Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τελικές αποφάσεις για καθεστώς διαπραγμάτευσης

Την Πέμπτη το πρωί θα συνέλθει το Δ.Σ. του Χ.Α. προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά για τελευταία φορά τον Κανονισμό του, ενώ όσον αφορά την ενότητα των κατηγοριών διαπραγμάτευσης, θα παραμείνει ως έχει, καθώς οι διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες απέβησαν άκαρπες.

ΧΑ: Τελικές αποφάσεις για καθεστώς διαπραγμάτευσης
Η λογική επικράτησε της φαντασίας στο θέμα του Κανονισμού Λειτουργίας του Χ.Α. ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες έγκυρες πληροφορίες, το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου θα συνέλθει την Πέμπτη το πρωί προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά για τελευταία φορά τον Κανονισμό του.

Όσον αφορά στην περίφημη ενότητα περί κατηγοριών διαπραγμάτευσης, οι πολλαπλές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες απέβησαν άκαρπες καθώς οι διάφορες προτάσεις φορέων της αγοράς αποδείχθηκαν ρηχές και χωρίς ουσία.

Έτσι, από την 21η Ιουνίου, το καθεστώς κατηγοριοποίησης της αγοράς θα παραμείνει ως έχει σήμερα, δηλαδή πεντάωρη και τρίωρη συνεχής διαπραγμάτευση βάσει μέσου εξαμηνιαίου spread, και διαδικασία των call auctions για περιπτώσεις χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας και χαμηλής εμπορευσιμότητας.

Ο λόγος που δεν εφαρμόζονται άμεσα οι 5 προβλεπόμενες από τον Κανονισμό κατηγορίες είναι απλός: Η τρίτη κατηγορία διαπραγμάτευσης, βάσει Κανονισμού, περιλαμβάνει και την αγορά βασικών προϋποθέσεων, η έναρξη λειτουργίας της οποίας προϋποθέτει σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ως γνωστόν, όλα τα σημεία του Κανονισμού που χρήζουν νομοθετικών ή άλλων ρυθμίσεων θα εξαιρεθούν σε πρώτη φάση προκειμένου ο Κανονισμός να είναι έτοιμος για εφαρμογή έως την 18η Ιουνίου, ημερομηνία που ορίζει ο νόμος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v