Γ. Προβόπουλος: Το μαχαίρι στο κόκκαλο...

”Οι επιδόσεις του ομίλου της Εμπορικής ήταν θλιβερές και πριν έρθει η Credit Agricole”, τόνισε ο νέος πρόεδρος, Γ. Προβόπουλος, παρουσιάζοντας με σκληρά λόγια την κατάσταση του ομίλου που παρέλαβε. Τι είπε για τη διοίκηση Στουρνάρα, την εξυγίανση του ισολογισμού, τις επισφάλειες, τις θυγατρικές, αλλά και για την Credit Agricole.

Γ. Προβόπουλος: Το μαχαίρι στο κόκκαλο...
του Γιώργου Μαντέλα

”Οι επιδόσεις του ομίλου της Εμπορικής ήταν θλιβερές και πριν έρθει η Credit Agricole”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος, παρουσιάζοντας την κατάσταση του ομίλου που παρέλαβε.

”Περιμένουμε να τελειώσει το έργο της ελεγκτικής εταιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για να δούμε τι εκκρεμότητες έχουμε βρει εδώ μέσα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

Η Εμπορική ανακοίνωσε σήμερα σημαντική υποχώρηση κατά 52,4% στα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου στο α’ τρίμηνο, διαψεύδοντας τους αναλυτές που προέβλεπαν αύξηση 6%-21%. Η υποχώρηση αποδίδεται σε αυξημένα λειτουργικά έξοδα και επισφάλειες.

Η τράπεζα, πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος, υπέστη μία διαδικασία φθοράς τις τελευταίες δύο δεκαετίες, για να βρεθεί σήμερα καταϊδρωμένη στην τέταρτη θέση.

Δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές κατά της προηγούμενης διοίκησης καθώς, όταν ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν εκείνη να προβλέπει αύξηση κερδών 27% και σήμερα να ανακοινώνεται μείωση της τάξης του 52,5%, είπε χαρακτηριστικά: ”Ρωτήστε αυτούς που τα προέβλεπαν”.

Όταν ρωτήθηκε αν τίθεται ζήτημα αναξιοπιστίας της προηγούμενης διοίκησης, είπε ότι ο όρος είναι υπερβολικός, αλλά πρόσθεσε ότι η ευθύνη της νέας διοίκησης είναι να αποτυπώσει με ρεαλισμό τα μεγέθη της τράπεζας.

Αποφασισμένος να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο της εξυγίανσης της Εμπορικής, ο κ. Προβόπουλος ανακοίνωσε πολύ αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες, λέγοντας ότι αυτές γίνονται στη βάση της πρόληψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, η τράπεζα αυτή τη στιγμή παρουσιάζει τους χειρότερους συντελεστές σε σχέση με τις άλλες μεγάλες εμπορικές τράπεζες της χώρας και είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις της Εμπορικής σε μη χρηματοοικονομικές συμμετοχές το 2003 παρουσίασαν μηδενική κερδοφορία.

Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 15%, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων σημείωσε σημαντική μείωση και τα λειτουργικά έσοδα προς έξοδα διαμορφώνονται στο 73,7%, όταν ο μέσος όρος των ελληνικών τραπεζών είναι στο 62,7%.

Η τράπεζα, παρά το γεγονός ότι έχει 20% παραπάνω καταστήματα από την Eurobank και τα λειτουργικά της έσοδα είναι μόλις 68% των εσόδων της τελευταίας, έχει σημαντικότερο λειτουργικό κόστος από τους ανταγωνιστές της, γι’ αυτό σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο απαιτείται αμέσως η εφαρμογή νέας στρατηγικής.

Αυτή θα περάσει μέσα από την άμεση εξυγίανση του ισολογισμού, την αποτύπωση όλων των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, όπως είπε χαρακτηριστικά, την αποτίμηση της τρέχουσας αξίας των ακινήτων, για την οποία σημείωσε ότι έγινε μία επιπόλαιη εκτίμηση, και την επανεξέταση του ρόλου των θυγατρικών εταιριών.

Ο κ. Προβόπουλος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το αν στη συμφωνία με την Credit Agricole υπάρχει όρος για επιστροφή των μετοχών της Εμπορικής το 2007, ενώ, όταν ρωτήθηκε αν οι Γάλλοι είναι ευχαριστημένοι από τη μέχρι τώρα συνεργασία και πώς εξηγεί το γεγονός ότι αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν μέχρι πριν από λίγο καιρό, απάντησε χαρακτηριστικά: ”Εγώ εδώ εκπροσωπώ τους μετόχους, δεν μιλώ ως αντιπρόσωπος του 11% της Credit Agricole. Αν θέλετε να ρωτήσετε τους εκπροσώπους της”.

Σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές της Εμπορικής εκτός ελληνικών συνόρων, είπε ότι ”θα πάμε εκεί που υπάρχουν αποδόσεις. Στόχος μας είναι να προέρχεται το 10% με 12% των κερδών μας από τις επενδύσεις μας στο εξωτερικό.

Τώρα είμαστε πολύ πιο χαμηλά. Αν δεν το πετύχουμε θα δούμε τι θα κάνουμε”, είπε.

Τέλος, επανερχόμενος στο θέμα των προβλέψεων, είπε ότι είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν αυξημένες και στα επόμενα τρίμηνα, ενώ όταν ρωτήθηκε πότε θα υπάρξει η αλλαγή του κλίματος, είπε ότι η εικόνα θα βελτιώνεται σιγά σιγά.

* Η ομιλία του κ. Γ. Προβόπουλου στη συνέντευξη Τύπου και η ανακοίνωση της τράπεζας για τα μεγέθη α’ τριμήνου 2004 δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v