Προτίμηση στα ”outsiders” του FT 20

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη, ενώ οι περισσότεροι τίτλοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, κάτι που αποτυπώνεται στους αντίστοιχους δείκτες. Σημαντικά κέρδη για Hyatt - Γερμανό (νέο υψηλό έτους) λόγω ένταξης στον MSCI Greece, όπως και για Cosmote - ΟΠΑΠ. Εντολές αγοράς στον ΟΤΕ μετά από το διήμερο ”βομβαρδισμό”.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (αυτή τη φορά αφορούσε μόνο τον Γενικό Δείκτη καθώς οι περισσότεροι τίτλοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο) και μάλιστα κόντρα στην αρνητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Όμως μία δεύτερη ματιά στους επιμέρους δείκτες (FTSE +0,95%, FTSEM –0,17%, FTSES –0,51%, Τράπεζες +0,44% και Τηλεπικοινωνίες +2,03%) ασφαλώς βοηθάει στο να κατανοηθούν οι ”δράστες” της ανοδικής κίνησης αλλά και αυτοί που για πολλοστή φορά δεν ακολούθησαν έστω και εξ αποστάσεως (!).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν την σημερινή συνεδρίαση μείζονος σημασίας προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν η συνεδρίαση της Τρίτης ήταν απλά μία τεχνική αντίδραση, δικαιώθηκαν για το πιθανό ενδιαφέρον που θα εκδηλωνόταν για τους τίτλους που προστέθηκαν στον MSCI Greece (Γερμανός, ΗΥΑΤΤ), όμως παραμένουν σχετικά επιφυλακτικοί, χωρίς να αποκλείουν περαιτέρω άνοδο του Δείκτη μέχρι την γ.σ. της Εθνικής.

Σχετικά επιφυλακτικοί και όσοι ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, έστω και αν ο Δείκτης τους ”έκανε το χατίρι” να κλείσει πάνω από τις 2472 μονάδες, κάτι που τεχνικά δίνει κίνηση προς τις 2485 μονάδες.

Ομως κάτι στην Αγορά δείχνει ότι οι επιφυλακτικοί πληθαίνουν όλο και περισσότερο, μιας και οι Δεικτοβαρείς τίτλοι θεωρητικά ”πιάνουν ταβάνι”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι το υψηλό των 2482,21 μονάδων, για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια και να κλείσει στις 2473,84 μονάδες με κέρδη 0,97%, ενώ ο τζίρος σχετικά αυξημένος έφθασε τα 160,1 εκ. ευρώ από τα οποία τα 9,1 εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, αναμφισβήτητοι πρωταγωνιστές ΗΥΑΤΤ και Γερμανός (νέο υψηλό τρέχοντος έτους), κοντά στο υψηλό ημέρας η Cosmote (όπως και ο Γερμανός), σημαντικότατα κέρδη για τον ΟΠΑΠ (εντύπωση προκάλεσε μία εντολή αγοράς 78.900 τεμαχίων στα 16,00 ευρώ) και με κέρδη μεγαλύτερα του 1% σε ΔΕΗ, ΟΤΕ (πιθανή η εκτόνωση των ”εισαγόμενων” εντολών πώλησης που όμως έδωσαν μία μικρή γεύση τι μπορεί να συμβεί όταν οι ξένοι αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν θέσεις), Εθνική, Motor oil, Eurobank.

Αντίθετα πιέσεις στην Αγροτική και πολύ περισσότερες στην Εμπορική (που όμως επέδειξε συμπεριφορά καλύτερη του αναμενομένου, καθώς κάποιοι φαίνεται ότι συνεχίζουν να αγοράζουν) και αρνητικό πρόσημο για Alpha Bank, Πειραιώς και Τιτάνα.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 120 ανοδικές μετοχές έναντι 162 πτωτικών και σε 14 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

Από τους επιμέρους τίτλους, ασταμάτητη η πλαγιοκαθοδική κίνηση της Olympic Catering, πιέσεις και στο Αλουμίνιο Ελλάδος με αυξημένες συναλλαγές (αν και ήταν προβλεπόμενη η έξοδός του από τον MSCI), εντολές αγοράς των τελευταίων λεπτών διαμόρφωσαν την τελική εικόνα για την Lamda Development, νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό τρέχοντος έτους για την ’Αλφα Γκρίσιν, υπό πίεση όλος ο όμιλος Κλωνατέξ, σημαντικά κέρδη για τους Μύλους Κεπενού (για τους λάτρεις της αδρεναλίνης) κινητικότητα σε Δρομέα, Μάρακ, σημαντικά κέρδη με ελάχιστες συναλλαγές για Βαράγκη, Τεχνοδομή και Nexans, ενώ η Γενέρ ”βοηθήθηκε” από εντολές αγορών σημαντικότατου ”ειδικού βάρους”.

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 227.000 τεμάχια της Sex Form στα 2,71 ευρώ, ένα πακέτο 110.000 τεμάχια της Cosmote στα 13,26 ευρώ, ένα πακέτο 500.000 τεμάχια της Veterin στα 3,18 ευρώ και δύο πακέτα των 100.000 και 33.200 τεμάχια της Eurobank στα 18,08 ευρώ.

Επίσης, δύο πακέτα των 40.000 και 100.000 τεμαχίων της Coca Cola 3E στα 21,48 και 21,42 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v