”Τσουχτερή” διόρθωση

Το διεθνές περιβάλλον και η κορύφωση της αντίδρασης συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών συνηγορούν υπέρ του ενδεχομένου διόρθωσης της αγοράς. Στο 1 προς 3 διαμορφώνεται η σχέση ανοδικών – καθοδικών, με τις 2.510 μονάδες να αποτελούν την ”αντίσταση” της επόμενης ανόδου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η περιοχή των 2.500-2.510 μονάδων θα πρέπει, κατά πάσα βεβαιότητα, να θεωρείται η αντίσταση για την επόμενη αντίδραση της αγοράς.

Η κίνηση συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών, ειδικότερα των τραπεζικών, παραπέμπει σε φάση διόρθωσης.

Σημαντικές οι απώλειες, καθώς κατοχυρώνονται βραχυπρόθεσμα κέρδη στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, καταγράφονται για τις μετοχές των Coca-Cola, Cosmote, Hyatt, Αγροτική, ενώ οι μόνες μετοχές που μέχρι στιγμής στηρίζουν τον FTSE-20 είναι οι Alpha, Εθνική και Πειραιώς.

Και σε αυτή, όμως, την περίπτωση τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Άλλωστε, ο αρχικός λόγος 1 προς 1 ανοδικών – καθοδικών μετοχών έχει διαμορφωθεί πλέον σε περίπου 1 προς 3.

Ενδειξη που επίσης συνηγορεί στην προοπτική μίας διόρθωσης, είναι η συνολικότερα αρνητική εικόνα κλάδων της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι δείκτες των MID 40 και SC 80, που εμφάνιζαν απόδοση μικρότερη από αυτή του FTSE-20, κινούνται αρνητικά.

Το ενδεχόμενο της διόρθωσης είναι λογικό και δικαιολογημένο, καθώς εκλείπουν πλέον τα αποτελέσματα ισχυρών εταιριών και ομίλων, που θα μπορούσαν να κρατήσουν την αγορά πάνω από τις 2.500 μονάδες.

Σημείωση: Η παρούσα περίοδος προσφέρεται για κινήσεις αναδιάρθρωσης, όπως χαρακτηριστικά προχωρά και ο όμιλος της Εμπορικής (δες σχετικό θέμα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v