Σε ταξίδι για... δουλειές οι επενδυτές!

Η δραματική υποχώρηση των συναλλαγών κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ για πέμπτη συνεδρίαση από την αρχή του χρόνου, κρίνεται ως το αρνητικότερο των φαινομένων που καταγράφηκαν σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς οι πωλητές αναζητούν αγοραστές, αλλά δεν... βρίσκουν. Νέο χαμηλό τρέχοντος έτους για ΔΕΗ, Intracom, ΕΛΠΕ. Σχετικά κέρδη για ΚΑΕ-3Ε. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Οι πωλητές αναζητούν αγοραστές, αλλά δεν βρίσκουν, με αποτέλεσμα οι σχετικά λίγες πωλήσεις και οι ανύπαρκτες αγορές να διαμορφώνουν μία εξαιρετικά άσχημη τελική εικόνα.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό το γεγονός ότι μεσολάβησαν 25 συνεδριάσεις προκειμένου η μικτή αξία συναλλαγών να υποχωρήσει κάτω από τα 100 εκ. ευρώ (πέμπτη συνεδρίαση από την αρχή του χρόνου με τις συναλλαγές κάτω από τα 100 εκ.), όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στην υποχώρηση της Αγοράς σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι παράγοντες της Αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί, επισημαίνουν την έλλειψη σημαντικών εγχώριων εξελίξεων, την επικρατούσα νευρικότητα στις διεθνείς Αγορές όπως και την διάθεση για κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα και πάνω από όλα τονίζουν το γεγονός ότι η ψυχολογία των λίγων εμπλεκομένων παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, ενώ δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που θεωρούν ίσως και αναγκαία την επαναλειτουργία της αίθουσας συναλλαγών (η κατάργησή της δημιούργησε μία ”απρόσωπη” Αγορά).

Οι τεχνικοί αναλυτές εκτιμούν σαν θετικό ότι ο Δείκτης, έστω και δύσκολα διακράτησε τις 2326 μονάδες, κρίνουν σαν μείζονος σημασίας να μην υποχωρήσει κάτω από τις 2290 (ΚΜΟ 200 ημερών), με τελευταίο επίπεδο στήριξης τις 2275 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE, νέο χαμηλό τρέχοντος έτους για ΔΕΗ, Ιντρακόμ, Ελ. Πετρέλαια, στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος Alpha Bank, Αγροτική, ΟΤΕ και Τιτάν (με απώλειες σημαντικά μεγαλύτερες του αποκοπέντος μερίσματος) και αξιοσημείωτες απώλειες για Motor oil, Εθνική και Πειραιώς.

Αντίθετα με σχετικά κέρδη Coca-Cola και ΚΑΕ, ενώ με θετικό πρόσημο διασώθηκαν Γερμανός, ΟΠΑΠ και Cosmote.

Ο Γενικός Δείκτης δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο φθάνοντας μέχρι το χαμηλό των 2320 μονάδων και έκλεισε στις 2328,85 μονάδες με απώλειες 0,76%, ο τζίρος σε συνεχή συρρίκνωση έφθασε τα 98 εκ. και από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 10,5 που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν είναι με την πλευρά των αισιόδοξων η τελική εικόνα με 77 ανοδικές μετοχές έναντι 229 πτωτικών και σε 16 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

Στα επιμέρους, σημαντικά κέρδη με μικρό όγκο για Τσουκαρίδη, Ιντεάλ, ΒΙΣ και Olympic Catering, πιο μεγάλες οι εντολές αγορών στο χθεσινό κλείσιμο και χαμηλότερα από τον συνολικό όγκο για τον Τηλέτυπο, ”ανοιχτές” εντολές αγορών διαμόρφωσαν την τελική εικόνα στην Monda Bagno που κερδίζει περισσότερο από 1 ευρώ από τα πρόσφατα χαμηλά, ενώ το Αλουμίνιο Ελλάδος κινείται πλέον σε χαμηλά εξαετίας ή και περισσότερο(!).

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, 38 πακέτα της Mermeren Kombinat Ad Prilep, ένα πακέτο 1.948 τεμάχια της Εθνικής στα 24,65 ευρώ και ένα πακέτο 34.767 τεμάχια της ΔΕΗ στα 19,08 ευρώ.

Επίσης, δύο πακέτα των 360.000 και 220.000 τεμαχίων της Sex Form στα 2,86 και 2,84 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 54.200 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 15,56 ευρώ και ένα πακέτο 155.000 τεμάχια της Cosmote στα 13,30 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε πακέτο 82.950 τεμάχια της Πειραιώς στα 9,06 ευρώ και ένα πακέτο 106.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 15,58 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v