”Πιέζει” (και σήμερα) τη Σοφοκλέους ο ΟΤΕ

Λυγίζουν υπό το βάρος της κεφαλαιοποίησης των 5,4 δισ. ευρώ του ΟΤΕ τα blue chips και η αγορά. Χωρίς αντιστάσεις, χαμηλότερα των 2.400 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τους Έλληνες χρηματιστές και αναλυτές να διαφωνούν μεταξύ τους κατά πόσον οι ξένοι έχουν δίκιο στο θέμα του ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προς τα 10 ευρώ, χωρίς αντιστάσεις, πιέζεται ο ΟΤΕ, καθώς οι πωλήσεις πλησίαζαν το 1 εκατ. τεμάχια μέχρι τις 11.30.

Χρηματιστηριακά στελέχη θεωρούσαν το γεγονός αυτό κίνηση ”τιμωρίας” από την πλευρά και ξένων διαχειριστών καταρχήν για τη διανομή μειωμένου μερίσματος.

Εύλογο είναι οι κατά 4,5% απώλειες του ΟΤΕ, της κεφαλαιοποίησης των 5,4 δισ. ευρώ, να παρασύρουν χαμηλότερα προς τις 2.360 μονάδες το Γ.Δ.

Οι περισσότερες ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση αναλυτών, οι οποίοι θεωρούν πιθανότατη την προσέγγιση και αυτής της περιοχής ”στήριξης”.

Σημειώνουν πως στην περιοχή των 2.360 μονάδων το ποσοστό διόρθωσης από τα ”υψηλά” προσεγγίζει πλέον το 66%.

Αρνητική όμως, εμφανίζεται και η εικόνα της Εθνικής, που σήμερα χάνει συνολικά το μέρισμα (απώλειες 66 λεπτών), ενώ χαμηλότερα πιέζονται Cosmote (προς τα 13,54 ευρώ), Εμπορική (προς τα 22 ευρώ) και λιγότερο οι Eurobank, Alpha.

Για τη σχέση ανοδικών–πτωτικών περιττεύει να αναφερθεί πως διαμορφώνεται αρνητικά στο 35/155, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα στη μεσαία–χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Ενδιαφέρον, όμως, μέσα στη γενικότερα αρνητική εικόνα της αγοράς εμφανίζει η σταθερότητα μετοχών του MID 40 (Αβαξ, Folli Follie, Notos, Δέλτα Συμμετοχών, Βωβός, Ιατρικό Αθηνών, ΙΑΣΩ, Ολυμπιακή Τεχνική).

Δεδομένης της πτωτικής φοράς της αγοράς, προέχει το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης πωλητών–αγοραστών σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές, καθώς ο FTSE-20 υποχωρεί κατά 1,85% προς τις 1.260 μονάδες, ανοίγοντας περαιτέρω την ”όρεξη” όσων έχουν ήδη λάβει θέσεις πώλησης στα συμβόλαια τόσο του συγκεκριμένου δείκτη όσο και μετοχών, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του ΟΤΕ.

Το ενθαρρυντικό, εάν ως τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί, αφορά στη συγκυρία της διόρθωσης, αφού το ξέσπασμα στον ΟΤΕ εκδηλώνεται σε μία περίοδο που και οι ξένοι ”ψάχνονται”.

Η ανακοίνωση βελτιωμένων αποτελεσμάτων, με ενδεικτική την περίπτωση των ΕΠΑΤ ή των ΚΑΕ, όπως αναμένουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για κάποιον που συλλογάται πιο ψύχραιμα αυτή την ομολογουμένως δύσκολη περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v