Ηρακλής: Τέσσερις ΑΧΕ σχολιάζουν το α’ τρίμηνο

Την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας προ-Ολυμπιακά, αλλά και τις καλύτερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι επισημαίνουν οι Εθνική, Π&Κ, Eurobank Sec και Εγνατία σχολιάζοντας τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελεσμάτων της Ηρακλής.

Ηρακλής: Τέσσερις ΑΧΕ σχολιάζουν το α’ τρίμηνο
Στην αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα στο πλαίσιο της προ-Ολυμπιακής περιόδου, αλλά και στο ”άσχημο” - λόγω καιρικών συνθηκών – περυσινό πρώτο τρίμηνου αποδίδουν οι Εθνική, Π&Κ, Eurobank Sec και Εγνατία στα πρωινά τους reports, τα καλύτερα των αναμενόμενων μεγέθη πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η Ηρακλής.

Επίσης, οι χρηματιστηριακές επισημαίνουν και τις ”ισχυρές” ταμειακές ροές που παρουσίασε ο όμιλος.

Οι πωλήσεις του ομίλου Ηρακλής κατέγραψαν αύξηση 13,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2004, ενώ τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 137%.

Ειδικότερα, η Εθνική ΑΧΕ αναφέρει πως η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία ανακοίνωσε ”ισχυρά” αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο του 2004 ως αποτέλεσμα της καλύτερης επίδοσης της εγχώριας αγοράς, αλλά και του ”αδύναμου” πρώτου τριμήνου της προηγούμενης χρήσης.

Επίσης, η Εθνική ΑΧΕ επισημαίνει και την ”ισχυρή” παραγωγή ταμειακών ροών που η Ηρακλής παρουσίασε στο εξεταζόμενο διάστημα.

Εξάλλου η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως ο όμιλος Ηρακλής επωφελήθηκε από την προ-Ολυμπιακή κατασκευαστική δραστηριότητα, ενώ συμπληρώνει πως πέρυσι οι πωλήσεις του ομίλου είχαν επηρεαστεί αρνητικά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει παράλληλα πως η τσιμεντοβιομηχανία συνέχισε να δημιουργεί ισχυρές ταμειακές ροές, ενώ συμπληρώνει πως ο δανεισμός βρίσκεται στα 6 εκατ. ευρώ, από 22 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2003 και από 88 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2002.

Ωστόσο, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν είναι ενδεικτικό για τα μεγέθη όσον αφορά στο σύνολο της χρήσης, ενώ συμπληρώνει πως η μετοχή της Ηρακλής είναι από τις πλέον ”φτηνές” μεταξύ των ευρωπαϊκών τσιμεντοβιομηχανιών, σημειώνοντας πως διαπραγματεύεται 7,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2004.

Αυτό που απασχολεί πάντως την Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ είναι το γεγονός ότι ο όμιλος θα βρεθεί σύντομα με μεγάλες ταμειακές θέσεις, ενώ συμπληρώνει πως ενδέχεται να συνεχίσει να κρατάει περισσότερο από 50% των κερδών.

Σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς εκτιμά η Eurobank Securities πως κινήθηκαν τα μεγέθη πρώτου τριμήνου της Ηρακλής.

Η Eurobank Securities αποδίδει τις ”ισχυρές” επιδόσεις στην αύξηση της ζήτησης η οποία και βοηθήθηκε από τις καλές καιρικές συνθήκες, ενώ στο πλαίσιο της σύγκρισης με το περυσινό πρώτο τρίμηνο η χρηματιστηριακή σημειώνει πως ήταν αδύναμο λόγω των ”άσχημων” καιρικών συνθηκών, αλλά και των προβλημάτων που είχαν προκύψει στα logistics τα οποία και είχαν επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις.

Επίσης, η Eurobank Securities επισημαίνει την καλύτερη διαχείριση που είχε ο όμιλος στα λειτουργικά του έξοδα, διευρύνοντας κατά συνέπεια το περιθώριο των EBITDA κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 17,9%, με τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα να υποχωρούν κατά 58%, κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωσης του δανεισμού.

Η Eurobank Securities καταλήγει πως τα αποτελέσματα της Ηρακλής αναμένεται να ικανοποιήσουν την αγορά.

Στις καλύτερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος σε σχέση με πέρυσι αποδίδει η Εγνατία ΑΧΕ την αύξηση των πωλήσεων που παρουσίασε ο όμιλος Ηρακλής στο τρίμηνο, ενώ σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των κερδών η χρηματιστηριακή επισημαίνει τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα, αλλά και τις αποσβέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v