”Κόντρα” στο... τσουνάμι η Εθνική

Κάπως καλύτερη μέχρι στιγμής η εικόνα της Σοφοκλέους από αυτή των περισσότερων ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων, καθώς το κερδοσκοπικό παιχνίδι βρίσκεται στα ύψη, παρασύροντας τις αγορές από την Απω Ανατολή μέχρι και την Ευρώπη. Στη Σοφοκλέους την υπόθεση ”στήριξης” την έχει αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά η Εθνική, συνεπικουρούμενη από Cosmote - Τιτάνα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χοντρό το παιχνίδι που παίζεται στις διεθνείς αγορές.

Γι’ αυτό θεωρούμε πως τηρουμένων των αναλογιών, η Σοφοκλέους κρατεί καλύτερα από ό,τι τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Εκρηκτικό το μείγμα στις αγορές της Απω Ανατολής, επηρεάζει την Ευρώπη με τα... απόνερα να πιέζουν χαμηλότερα και την αγορά μας.

Δύσκολη η συγκυρία, αλλά σε πρώτη φάση η αγορά ή καλύτερα ο δείκτης δεν αφήνεται –μέχρι στιγμής- στην τύχη του.

Αρχικά σημαντικές οι απώλειες, δεν οδήγησαν το δείκτη χαμηλότερα των 2.415 μονάδων, περιορίστηκαν στη συνέχεια, καθώς περιορίστηκαν οι αρχικά σημαντικότατες απώλειες της Alpha και ”γύρισε” θετικά η μετοχή της Εθνικής στις 11.35.

Βέβαια η σχέση ανοδικών – καθοδικών είναι συντριπτική, καθώς για λιγότερες των 20 μετοχών καταγράφεται αντίδραση.

Η μετοχή της Alpha κυμαίνεται στα 21,90 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα της προσαρμοσμένης τιμής των 28,28 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, το αρχικό –3,5% έγινε με συναλλαγές περίπου 2,8 εκατ. ευρώ -1,6%.

Η μετοχή της Εθνικής, που ουσιαστικά μόνη της κρατά το δείκτη, κυμαίνεται στα 25,68–25,78 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές.

Στη μετοχή της 3Ε, παρά τις θετικές αναλύσεις των χρηματιστηριακών, η τιμή κυμαίνεται ακριβώς στα 20 ευρώ.

Η μετοχή της Cosmote, για την οποία επίσης δίνονται θετικότερες τιμές – στόχοι, η τιμή διαμορφώνεται στα 13,10 ευρώ (-0,35%).

Για τη μετοχή η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ θέτει τιμή-στόχο τα 14,80 ευρώ.

Και από τη διόρθωση διεξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα, που αφορούν στη στάση που τηρείται σε επιμέρους περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, ο όμιλος της Εθνικής αναλαμβάνει για πολλοστή φορά να σηκώσει στις ”πλάτες” του το βάρος της πίεσης.

Την ίδια στιγμή, με συναλλαγές που δεν υπερέβαιναν τα 10-15.000 τεμάχια, υποχωρούσαν χωρίς αντίσταση η ΔΕΗ προς τα 20,08 ευρώ και τα ΕΛΠΕ προς τα 6,80 ευρώ, με ποσοστό μεταβολής που ξεπερνούσε το 2%.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στη μετοχή του Τιτάνα, με στήριξη στα 36,54 ευρώ, κάτι που επιβεβαιώνει τη διαφορετικότητα των εισηγμένων.

Μεταξύ των ελάχιστων μετοχών που αντιδρούν ξεχωρίζουν οι Βωβός, Κεραμεία Αλλατίνη, Δέλτα Singular, Λάμδα, Στρίντζης, Σωληνουργεία Κορίνθου, Vivere και 2-3 ακόμη τίτλοι.

Ξεχωρίζει, αρνητικά όμως, η συνεχιζόμενη απαξίωση για τη μετοχή της Αγροτικής, που υποχωρεί προς τα 5,50 ευρώ, καταγράφοντας ένα αρνητικό ”σερί” -εάν δεν απατώμεθα– 12 στις 13 συνεδριάσεις.

Στην περίπτωση της ΑΤΕ, η διαγραμματική και μόνο απεικόνιση των τελευταίων 2 εβδομάδων αποτελεί από μόνη της ένα ερωτηματικό, δημιουργώντας εύλογα απορίες και ερωτήματα για τους σκοπούς και τις μεθοδεύσεις της νέας διοίκησης.

Το τι κυοφορείται στην Αγροτική το εικάζουν ορισμένοι, το ότι, όμως, κάτι ”ψήνεται” στον όμιλο φαίνεται ξεκάθαρα από το... διάγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v