”Διάλειμμα” πιέσεων στη Σοφοκλέους;

Από το περιεχόμενο και τη δυναμική της αναμενόμενης τεχνικής αντίδρασης των ξένων χρηματιστηρίων θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό και η συμπεριφορά της αγοράς. Πάντως, οι ξένοι επιμένουν και υποστηρίζουν τις θέσεις τους στη Σοφοκλέους. Ενδεικτική όσο και χαρακτηριστική η περίπτωση της UBS που αναβάθμισε σημαντικά τη μετοχή της Εμπορικής.

τoυ Μιχαήλ Γελαντάλι

Αντίδραση, έστω και καθαρά τεχνικής μορφής, περιμένουν οι ξένοι αναλυτές στα διεθνή χρηματιστήρια.

Από το εύρος και το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί η σοβαρότητα μίας κρίσης, που έχει περισσότερο κερδοσκοπικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά.

Το ζητούμενο για τη Σοφοκλέους είναι να κρατηθεί, μέχρι την επόμενη αντίδραση των ξένων, η μεσοπρόθεσμα ανοδική τάση και οι αντοχές των Ελλήνων διαχειριστών.

Αρκετοί από αυτούς έδειξαν χαρακτήρα χθες και δεν προχώρησαν, όπως άλλες φορές, σε μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών υψηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Μερικώς, ικανοποιητική χαρακτηρίζεται και η συμπεριφορά αρκετών μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η προσέγγιση της UBS, που αναθεωρεί την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εμπορικής, υποδηλώνει την τακτική τους και επιβεβαιώνει τη διάθεση των ξένων.

Έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί πως οι εν λόγω πανίσχυροι παίκτες έχουν έρθει για να μείνουν στο χρηματιστήριό μας.

Το ενθαρρυντικό, όμως, είναι πως τραπεζικές μετοχές και τίτλοι εταιριών με οικονομικό υπόβαθρο παραμένουν στο επίκεντρο.

Ούτε η συμπεριφορά της Cosmote είναι άσχετη του ρυθμού ανάπτυξης της εταιρίας ούτε της 3Ε, παρά την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών.

Στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση μετοχές εταιριών όπως οι Νεοχημική, Μπαλλής, ΕΠΑΤ, Folli Follie, Ζήνων, ΟΛΠ, Βασιλόπουλος, Ελινόιλ, ΕΣΚΙΜΟ διατηρούν την τάση τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση της Ζήνων, όπου σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες ο κύκλος εργασιών για το α’ τρίμηνο θα φτάσει τα 2,160 εκατ. ευρώ (αύξηση 53%), τα δε κέρδη προ φόρων στις 498.000 ευρώ (+44%).

Σχετικά με την περίπτωση της μικρής Ζήνων, υπάρχουν και άλλες μετοχές αυτής της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης (Τέρνα, Ρόκας, Jumbo, Κλίμαν, κ.ά.) που χρήζουν προσοχής.

Από τεχνικής πλευράς, θα πρέπει στην επόμενη αντίδραση της αγοράς να επιβεβαιωθεί τόσο η στήριξη των 2.360 μονάδων όσο και η δυνατότητα να κινηθεί ο Γ.Δ. και πάλι προς τις 2.485 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v