Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Πώς είδαν 3 οίκοι - 5 ΑΧΕ το α’ τρίμηνο

Σε αναβάθμιση της τιμής-στόχου στα 14,50 ευρώ για τη μετοχή της Cosmote προχώρησε η Citigroup (13/5), υποβαθμίζοντάς την ωστόσο σε ”buy”. Επίσης, σε προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών της προχώρησε η Goldman Sachs, ενώ θετική είναι και η HSBC. ”Ικανοποίηση” από τα μεγέθη πρώτου τριμήνου από Εθνική, Π&Κ, Eurobank, Marfin και Εγνατία.

Cosmote: Πώς είδαν 3 οίκοι -  5 ΑΧΕ το α’ τρίμηνο
Σε αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Cosmote προχώρησε η Citigroup, σε συνέχεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου του ομίλου, ενώ την ίδια στιγμή η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τα μεγέθη του 2004.

Παράλληλα, υψηλότερα των εκτιμήσεών τους χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα τριμήνου της Cosmote, η Marfin Analysis, η Εγνατία ΑΧΕ, η Eurobank Securities, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, και η Εθνική ΑΧΕ, ενώ θετική εμφανίζεται και η HSBC.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Citigroup σε ανάλυσή της με ημερομηνία 13 Μαΐου 2004, αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Cosmote στα 14,50 ευρώ, από τα 14,00 ευρώ πριν, υποβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σε ”hold” από ”buy” λόγω αποτίμησης.

Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs, και σε συνέχεια των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου της Cosmote, προχώρησε σε προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα μεγέθη 2004 του ομίλου, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Dow Jones.

Σε αυτό το πλαίσιο η Goldman Sachs προβλέπει αύξηση 7% στα καθαρά κέρδη, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 5,7%.

Υπενθυμίζεται πως σε χθεσινή της ανάλυση η HSBC ανέφερε πως διατηρεί τη σύσταση ”add” για την Cosmote, τονίζοντας πως ο τίτλος παραμένει ο αγαπημένος της από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Παράλληλα, η HSBC επεσήμανε πως θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της αναφορικά με την Cosmote, καθώς αναμένει υψηλή ”μονοψήφια” αύξηση των εσόδων.

Από ελληνικής πλευράς η Marfin Analysis σημειώνεται πως τα καθαρά κέρδη της Cosmote διαμορφώθηκαν στα 68,3 εκατ. ευρώ (βελτίωση 27,2%) υψηλότερα κατά 9,9% από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς και 12,4% από τις προβλέψεις της.



Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη της εταιρίας ήταν επίσης υψηλότερα των εκτιμήσεων της Marfin κατά 12,4%, καθώς ανήλθαν στα 109,7 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 28%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, η εταιρία δεν είχε χρηματοοικονομικά έξοδα, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του καθαρού της χρέους, το οποίο σε συνδυασμό με τα υψηλότερα του αναμενομένου περιθώρια ΕΒΙΤDA οδήγησαν σε υψηλότερα ΚΠΦ για τον όμιλο.

Επίσης, τονίζει η Marfin Analysis, ο όγκος χρήσης των υπηρεσιών της Cosmote από τους πελάτες της οδήγησε σε υψηλότερα έσοδα, καθώς, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, τα μικτά μέσα μηνιαία έσοδα ανά πελάτη (AMΟU) αυξήθηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές της Marfin προς το παρόν διατηρούν την τιμή-στόχο των 14,20 ευρώ και τη σύσταση ”outperform” για τη μετοχή.

Από την πλευρά της, η Εγνατία ΑΧΕ υπογραμμίζει πως η αυξημένη χρήση ανά πελάτη καθώς και τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της θυγατρικής της AMC συνέβαλαν στην ενίσχυση της (καθαρής) κερδοφορίας της Cosmote, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της κατά 10,2%.

Ακόμα, στο report της Εγνατία ΑΧΕ τονίζεται πως η διοίκηση, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τα αποτελέσματα, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του έτους.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση εκτιμά ότι οι πωλήσεις του 2004 θνα αυξηθούν κατά 15%, με το περιθώριο των καθαρών κερδών να αναμένεται στο 19% περίπου, ενώ το περιθώριο EBITDA προβλέπεται στο 43%.

Οι αναλυτές της Εγνατίας διατηρούν τη σύσταση ”accumulate”, ενώ θα αναθεωρήσουν ανοδικά την τιμή-στόχο.

Εξάλλου, η Εθνική ΑΧΕ αποδίδει τα καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα της Cosmote στην ”ισχυρή” οργανική κερδοφορία από τις εγχώριες δραστηριότητες της εταιρίας.

Η Eurobank Securities υιοθετεί θετική στάση, καθώς χαρακτηρίζει ”ισχυρά” τα αποτελέσματα της εταιρίας, λόγω της διεύρυνσης της πελατειακής βάσης (κατά 10%), της αυξημένης χρήσης ανά πελάτη (αύξηση 42%) και της καλής απόδοσης της θυγατρικής στην Αλβανία AMC.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank Securities, η μετοχή της Cosmote διαπραγματεύεται 14 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2004 και 6,5 φορές τον εκτιμώμενο λόγο EV/EBITDA του ίδιου έτους, στα ίδια περίπου επίπεδα με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρίες.

Ακόμα, οι αναλυτές της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα τριμήνου της Cosmote, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την πτώση του καθαρού χρέους της εταιρίας (στα 83,5 εκατ. ευρώ από 211 εκατ. ευρώ πέρυσι) και την αύξηση των μηνιαίων αμοιβών από τα συμβόλαια των πελατών κατά 40,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v