στα 4,88 ευρώ και των ΕΠΑΤ στα 3,22 ευρώ.

Αυξημένες και σήμερα οι συναλλαγές σε Informatics και Alco, με τις μετοχές να ενισχύονται προς τα 0,90 και 1,92 ευρώ αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η με αύξηση συναλλαγών κίνηση της Lavipharm προς το 1,30 ευρώ, καθώς ο τίτλος της εν λόγω εταιρίας αντέδρασε και χθες θετικά (0,81%) στα 1,24 ευρώ και 55.125 τεμάχια.

Από τη μεσαία – υψηλότερη κεφαλαιοποίηση ενδιαφέρον εμφανίζει η ολική επαναφορά των Folli Follie προς τα 23,82 ευρώ και της κοινής του Τιτάνα στα 37 ευρώ.

Πρόσφατα η Εθνική Χρηματιστηριακή έθετε τιμή-στόχο τα 43 ευρώ για τη μετοχή του Τιτάνα, διατηρώντας τη σύσταση ”αγορά”.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθούν οι αυξημένες μετά τις 13.30 πωλήσεις στη μετοχή της Intracom, με ανάλογη πίεσή της προς τα 4,34 ευρώ (-2,2%).

Μέχρι το τέλος της συνεδρίασης θα πρέπει καταρχήν να εξασφαλιστεί ένα ”μαξιλάρι” σαφώς υψηλότερα των 2.410 μονάδων, να σταθεροποιηθεί η μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση και να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα η ζήτηση για δεικτοβαρείς μετοχές και ειδικότερα τις τραπεζικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v