”Κλειδί” η διάχυση της ρευστότητας

Το αρκετά εύθραυστο διεθνές περιβάλλον δημιουργεί συνθήκες υψηλής μεταβλητότητας στη Σοφοκλέους, αν και η πορεία αρκετών blue chips είναι πολύ καλύτερη των διεθνών αγορών. Το... καύσιμο δείχνει να στερεύει, αν και παραμένει ερωτηματικό εάν, πότε και προς ποιά κατεύθυνση θα διοχετευθεί στην αγορά η αντληθείσα ρευστότητα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε μεταίχμιο και πάλι η βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς. Τόσο η τεχνική εικόνα όσο και η συνολικότερη συμπεριφορά της αγοράς, καθιστά και πάλι προβληματική τη συνέχεια, τουλάχιστον για τις επόμενες 1-2 συνεδριάσεις.

Βέβαια σε μέγιστο βαθμό η αγορά μας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το διεθνές περιβάλλον, που μόνο ευνοϊκό δεν είναι αυτή την περίοδο. Άλλωστε, ας μην έχουμε παράπονο από τη Σοφοκλέους, καθώς η πορεία αρκετών μετοχών και του Γενικού Δείκτη, ήταν σαφώς καλύτερη από των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στερείται η αγορά ειδήσεων και φημών ικανών να την κρατήσουν ”κόντρα” σε μια ενδεχόμενη διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων. Το ”καύσιμο” που συντήρησε την πρόσφατη άνοδο μέχρι τις 2.510 μονάδες, δηλαδή τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, σειράς τραπεζικών ομίλων και ισχυρών βιομηχανικών εταιριών... στερεύει.

Βραχυπρόθεσμα, η αγορά δεν έχει κίνητρο για να αντιδράσει, πέραν μιας θεαματικής αναστροφής της τάσης στα ξένα χρηματιστήρια, με το διορθωτικό ενδεχόμενο να κερδίζει έδαφος.

Το ζητούμενο είναι το εύρος της διόρθωσης, καθώς από τεχνικής πλευράς ο FTSE 20 θα μπορούσε να υποχωρήσει προς τις 1.310 μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί προς την χαμηλή τιμή της Δευτέρας των 2.416 μονάδων.

Στις μετοχές του FTSE 20, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, υπερίσχυσαν καταφανώς οι πωλητές, καθώς η κατοχύρωση κερδών ήταν απόλυτα δικαιολογημένη.

Ακόμη και η μετοχή της Εθνικής, που ενδοσυνεδριακά κατέγραψε νέα υψηλή τιμή στα 25,92 ευρώ, εμφανίστηκαν πωλητές προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης. Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως παρά την αύξηση στάθμισης της μετοχής της Coca Cola στο δείκτη MSCI, η μετοχή της 3E υποχώρησε κατά 4,3%.

Με βάση το διεθνές περιβάλλον, θα πρέπει να αναμένεται διόρθωση, προκειμένου να διαμορφωθούν ελκυστικότερες κεφαλαιοποιήσεις για τις συνήθεις μετοχές-επιλογές των ξένων.

Οι ισχυροί παίκτες και τα τμήματα ανάλυσής τους, μπορεί να δίνουν τιμές στόχους υψηλότερα για μετοχές, όπως η Alpha, Εμπορική, Cosmote, Eurobank, κ.α., πλην όμως για τις επόμενες δύο-τρεις συνεδριάσεις, δεν έχουν λόγο να εκβιάσουν αγορές τίτλων.

Με σημαντική ρευστότητα, προερχόμενη, μάλιστα, από κέρδη, οι ξένοι παίκτες έχουν κάθε λόγο να περιμένουν την αγορά χαμηλότερα, προτού επανατοποθετηθούν. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών ξένων χρηματιστηρίων.

Σε σημείο καμπής ο DAX, γύρω από τον ΚΜΟ 200 των 3.780 μονάδων, ενώ τα περιθώρια για τον Dow Jones, φτάνουν περίπου μέχρι τις 9.800 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,78%, ενώ ο FTSE/ASE 20 σημείωσε πτώση 0,53%. Ο FTSE/ASE 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,40%, ενώ και ο FTSE/ASE 80 σημείωσε απώλειες 1,45%.

Με σημαντική πτώση 7,23% έκλεισε την εβδομάδα ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, κατά 2,77% υποχώρησαν οι τηλεπικοινωνίες, ενώ οι τράπεζες σημείωσαν άνοδο 0,52%.

Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο, ξεχώρισε το προνόμιο της Εμπορικός Δεσμός με κέρδη 31,6%, άνοδο 24,4% κατέγραψε και το κοινό της ίδιας εταιρίας, ενώ η Ιπποτούρ κινήθηκε υψηλότερα 17,8%.

Στο 15,4% διαμορφώθηκαν τα εβδομαδιαία κέρδη της Space Hellas, ενώ η Rainbow Computers αυξήθηκε κατά 12,8%.

Αντίθετα, η Τεξαπρέτ υποχώρησε 26%, η Βερνίκος Κότερα κατέγραψε πτώση 11,7%, πτώση 11,4% σημείωσε η Δάρινγκ, ο Όμιλος Ιντεάλ κατέγραψε απώλειες 11,3% και η Τεχνοδομή έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 10,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v