”Φύγε εσύ, έλα εσύ” στον... ΟΤΕ

Ζητούμενη είναι για σήμερα η τεχνική αντίδραση του Γ.Δ. υπεράνω των 2.360 μονάδων, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ παραμένει στο επίκεντρο με ”πανίσχυρο” αγοραστή να περιμένει υπομονετικά. Παράγοντες της αγοράς επιμένουν, και δικαιολογημένα, πως κάτι κινείται στη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αξίζει μίας– έστω τεχνικής μορφής– αντίδραση η αγορά και ειδικότερα συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές.

Εάν θεωρήσουμε ως πιθανότατο το ενδεχόμενο, βάσει του οποίου οι ισχυροί παίχτες παρακολουθούν και φροντίζουν την αγορά και τις επιλογές τους, θα ήταν κάτι περισσότερο από ζητούμενο η αντίδραση του Γ.Δ. από την περιοχή των 2.360 μονάδων.

Στην περίπτωση, που δεν υπάρξει κάποιας μορφή σταθεροποίησης, σήμερα ή τη Δευτέρα, μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε.

Το πρόβλημα της αγοράς είναι βέβαια ο πόλεμος συμφερόντων, η αναδιάταξη ισορροπιών, το ξαναμοίρασμα της τράπουλας μεταξύ επενδυτικών οίκων, που έχουν τη δυνατότητα να ”αδειάσουν” τη Σοφοκλέους.

Το προσκήνιο αυτής της διαμάχης αποτυπώνεται στην Εμπορική, στα όσα συμβαίνουν στον ΟΤΕ και στα όσα θα μπορούσαν να συμβούν σε άλλες μετοχές– επιλογές των ξένων.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ, παρακολουθούμε μεν αυτούς που ”ξεφορτώνουν” εδώ και τρεις μέρες τον Οργανισμό, επιμένουμε όμως, περισσότερο σε εκείνον τον ευρωπαϊκό οίκο, που φέρεται αποφασισμένος να απορροφήσει όλη την προσφορά στον Οργανισμό και να χτίσει σημαντικότατη θέση.

Το ζητούμενο βέβαια είναι σε ποια τιμή θα δοθούν οι πρώτες εντολές του.

Οι τρεις– τέσσερις χρηματιστηριακές, μέσω των οποίων ο εν λόγω οίκος πραγματοποιεί παραδοσιακά τις συναλλαγές του, τελούν σε κατάσταση αναμονής.

Γι αυτό θεωρούμε πως το ”στοίχημα” της αγοράς παραμένει και λόγω μεγέθους, ο ΟΤΕ.

Η αγορά όμως, θέλει το ευρύτερο επενδυτικό κοινό να μην είναι μόνο οι 15 το πολύ 20 γνωστές επιλογές των ξένων και των ισχυρών Ελλήνων συνεργατών τους.

Μπορεί η υγιής μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση να πορευτεί με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιριών;

Το σίγουρο είναι πως σε αρκετές μετοχές αξίζει μία καλύτερη αποτίμηση στο ταμπλό.

Ξεκινώντας από τον Γερμανό και τον Σαράντη, φτάνοντας στην Τέρνα, Τεχνική Ολυμπιακή και καταλήγοντας στον Φουρλή, Ελινόιλ, Jumbo, KAE και άλλες μετοχές αυτών των κατηγοριών, διαπιστώνεται πως έδαφος πρόσφορο για επενδύσεις υπάρχει.

Σημαντική είναι η βελτίωση των μεγεθών της Mevaco, ενισχύονται τα κέρδη της Spider, υπογράφει δύο νέες συμβάσεις ο Έμπεδος, προχωρά στη διανομή μερίσματος 13 λεπτών ο Ερμής, ενισχύονται οι πωλήσεις της Μινέρβα, υψηλότερα των 4,80 ευρώ ο Κωτσόβολος, παραμένει εγκύτατα των 17 ευρώ ο Βασιλόπουλος, κερδίζει λίγο το Ατλάντικ, ξεχωρίζουν οι Newsphone, Revoil, Νεοχημική, διαπιστώνεται δηλαδή πως καταβάλλονται προσπάθειες για ”πλασάρισμα” στις 2 νέες μεγάλες κατηγορίες συνεχούς διαπραγμάτευσης.

Σημείωση: Αν μη τι άλλο, οι συνήθως ψυχροί στις αναλύσεις τους κύριοι της UBS, είναι αυτοί τη φορά ευρηματικοί και έχουν... χιούμορ.

Η ανάλυσή τους, που ουσιαστικά αναβαθμίζει τον ΟΤΕ με τον... παρεξηγήσιμο τίτλο ”σήμερα πόνος, αύριο κέρδη” έρχεται απλά και μόνο να επιβεβαιώσει τα όσα παρασκηνιακά, αλλά και στο προσκήνιο διαδραματίζονται αυτές τις μέρες.

Επειδή ο ”πόλεμος”, μέσω και ανακοινώσεων, θα έχει συνέχεια, περιμένουμε από τον επόμενο ξένο οίκο να έχει ανάλογο χιούμορ, τουλάχιστον στην έκθεσή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v