Στάση... συναλλαγών στην αγορά

Απελπιστικά χαμηλός ο τζίρος, δεν ξεπερνά τα 65 εκατ. ευρώ μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης. Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας οι ευρωπαϊκές αγορές, χαμηλότερα η Σοφοκλέους με τη διάθεση για προσφορά – ρευστοποίηση να έχει σχεδόν μηδενιστεί.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι συναλλαγές των 60 εκατ. ευρώ περίπου μία ώρα και 20 λεπτά πριν από τη λήξη της συνεδρίασης αποτυπώνουν εύγλωττα την εικόνα της αγοράς.

Η τεχνική απεικόνιση δεικτών και μετοχών βρίσκεται σε μεταίχμιο, καθώς ο Γ.Δ. κυμαίνεται στις 2.323 μονάδες, λίγο υψηλότερα δηλαδή από τη ”στήριξη” των 2.310 μονάδων.

Ο ελάχιστος, όμως, τζίρος, από την άλλη πλευρά, φανερώνει την έλλειψη ουσιαστικής προσφοράς, τη διακράτηση θέσεων από τους ισχυρούς παίχτες.

Με την προϋπόθεση, πως το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια ήταν λίγο πιο σταθερό, θα λέγαμε πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, στερεύει απελπιστικά η διάθεση για πωλήσεις και οδηγούμεθα σε φάση συσσώρευσης – επανατοποθετήσεων.

Κάτι τέτοιο, σημειώνεται για τη μετοχή του ΟΤΕ ή της Εθνικής, Alpha, Eurobank. Προβληματίζει όμως, η συμπεριφορά της ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Intracom.

Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή της τελευταίας υποχωρεί με σχετική προσφορά χαμηλότερα και των 4 ευρώ.

Η μετοχή της Τιτάν, με συναλλαγές λιγότερες των 20.000 τεμαχίων (στις 14.45) υποχωρούσε κατά 3,93%, ενδεικτική και αυτή η περίπτωση του πως διαμορφώνονται ελκυστικές τιμές επαναγοράς.

Αντιθέτως, σήμερα ενισχύεται η μετοχή της Ηρακλής, ενώ η επίσημη διάψευση περί μη ενδεχόμενης απόσυρσης της μετοχής της Αγροτικής, πιέζει χαμηλότερα την τιμή.

Το βραχυπρόθεσμο ”παιχνίδι” που είχε στηθεί γύρω από αυτό το ενδεχόμενο στερείται πλέον ενδιαφέροντος.

Σταθερά υψηλότερα των 20 ευρώ η μετοχή της 3Ε (20,38 ευρώ), στα 20,58 της Εμπορικής, ενώ μεταξύ των μετοχών που αντιδρούν, θα πρέπει να αναφερθούν οι Επιχειρήσεις Αττικής, Ζήνων, Ηρακλής, Intralot, Ιμακο, Κεραμείων Αλλατίνη, Ξιφίας, Medicon, Vibere, Olym,pic Catering, Cosmote και ελαχίστων ακόμη.

Σημείωση: Επειδή πολλά γράφονται και περισσότερα ακούγονται αυτές τις μέρες για τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια του ΟΤΕ, θα πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, το πρώτο ομολογιακό του Οργανισμού λήγει στις 28 Ιουλίου, είναι συνολικού ύψους 481 εκατ. ευρώ και η τιμή σύναψης της ομολογίας είχε πραγματοποιηθεί στα 32,1 ευρώ.

Αφορά ομολογιακό του δημοσίου, το οποίο έχει τυπική κυριότητα, και δεν διαθέτει δικαίωμα ψήφου. Η αποπληρωμή, η μετατροπή, η ανανέωσή του δεν αφορά τον Οργανισμό, αλλά το ελληνικό δημόσιο που θα κληθεί είτε να πληρώσει το δάνειο (θα πρέπει να υπάρχει σχετική πρόβλεψη γι αυτό το λόγο) είτε να εκδώσει καινούριο είτε να ανανεώσει το υφιστάμενο.

Θεωρητικά το ελληνικό δημόσιο, όπως διευκρινίζεται από το αρμόδιο τμήμα της Π&Κ, θα μπορούσε πριν από τη λήξη του δανείου να αποζημιώσει τους κατόχους και να διαπραγματευτεί με έτερο στρατηγικό εταίρο την επαναγορά του.

Το ενδεχόμενο αυτό, είναι, όμως, θεωρητικό, επειδή το εν λόγω δάνειο είναι υψηλά τιμολογημένο.

Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή σύσταση της CSFB, αυτή αφορά προφανώς στο ομολογιακό δάνειο και όχι βεβαίως στη μετοχή του Οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v