Θετική ανταπόκριση

Ανταποκρίνεται και η Σοφοκλέους, όπως περίμεναν στο σύνολό τους οι χρηματιστές, στη θετική φορά των ξένων αγορών, όπου για πολλοστή φορά η Wall δίνει το έναυσμα και οι Ευρωπαίοι ακολουθούν. Υγιείς και απόλυτα δικαιολογημένες οι μέχρι στιγμής κινήσεις στη Σοφοκλέους. Ενθαρρυντική ένδειξη η ισχυρή σχέση ανοδικών – καθοδικών μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αφουγκράζεται σωστά και κινείται προσεκτικά η Σοφοκλέους. Η αντίδραση, απόρροια του θετικού κλίματος που καλλιεργείται από αργά χθες το βράδυ στις διεθνείς αγορές, αναμενόταν από το σύνολο των χρηματιστηριακών στην πρωινή τους ανάλυση.

Αυτό που ξεχωρίζει την περίοδο αυτή στις διεθνείς αγορές είναι η αίσθηση προσαρμογής τους στη νέα πραγματικότητα.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα των FT ”Ζώντας με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου”, η ανάγνωση του οποίου προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα.

Η στήριξη των 2.310 μονάδων προφανώς επιβεβαιώνεται σήμερα, καθώς το εύρος διακύμανσης του Γ.Δ. (2.346,07-2.362,98 μονάδες) τον συντηρεί σε απόσταση ασφαλείας.

Με τράπεζες (1,80%) και τηλεπικοινωνίες (0,98%) αντιδρά κατά 1,4% ο FTSE-20 (1.245,6 μονάδες).

Ικανοποιητική είναι η μέχρι στιγμής... ανταπόκριση της μεσαίας –χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς ο ΜΚ-40 ενισχύεται κατά 1,26%, ενώ κατά περίπου 0,8% αντιδρούν οι SC-80 και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Η αναλογία περίπου 6 προς 1 των ανοδικών προς τις καθοδικές μετοχές καταγράφει εύγλωττα την εικόνα της αγοράς.

Πάντως, η μέχρι στιγμής εμπορευσιμότητα σε μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης (Γενέρ, Κανάκης, Κορδέλλου, Μαθιός, Νάουσα, Ικτίνος, Μπαλάφας, LogicDIS, Γρηγόρης, ΜΕΑΓΑ, Έμφασις, ΕΛΒΕ, Αεγέκ, Έμπεδος κ.ά.) δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Η επιφυλακτικότητα θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένη.

Ενδιαφέρον για την πορεία της αγοράς παρουσιάζει ο FTSE-20, στον οποίο στις 11.55 η τιμή όλων των μετοχών κατέγραφε κέρδη.

Ουσιαστικότερη, κυρίως αναμενόμενη όμως, η προσέγγιση και πάλι των 20 ευρώ από τη μετοχή της Alpha Bank, των 23,92 από την Εθνική, όπως επίσης και η στήριξη που παρέχεται από Eurobank στα 17,18 ευρώ, ΟΤΕ στα 9,88 ευρώ, Εμπορική στα 20,98 ευρώ, αλλά και Intracom, Πειραιώς, Hyatt, CosmΟΤΕ και γενικότερα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Διαπιστώνεται, επίσης, πως σε επιμέρους μετοχές αυτής της κατηγορίας, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του ΟΤΕ, διαμορφώνεται εύρος διακύμανσης που προσφέρεται για βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες ανέφεραν πως το σχετικό trading με τη συμμετοχή και Ελλήνων παικτών πραγματοποιείται στο εύρος των 9,84-9,98 ευρώ στη μετοχή του Οργανισμού και αυτή η παράμετρος θα πρέπει να θεωρηθεί δείγμα υγείας στην προσπάθεια αποκόμισης ρευστότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v