Οι έμπειροι την ”κάνουν”!

Το να παρατηρεί κανείς τα μαύρα σύννεφα στον ουρανό και να ”μαντεύει” ότι έρχεται καταιγίδα δεν είναι μαγκιά. Μαγκιά είναι να βρει ένα σίγουρο καταφύγιο για να μη βραχεί το κοκαλάκι του...

Οι έμπειροι την ”κάνουν”!
Το να παρατηρεί κανείς τα μαύρα σύννεφα στον ουρανό και να ”μαντεύει” ότι έρχεται καταιγίδα δεν είναι μαγκιά. Μαγκιά είναι να βρει ένα σίγουρο καταφύγιο για να μη βραχεί το κοκαλάκι του...

Αρκετοί συναθλητές πιστεύουν ότι μία ομπρέλα είναι αρκετή για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Πολύ φοβόμαστε, όμως, ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και είναι πιθανόν να μην αρκούν τα συνήθη μέτρα που παίρνουμε κάθε φορά για να την αντιμετωπίσουμε.

Γίναμε στα ξαφνικά απαισιόδοξοι; Όχι! Βλέπουμε όμως πολλούς έμπειρους ανθρώπους να παίρνουν τα μέτρα τους και δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ένθερμοι μέχρι πρόσφατα υποστηρικτές της αγοράς αρχίζουν και μιλάνε για ”αυξημένο κίνδυνο” των κεφαλαιαγορών.

Οι τραπεζίτες ”βλέπουν” στο βάθος αύξηση των επιτοκίων. Η διεθνής κατάσταση κάθε άλλο παρά βοηθά. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει την ανιούσα για τα καλά. Όλα αυτά δεν μας προετοιμάζουν για κάτι καλό στις χρηματιστηριακές αγορές.

Δεν ξέρουμε αν οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα ανέβουν ή θα πέσουν στις επόμενες δέκα ημέρες. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί κανείς να κάνει τέτοιου είδους προβλέψεις.

Αυτό που ξέρουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να σας το επισημάνουμε είναι ότι οι έχοντες και κατέχοντες προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Αν έρθουν τα καλύτερα, δεν θα νοιαστεί κανείς.

Αν έρθουν όμως τα χειρότερα, θα πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Κι έπειτα, δεν είναι απαραίτητο να είμαστε συνεχώς και 100% επενδυμένοι σε μετοχές. Πόσο μάλλον όταν οι ”ηγέτες” της αγοράς είναι άφαντοι το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Να θεωρήσουμε, άραγε, τυχαίο το γεγονός ότι κάθε ημέρα παρατηρείται αυξημένη πίεση και σε μια διαφορετική δεικτοβαρή μετοχή;

Είχαμε πει ότι οι ξένοι θεσμικοί είχαν τη δυνατότητα να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη ακόμη και στις 2.800 μονάδες. Αρκεί να έκαναν αυτή την επιλογή. Δεν την έκαναν όμως. Είναι φανερό ότι τα ”κουκιά” δεν βγαίνουν.

Δεν μπορούμε, φυσικά, να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μιας αλλαγής του κλίματος. Όσο περνάνε, όμως, οι ημέρες και δεν σημειώνεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση στα δεδομένα, οι πιθανότητες για μία ουσιαστική ανάκαμψη των τιμών μειώνονται.

Υπάρχει και μία άλλη διάσταση. Ας πούμε ότι αύριο το πρωί αρχίζουν να ανεβαίνουν τρελά δύο – τρία blue chips και ”ανακάμπτει” ο Γενικός Δείκτης. Δικαίως η πλειονότητα των επενδυτών θα αναρωτηθεί: Ε, και;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v