Μηνύματα από... στέγη Καλατράβα προς ξένους

Αναμφίβολα, η βελτίωση του κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύει την τάση στη Σοφοκλέους, η οποία υπερβαίνει τις 2.500 μονάδες. Αιχμή του δόρατος ο ΟΠΑΠ, αλλά και η Alpha Bank, ενώ δεν λείπουν και οι γνώμες που αιτιολογούν την άνοδο με βάση την... πρόοδο στο στέγαστρο Καλατράβα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με αγοραστές πάνω από τις 2.500 μονάδες.

Αναμφίβολα, η βελτίωση του κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύει την τάση στη Σοφοκλέους, πλην, όμως, εκτιμούμε πως οι ξένοι ”παίζουν” και ένα επιπλέον ”χαρτί” στο χρηματιστήριό μας.

Όσο κι αν φαίνεται παράλογο, η ολίσθηση του στεγάστρου Καλατράβα μεταβάλλει εν μέρει την αρνητική εικόνα που έχουν ορισμένοι ξένοι για τη χώρα μας και τη δυνατότητα διοργάνωσης της Ολυμπιάδας.

Το συγκεκριμένο σχόλιο μας μεταφέρθηκε από ισχυρό χρηματιστηριακό παράγοντα, μας φάνηκε –όπως σε εκείνον– παράδοξο, πλην, όμως, ο συγκεκριμένος χρηματιστής μας διαβεβαίωνε για τη σοβαρότητα των επισημάνσεων του ξένου πελάτη του.

Φαίνεται πως κατά τη διάρκεια της προ-Ολυμπιακής περιόδου θα ακούσουμε αρκετά ακόμη περίεργα.

Σε πρακτικό επίπεδο, η εμπιστοσύνη των ξένων επιβεβαιώνεται μέσω ενός ακόμη αριστοτεχνικού πλασαρίσματός τους στον ΟΠΑΠ.

Βασικά τρεις ισχυρότατοι παίχτες, οι Merrill Lynch, Fidelity και Deutsche Bank, ενισχύουν τη θέση τους στον ΟΠΑΠ.

Αγορές φαίνεται να διενεργεί και η Citigroup για λογαριασμό τελικών της πελατών (να σημειωθεί πως ο οίκος διενεργεί διεθνώς συναλλαγές για περισσότερους από 12.000 τελικούς κωδικούς).

H λογική των ξένων έχει και βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, λόγω της επικείμενης γενικής συνέλευσης του Οργανισμού την ερχόμενη εβδομάδα (20/5).

Επίσης, στη μετοχή της Alpha διαπιστώνονται αγορές και για λογαριασμό Λονδρέζου διαχειριστή, ενώ στην περίπτωση της Πειραιώς προφανώς η σύσταση της Εθνικής για τιμή-στόχο στα 11,4 ευρώ συμβάλλει στην αύξηση συναλλαγών και τιμής.

Η παρουσία των ξένων επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του ΟΤΕ, η μετοχή του οποίου ”ανασαίνει”, αντιδρά προς τα 11,38 ευρώ, με συναλλαγές περίπου 900.000 τεμαχίων.

Για να μη μακρηγορούμε, δεν θα αναφερθούμε στις συνήθεις επιλογές των ισχυρών παιχτών και γι’ αυτό θα σταθούμε στην ενδιαφέρουσα κίνηση μετοχών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Προσεκτική η σχέση αγοραστών – πωλητών στις μετοχές των Ηπειρωτική, Ιλυδα, Ζήνων, Compucon, Κορασίδη, Νotos, Λάμδα, Λιβάνη, Μέτκα, Λάμψα, BabyLand, Newsphone, Centric και ορισμένων ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Ζητούμενο προς το κλείσιμο η συντήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, που γύρω στις 14:40 ανερχόταν σε συναλλαγές 108 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, το αγοραστικό ενδιαφέρον θα μπορούσε να συντηρήσει το Γ.Δ. υψηλότερα των 2.598 μονάδων και πολύ κοντά στην επόμενη αντίσταση των 2.513 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v