Ο Τύπος της Πέμπτης

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές του πετρελαίου και οι επιπτώσεις που ενδέχεται να δημιουργηθούν στην παγκόσμια οικονομία, οι διοικητικές αλλαγές στον ΟΤΕ, καθώς και τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Emporiki Bank είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές του πετρελαίου και οι επιπτώσεις που ενδέχεται να δημιουργηθούν στην παγκόσμια οικονομία, οι διοικητικές αλλαγές στον ΟΤΕ, καθώς και τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Emporiki Bank είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Κυβέρνηση: Υποσχέθηκε να ”νοικοκυρέψει” το κράτος και επέκρινε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τα ”βάρη” που ”κληροδότησαν” στην κυβέρνησή του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με Το Βήμα, που συμπληρώνει πως η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου δεν έκρυβε εκπλήξεις, καθώς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να κυβερνήσει, ότι δοκιμάζει τη συνοχή της κοινωνίας, ότι φταίει για την ακρίβεια.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση χθες στη Βουλή για την οικονομία προκάλεσε την πρώτη επί της ουσίας αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με την Καθημερινή, που επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός παρέθεσε καταιγιστικά στοιχεία για τη σπατάλη, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Παπανδρέου ”μελετημένος” προσπάθησε να αμυνθεί.

Οι συνήθεις ”ύποπτοι” και συγκεκριμένα έλλειμμα, χρέος και υπερβάσεις κυριάρχησαν σύμφωνα με το Κέρδος στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Πετρέλαιο: Φόβους για επικείμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας εκφράζουν οι αναλυτές βλέποντας την άνοδο των πετρελαϊκών τιμών να ”περνάει τη θηλιά” στα επιτόκια και στις μετοχές, πιέζοντας τις αγορές χρήματος διεθνώς και υποδαυλίζοντας τον πληθωρισμό, τονίζει Το Βήμα.

Αναπόφευκτες χαρακτηρίζονται μετά και τη νέα άνοδο των τιμών στα καύσιμα οι ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, αναφέρει η Καθημερινή.

Εκτός ελέγχου ”καλπάζουν” οι τιμές του πετρελαίου, καθώς εντείνονται οι φόβοι για τον κίνδυνο ελλείψεων στην αγορά, σύμφωνα με το Κέρδος, ενώ η Εξπρές τονίζει πως το πετρέλαιο καλπάζει, ενώ παράλληλα διογκώνεται το έλλειμμα.

ΓΣΕΕ: Σε διετή εργασιακή ειρήνη αποβλέπουν οι εργοδοτικές οργανώσεις κατά τη σημερινή 5η συνάντηση της ΓΣΕΕ με βιομηχάνους, εμπόρους και βιοτέχνες αναφέρει η Ημερησία, που συμπληρώνει πως οι εργοδότες προτείνουν αυξήσεις 6%-5% στη διετία.

ΑΔΕΔΥ: Εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο 1.100 ευρώ θα διεκδικήσει η ΑΔΕΔΥ στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων στο Δημόσιο, που θα αρχίσουν στις 18 Μαΐου, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Εφορία: Τις δηλώσεις μέσω Ιντερνετ καταργεί η εφορία σύμφωνα με το Κέρδος, που επισημαίνει πως κινούμαστε πίσω ολοταχώς στο σύστημα του καρμπόν και της γραφειοκρατίας, ενώ συμπληρώνει πως οι φορολογούμενοι με επιστροφή φόρου υποχρεούνται σε άμεση κατάθεση των δικαιολογητικών.

Ναυτιλία: Για συνεργία με Κύπρο και Μάλτα στη ναυτιλία κάνει λόγο η Ναυτεμπορική.

Τουρισμός: Παγιδευμένος σε κρίση είναι ο τουρισμός σύμφωνα με την Εξπρές.

ΟΤΕ: Με την παραίτηση του κ. Γ. Σκαρπέλη από μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ σφραγίσθηκε η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΤΕ υπό την προεδρία του κ. Π. Βουρλούμη, αναφέρει η Καθημερινή, που μεταξύ άλλων τονίζει πως η παραίτηση του κ. Σκαρπέλη σηματοδοτεί αλλαγές στη διοίκηση του Οργανισμού.

ΟΠΑΠ: Μάχες χαρακωμάτων εξελίσσονται γύρω από τον μεγαλύτερο διαγωνισμό πληροφορικής των τελευταίων ετών που έχει προκηρύξει ο ΟΠΑΠ, ύψους 120 εκατ. ευρώ, για την ”προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση του τερματικού εξοπλισμού”, αναφέρει η Καθημερινή.

Στις εκτιμήσεις της Marfin Analysis για τα μεγέθη πρώτου τριμήνου του ΟΤΕ αλλά και της Cosmote αναφέρεται η εφημερίδα Χρηματιστήριο, ενώ η Ημερησία αναφέρεται στις διοικητικές αλλαγές στον Οργανισμό.

Eurobank: Το σχέδιο ανάπτυξης της Eurobank στα Βαλκάνια αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα προχωρά σε κινήσεις ενίσχυσης με εξαγορά δικτύου, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για άνοιγμα στην αγορά της Τουρκίας.

Εμπορική Τράπεζα: Στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Εμπορικής Τράπεζας αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης, αλλά και στις δηλώσεις του νέου της προέδρου κ. Προβόπουλου.

Γενική: Σε αύξηση των προβλέψεων θα προχωρήσει η Γενική Τράπεζα τους επόμενους μήνες, με στόχο την πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής.

Credit Agricole: Σκέπτεται να αποχωρήσει η Credit Agricole σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που παράλληλα επισημαίνει πως οι Γάλλοι συνειδητοποιούν ότι η εξυγίανση δεν προχωρά.

Unilever: Ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις του ομίλου της Unilever στην Ελλάδα, ο οποίος –όπως τονίζει η Καθημερινή– παρουσίασε χθες διεθνώς τη νέα του εταιρική ταυτότητα.

Έμπεδος: Κατά 48,14% καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Έμπεδος σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως 14 εκατ. ευρώ προστέθηκαν στα ταμεία της εταιρίας.

HDW: Φιλική διευθέτηση με την HDW επιδιώκει το Δημόσιο, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v