Δριμύ ”κατηγορώ” Βοϊλή και προτάσεις για ”νέο” ΧΑ

Την ύπαρξη σκανδαλωδών φαινομένων, αλλά και τη συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων μειοψηφίας υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Π. Βοϊλής, ο οποίος τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ του θεσμοθετημένου -πλέον- διαχωρισμού του Χ.Α. σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές αγορές, προτείνοντας και σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ωράριο.

Δριμύ ”κατηγορώ” Βοϊλή και προτάσεις για ”νέο” ΧΑ
Υπέρ του πλήρους ανασχηματισμού της Σοφοκλέους, με σαφή διάκριση και από πλευράς ωραρίου διαπραγμάτευσης ώστε να θεσμοθετηθεί συγκροτημένα η ούτως ή άλλως υπαρκτή ”αγορά δύο ταχυτήτων”, τάχθηκε ανοικτά προ ολίγου ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Παναγιώτης Βοϊλής.

Στη πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου διοικητικού συμβουλίου ο κ. Βοϊλής στηλίτευσε με σκληρή γλώσσα την ύπαρξη σκανδαλωδών φαινομένων στη σημερινή Σοφοκλέους, αλλά και τα φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων μειοψηφίας των μικρομετόχων από τους μεγαλομετόχους.

Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος διενέργειας και οι όροι των δημοσίων εγγραφών, προτείνοντας να αγοράζουν πρώτα οι ανάδοχοι τις μετοχές της προς εισαγωγή εταιρίας, ώστε να διατρέχουν τον κίνδυνο να μην βρουν αγοραστές.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ ζήτησε αλλαγή του νόμου 2190 περί ανωνύμων εταιριών, τουλάχιστον για τις εισηγμένες, ώστε να προστατεύονται οι μέτοχοι μειοψηφίας, ενώ προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση το μέλλον της αγοράς είναι εξαιρετικά αβέβαιο. ”Το ”μονοπώλιο” της ΕΧΑΕ θα κρατήσει το πολύ άλλα 4 χρόνια”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις εισηγμένων, ώστε να αυξηθεί το μέγεθος και η ποιότητά τους, ενώ ανέφερε ότι έχει συσταθεί και ειδική επιτροπή σε συνεργασία με το Χ.Α. για να εξεταστούν τρόποι αύξησης της ποιότητας των εισηγμένων, αλλά και των προς εισαγωγή εταιριών.

Είναι δύσκολο να αποδοθεί η καυστικότητα με την οποία ο κ. Βοϊλής έθιξε σήμερα τα ”κακώς κείμενα” της αγοράς που διώχνουν τους επενδυτές. Ο ίδιος, λέγοντας ότι δεν έχει στοιχεία να το αποδείξει αλλά το αισθάνεται και γνωρίζει ότι υπάρχουν τρόποι να αποδειχτεί, αναφέρθηκε ανοικτά στο θέμα των πακέτων που πωλούνται με κρυφό discount (κάτω από το τραπέζι όπως λέγεται στην αγορά) και ρευστοποιούνται με απώλειες έναντι της τρέχουσας τιμής μιας μετοχής.

Επίσης, ανέφερε ότι είναι κατά του delisting των εισηγμένων, καθώς αυτό αποβαίνει συνήθως προς όφελος των βασικών μετόχων. ”Υπάρχει” εταιρία που πήρε 30 δισ. από το χρηματιστήριο και με κόστος 8 δισ. έχει ουσιαστικά παραμείνει μόνον τυπικά στην αγορά, ενώ άλλοι επιχειρηματίες είτε βγάζουν δραστηριότητες από την εταιρία τους για να τις ξαναβάλουν όταν τους βολεύει ή κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου για να πάρουν το 80-90% της εταιρίας τους πίσω έναντι ασήμαντου τιμήματος”.

”Όλα αυτά πρέπει να καταπολεμηθούν για να επιστρέψει ο επενδυτής”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ”σε καμία σοβαρή κεφαλαιαγορά δεν γίνονται αγορές ιδίων μετοχών με σκοπό να πωληθούν στη συνέχεια σε καλύτερες τιμές”. Όπως είπε οι αγορές ιδίων έχουν καταντήσει σε πολλές περιπτώσεις μια μορφή χειραγώγησης, ενώ τόνισε ότι οι μετοχές που αγοράζονται από την ίδια την εταιρία πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με συγκεκριμένο τρόπο (διαγραφή, πώληση σε θεσμικούς - Ταμεία και χρήση σε εξαγορές συγχωνεύσεις).

Για το θέμα του ωραρίου είπε ότι οι 40-50 μετοχές που έχουν σημαντική εμπορευσιμότητα πρέπει να μπουν σε αυξημένο ωράριο (11-6 με ενδιάμεσο διάλειμμα), ενώ οι υπόλοιπες θα πρέπει να έχουν μικρότερο διάστημα διαπραγμάτευσης από το υφιστάμενο.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του κανόνα του uptick στις ανοικτές πωλήσεις, αλλά και του Κεντρικού Αντισυμβαλλόμενου, επισημαίνοντας ότι ήδη είναι σε κίνηση οι διαδικασίες για την πιο ορθολογική χρήση των κεφαλαίων που δεσμεύονται από τις ΑΧΕ για την ασφάλεια των συναλλαγών.

Για τις υποθέσεις του 1999-2000 που ανακινούνται πλέον δικαστικά, ο κ. Βοϊλής ανέφερε ότι αδικήματα που τυχόν έγιναν θα πρέπει να ερευνηθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει μπορεί να διευκολύνει την ορθή καταγραφή και αντιμετώπιση των πράξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v