Emporiki: Εξέγερση μικρομετόχων (update 3)

Ζωηροί τόνοι κυριάρχησαν στη γενική συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς οι μικρομέτοχοι ζήτησαν να μην απαλλαγεί η προηγούμενη διοίκηση Στουρνάρα από τυχόν ευθύνες. Ερευνα για την υπόθεση Αυγερινοπούλου. Παρέμβαση ΣΕΔ για τα ”κρυφά σημεία” της συμφωνίας με Credit Agricole. Τι απάντησε ο Γ. Προβόπουλος. Απορρόφηση 11 θυγατρικών, συμπεριλαμβανομένης της Εμπορικής Επενδυτικής. Μέρισμα 0,50 ευρώ.

Emporiki: Εξέγερση μικρομετόχων (update 3)
του Γιώργου Μαντέλα

Εκδηλώσεις... ”αυξημένης εταιρικής διακυβέρνησης” έλαβαν χώρα στη γενική συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας με τους μικρο-μετόχους να λαμβάνουν το λόγο και να ζητούν να μην απαλλαγεί η προηγούμενη διοίκηση Στουρνάρα από τυχόν ευθύνες για την άσχημη πορεία της τράπεζας.

Παρέμβαση στη γενική συνέλευση για το θέμα των ”κρυφών σημείων” της συμφωνίας με την Credit Agricole πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΔ, Χαρ. Εγγλέζος, ο οποίος επεσήμανε ότι ο σύλλογος απέστειλε σχετική επιστολή προς τη διοίκηση Στουρνάρα, ζητώντας να δοθούν στη δημοσιότητα τα επίμαχα σημεία, πλην όμως η διοίκηση Στουρνάρα εσιώπησε.

Απαντώντας στο επίμαχο θέμα ο κ. Προβόπουλος είπε ότι θα τηρήσει τη συμφωνία με την Credit Agricole, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά: ”Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση της Σύμβασης”.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο κ. Δ. Κροντηράς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ορίσθηκε ανακριτής στην υπόθεση της χρηματοδότησης του ομίλου Αυγερινοπούλου από την Εμπορική Factoring.

Ο κ. Προβόπουλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει έως το τέλος του έςτους στην απότίμηση των ακινήτων στην τρέχουσα αξία, ενώ παράλληλα, προτίθεται να ρευστοποιήσει σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου των μετοχών.

Νωρίτερα, ο νέος πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, Γ. Προβόπουλος, γνωστοποίησε προς τη γενική συνέλευση ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο της Εμπορικής Τράπεζας αποφάσισε την απορρόφηση 11 θυγατρικών εταιριών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της τράπεζας Γ. Προβόπουλος ανακοίνωσε την απορρόφηση της Τράπεζας Επενδύσεων, της Εμπορικής Επενδυτικής, της Εμπορικής Factoring, της Εμπορικής Κεφαλαίου και των επτά θυγατρικών της τελευταίας από την Εμπορική Τράπεζα.

Οι διαδικασίες για την απορρόφηση της Εμπορικής Επενδυτικής θα προχωρήσουν μέχρι τις 30/5/2004, ενώ η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε μία (1) μετοχή της Εμπορικής προς 7,807 μετοχές της Εμπορικής Επενδυτικής.

Εξάλλου, η γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,50 ευρώ γαι τη χρήση του 2003. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της Τράπεζας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 14ης Μαΐου 2004, ημέρα Παρασκευή.

Από τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2004, η μετοχή της Τράπεζας θα διαπραγματεύεται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα λήψης μερίσματος.

Το μέρισμα θα αρχίσει να καταβάλλεται στους δικαιούχους από την 7η Ιουνίου 2004.

Οι αποφάσεις για την απορρόφηση των θυγατρικών ελήφθησαν στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου και τίθενται προς έγκριση στη γενική συνέλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος στρατηγικής ανασύνταξης του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας.

