Προς ολοκλήρωση της διόρθωσης στη Σοφοκλέους

Ολοκληρώθηκε ή εν πάση περιπτώσει ολοκληρώνεται η διόρθωση στη Σοφοκλέους. Η υποχώρηση των τελευταίων ημερών κλείνει την ψαλίδα απόδοσης του Χ.Α. έναντι των ξένων αγορών, καθιστά και πάλι ελκυστικές τις τραπεζικές μετοχές, τη στιγμή που διαμορφώνονται προϋποθέσεις αντίδρασης και αρκετών τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η βίαιη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας φέρνει και πάλι τη Σοφοκλέους περίπου στο ίδιο σημείο εκκίνησης με αυτό των ευρωπαϊκών αγορών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως ένας έντονα ανοδικός κύκλος στο χρηματιστήριό μας ολοκληρώθηκε εμφανίζοντας υπεραπόδοση σε σχέση με τα ξένα.

Η πτώση στη συνέχεια, όμως, έφερε κυρίως τις τραπεζικές μετοχές και πάλι σε ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης. Το ευτύχημα είναι πως η διόρθωση αυτή των μετοχών –επιλογών των ξένων– φαίνεται να ολοκληρώνεται τη στιγμή που βελτιώνεται το κλίμα στις διεθνείς αγορές, αποκλιμακώνεται η τιμή του πετρελαίου και ισορροπεί και πάλι διεθνώς η κατάσταση.

Συνολικά η απόδοση του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου περιορίστηκε πλέον στο 3,4%, κλείνοντας σημαντικά την ψαλίδα απόδοσης σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, αλλά και με το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο τραπεζικός κλάδος, πάντα από την αρχή της χρονιάς, εμφανίζει απόδοση περίπου 6%, οι τηλεπικοινωνίες 2,1% και τα τσιμέντα 6,2%.

Στο 5,8% διαμορφώνεται η απόδοση του FTSE-20 που ολοκληρώνει τον κύκλο διόρθωσής του, ενώ την ίδια περίοδο καθίστανται και πάλι ελκυστικοί οι Mid-Cap 40 και Small Cap 80.

Και οι δύο δείκτες μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζουν αρνητική απόδοση κατά 10,7% και 12,3% αντίστοιχα από την αρχή του χρόνου.

Επίσης, το γεγονός ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές κυμαίνονται πλέον πολύ κοντά σε μεσοπρόθεσμες στηρίξεις, ενισχύει ένα θετικότερο ενδεχόμενο και για τη Σοφοκλέους.

Γύρω από τις 2.310 μονάδες έχει διαμορφωθεί μια ισχυρή ”στήριξη” που ενδέχεται να λειτουργήσει αμυντικά, απορροφώντας το όποιο υπόλοιπο ρευστοποιήσεων απομένει στη μετοχή της Εθνικής.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Εθνικής κυμαίνεται στα 23,26 ευρώ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε απώλειες 9,78% και μέσο όρο συναλλαγών 992.032 τεμαχίων.

Η μετοχή της Εθνικής από την αρχή του χρόνου εμφανίζει θετική απόδοση της τάξεως του 12,1%, με υψηλή τιμή στα 25,94 ευρώ.

Στη μετοχή της Alpha ο μέσος ημερήσιος τζίρος της προηγούμενης εβδομάδας έφτασε στα 502.332 τεμάχια, στην Eurobank στα 386.706 τεμάχια, στην Εμπορική στα 128.318 τεμάχια και, τέλος, στον ΟΤΕ στα 1.754.189 τεμάχια.

Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η Alpha διόρθωσε κατά 10% με μισό εκατομμύριο συναλλαγές σε τεμάχια την ημέρα, ενώ με ιδιαίτερα υψηλό τζίρο υποχώρησαν κατά 5,79% η Eurobank, 7,20% η Εμπορική και 9,91% ο ΟΤΕ.

Όλα αυτά, σε έναν κύκλο συνεδριάσεων που ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 148 εκατ. ευρώ, ενισχύουν την εκτίμηση πως στη διάρκεια της διόρθωσης και ρευστότητα κατοχυρώθηκε και κέρδη... ταμειοποίηθηκαν και η πίτα σε μεγάλο βαθμό αναδιανεμήθηκε.

Τεχνικές και θεμελιώδης ενδείξεις συνηγορούν στην εκτίμηση πως η διόρθωση ολοκληρώθηκε ή, εν πάση περιπτώσει, έχει μικρά περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης.

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν θα επιβαρυνθεί εκ νέου, η Σοφοκλέους δεν έχει λόγο να μην ακολουθήσει τα ξένα χρηματιστήρια σε ενδεχόμενη άνοδό τους.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως πληθαίνουν οι ενδείξεις στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση πως ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της κατηγορίας μπορεί άμεσα να ανταποκριθεί στο πρώτο ανοδικό κάλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v