Αγνοεί το διεθνές κλίμα η Σοφοκλέους

Σε σταθεροποιητικές κινήσεις πέριξ του κλεισίματος της Παρασκευής αναλώνεται η Σοφοκλέους, μετά το ανοδικό ξεκίνημα που οδήγησε το Γενικό Δείκτη μέχρι τις 2.359,33 μονάδες. Θετικό το διεθνές κλίμα, καθώς τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν αξιοπρόσεχτα κέρδη.

Παρά τις κατ’ αρχήν ανοδικές διαθέσεις που επέδειξε ο Γ.Δ. και η αγορά γενικότερα, φτάνοντας μέχρι τις 2.359,33 μονάδες, μετά την παρέλευση του πρώτου ημιώρου, ο Δείκτης αναλώνεται σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος, καθώς τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν αξιοπρόσεχτα κέρδη.

Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς φαίνεται να ποικίλλουν, καθώς άλλοι εκτιμούν ότι η Σοφοκλέους θα επιδείξει τάσεις σταθεροποίησης, καθώς διανύουμε την τελευταία εβδομάδα ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, ενώ άλλοι δεν αποκλείουν τεχνική ανοδική αντίδραση-απάντηση στη σημαντική πτώση της προηγούμενης εβδομάδας.

Ομως, όλοι δείχνουν να συμφωνούν ότι η ψυχολογία παραμένει αδύναμη και αμετάβλητη.

Οι ασχολούμενοι με την τεχνική ανάλυση επιθυμούν για σήμερα ένα κλείσιμο του Δείκτη πάνω από τις 2.344 μονάδες, ενώ σε περίπτωση που επικρατήσουν οι πτωτικές διαθέσεις, σε καμία περίπτωση ο Δείκτης δεν πρέπει να υποχωρήσει κάτω από τις 2.326 μονάδες (ενδοσυνεδριακό Αυγούστου 2003), ενώ σαν ιδιαίτερα ανησυχητικό κρίνεται το γεγονός ότι ενώ οι τράπεζες ξεκίνησαν ανοδικά, τώρα ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί κάτω από τις 4.500 μονάδες, κάτι που τεχνικά τουλάχιστον αυξάνει τις πιθανότητες διορθωτικής κίνησης προς τις 4.300-4.250 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο FTSE πρέπει να κρατήσει το επόμενο τεχνικό στήριγμα των 1.220 μονάδων, ενώ οι FTSEM και FTSES προς το παρόν δείχνουν να κινούνται σε οριακά θετικό έδαφος, όμως είναι άγνωστο αν αυτό θα συνεχιστεί σε περίπτωση που τα blu chips κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημαντικά κέρδη και σήμερα για τον Τιτάνα, τα ΚΑΕ (με μικρό όγκο συναλλαγών), την Ελληνική Τεχνοδομική και θετικό πρόσημο για Εθνική και Εurobank.

Αντίθετα, πιέζονται σημαντικά ΕΛ.ΠΕ., Γερμανός, Intracom, Alpha Bank (παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε ανοδικά και έφτασε μέχρι τα 20,32 ευρώ) και Εμπορική.

Από τους ”μικρομεσαίους” του ταμπλό σημαντικά κέρδη (τα περισσότερα όμως με μικρό όγκο συναλλαγών) για Τεχνοδομή, Maxim, Ιπποτούρ, Corfil, Λεβεντέρη, Ξιφία, Unisystem, CPI, Λογισμό και Χατζηκρανιώτη.

Τέλος, είναι ενδεικτικό ότι μετά από 75 λεπτά συνεδρίασης και με το Γ.Δ. να βρίσκεται στο χαμηλό ημέρας (2.337,2 μονάδες) περισσότερες από 60 μετοχές δεν έχουν πραγματοποιήσει πράξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v