Η ταυτόχρονη συγχώνευση των ανωτέρω θυγατρικών αποτελεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σημαντική πρωτοβουλία για την υλοποίηση της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής του ομίλου.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι:

* Η εξυγίανση ισολογισμού του ομίλου

Η προκύπτουσα ενιαία αποτύπωση των απορροφώμενων θυγατρικών και των χαρτοφυλακίων τους σε τρέχουσες αξίες θα ενισχύσει τη διαφάνεια ισολογισμού του ομίλου.

* Η επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης των λειτουργικών εσόδων

Με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων των θυγατρικών εταιριών στις αντίστοιχες επιχειρησιακές μονάδες της τράπεζας επιτυγχάνεται άμεσος λειτουργικός συντονισμός των δικτύων πωλήσεων του ομίλου και επιδιώκεται μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους μέσω εφαρμογής ενιαίας πελατοκεντρικής προσέγγισης.

* Η αποτελεσματική διαχείριση λειτουργικού κόστους

Η αξιοποίηση σημαντικών συνεργειών θα προέλθει κυρίως από τη μείωση λειτουργικών εξόδων, λόγω εξοικονομήσεων κόστους εταιρικής διακυβέρνησης (π.χ. κόστος διοικητικών συμβουλίων, επενδυτικών επιτροπών, αμοιβές ελεγκτών) και στο κόστος των υποστηρικτικών λειτουργιών και την εξάλειψη του κόστους ενδοεταιρικών συναλλαγών.

* Η βελτιστοποίηση της κατανομής κεφαλαίων ομίλου

Η συγχώνευση θα συμβάλλει στη σταδιακή απελευθέρωση κεφαλαίων του οΟμίλου επενδεδυμένων σε δραστηριότητες με χαμηλή απόδοση και την επανεπένδυσή τους σε δραστηριότητες με γνώμονα την επίτευξη RoE άνω του 10-12%.

Πρώτη εκτίμηση για το ύψος των ωφελειών της συγχώνευσης

* Αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ.

* Φορολογικές ωφέλειες της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ.

* Σημαντική εξοικονόμηση κόστους από οικονομίες που προέρχονται από το κόστος συμμόρφωσης με νομοθεσία και κανονιστικό πλαίσιο της τάξης των 5 εκατ. ευρώ.

* Αύξηση εσόδων από αξιοποίηση συνεργειών που προκύπτουν από τις σταυροειδείς πωλήσεις προϊόντων επενδυτικής τραπεζικής προς εταιρικούς πελάτες της τράπεζας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας από τη διαχείριση χαρτοφυλακίων σε ενιαία βάση και τη βελτίωση της παραγωγικότητας της υποδομής και των ανθρώπινων πόρων.

Διαδικασία υλοποίησης της συγχώνευσης

Η διαδικασία συγχώνευσης με απορρόφηση των τεσσάρων θυγατρικών από την Εμπορική Τράπεζα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους και τελεί υπό την αίρεση των κατά νόμο απαιτούμενων αδειών, εγκρίσεων και πιστοποιήσεων, και βεβαίως των γενικών συνελεύσεων των υπό συγχώνευση εταιριών.

Προτεινόμενοι όροι απορρόφησης της Εμπορικής Επενδυτικής ΑΕΕΧ

Η Εμπορική Τράπεζα, κατά την ανακοίνωση της προθέσεώς της να συγχωνευθεί με τη θυγατρική της Εμπορική Επενδυτική ΑΕΕΧ, προτείνει ο λόγος ανταλλαγής μετοχών των δύο εταιριών να είναι 7,807 μετοχές της Εμπορικής Επενδυτικής ΑΕΕΧ προς 1 μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας. Η σχέση αυτή αντιπροσωπεύει premium (όφελος για το μέτοχο της θυγατρικής Εμπορικής Επενδυτικής ΑΕΕΧ) της τάξης του 7,7% επί της τιμής κλεισίματος της 13ης Μαΐου της Εμπορικής Επενδυτικής ΑΕΕΧ και αντιστοιχεί στο 50% περίπου του μέσου discount στην καθαρή θέση των τριών τελευταίων μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v