Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπλοκή στην αλλαγή του νέου κανονισμού του Χ.Α.

Οι διαφωνίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων φαίνεται να οδηγούν σε υιοθέτηση του κανονισμού του Χ.Α. ”ως είχε”, όσον αφορά στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης, οι οποίες αν δεν αλλάξει κάτι θα είναι πέντε.

Εμπλοκή στην αλλαγή του νέου κανονισμού του Χ.Α.
Οι κατηγορίες διαπραγμάτευσης του Κανονισμού Λειτουργίας του Χ.Α., όπως αυτός ενεκρίθη από τη διοίκηση του χρηματιστηρίου, φαίνεται πως θα ισχύσουν σε λιγότερο από ένα μήνα, μετά την έγκριση του κειμένου του κανονισμού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία άλλωστε δεν είναι τυπικώς αρμόδια να αποφασίζει επί θεμάτων χρόνου διαπραγμάτευσης στο Χ.Α.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι διαβουλεύσεις των φορέων της αγοράς ήταν συνεχείς με αντικείμενο συζήτησης τις κατηγορίες διαπραγμάτευσης που τελικά θα ισχύσουν μετά τη 19η Ιουνίου, ημέρα εφαρμογής του κανονισμού.

Στις παραπάνω συναντήσεις εκπρόσωποι κάποιων φορέων εξέφρασαν αντιρρήσεις για ό,τι προέβλεπε το κείμενο του κανονισμού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προχωρημένες συζητήσεις σχετικά με την καθιέρωση νέων κατηγοριών.

Τελικώς, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι αρχές της Κεφαλαιαγοράς διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών για τις νέες προτάσεις (δύο βασικές κατηγορίες 5ωρης και 3ωρης διαπραγμάτευσης και μία για τις υπό επιτήρηση με auctions), ενώ οι παλαιές έχουν ήδη λάβει έγκριση από τη διοίκηση του χρηματιστηρίου.

Εντός των επομένων ημερών αναμένονται νέες συναντήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με θέμα την οριστικοποίηση των παραπάνω, προκειμένου το πλήρες κείμενο του κανονισμού να τύχει της εγκρίσεως της Ε.Κ.

Εάν δεν αλλάξει ξανά κάτι, οι νέες κατηγορίες διαπραγμάτευσης θα είναι οι πέντε ήδη προβλεπόμενες στο υπάρχον κείμενο: α) Πεντάωρη συνεχής. β) Τρίωρη συνεχής. γ) Ενενήντα λεπτά συνεχής για μετοχές που ανήκουν στην αγορά βασικών προϋποθέσεων και στην πρώην επιτήρηση. δ) 5 call auction ημερησίως για μετοχές χαμηλής ρευστότητας και, τέλος, 1 call auction ημερησίως για μετοχές των κατηγοριών γ και δ, που μετά το πέρας συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος δεν παρουσιάζουν βελτίωση της εικόνας τους.

Yπενθυμίζεται πως σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συναντήσεις νομικών του χρηματιστηρίου και της Ε.Κ., προκειμένου να εξαιρεθούν σε πρώτη φάση όσα σημεία του κανονισμού χρήζουν νομικής ρύθμισης, έτσι ώστε ο κανονισμός να είναι άμεσα εφαρμόσιμος στο σύνολό του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v