Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται το... ΔΕΟΣ για σκληρούς ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής

Ποιος θα είναι ο ρόλος που θα κληθούν να εκπληρώσουν οι «Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών» της Εφορίας. Τα τέσσερα μέτρα που δρομολογούνται από την ΑΑΔΕ.

Ερχεται το... ΔΕΟΣ για σκληρούς ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής

Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών. Αυτό είναι το νέο Σώμα  ελεγκτών που συγκροτεί η ΑΑΔΕ, με αντικείμενο ειδικές αποστολές, μεγάλου φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος.

Τις εξαγγελίες έκανε χθες σε εκδήλωση του ΥΠΕΘΟ και της ΑΑΔΕ ο Διοικητής της Αρχής Γιώργος Πιτσιλής, με τον Πρωθυπουργό λίγα λεπτά αργότερα να κάνει αναφορά σε «σοκ και δέος», σημειώνοντας πως «αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μια Φορολογική Διοίκηση θα πρέπει να αντιμετωπίζει την οργανωμένη απάτη που συνδέεται με φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις». Παράλληλα, ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, προανήγγειλε τη λειτουργία ενός νέου τηλεφωνικού κέντρου στα πρότυπα του 1555, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έχοντας πλέον καταγράψει τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα με πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό, με φόντο τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την ενίσχυση του ψηφιακού οικοσυστήματος myDATA.

Ποντάρει στην περαιτέρω απόδοση των παρεμβάσεων κατά της φοροδιαφυγής, ώστε μέσω της δημιουργίας μόνιμης αύξησης των φορολογικών εσόδων από διαρθρωτικά μέτρα να δημιουργήσει έναν «κουμπαρά» τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, ο οποίος με τη σειρά του θα χρηματοδοτήσει το νέο κύκλο μόνιμων μειώσεων φόρων.

Στίγμα προθέσεων έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, βάζοντας στο επίκεντρο των νέων παρεμβάσεων την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, φωτογραφίζοντας παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και αφήνοντας ανοιχτό -αν και όχι με μεγάλη ένταση- το ενδεχόμενο παράλληλων μειώσεων στους συντελεστές ΦΠΑ. Κάθε μονάδα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ, υπενθύμισε, κοστίζει 1,5 δισ. ευρώ, αλλά «όσο έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις (σ.σ. στο μέτωπο των εσόδων) τόσο περισσότερα περιθώρια ελιγμών θα έχουμε στα δύο τελευταία χρόνια της θητείας μας».

Τα νέα όπλα

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα η λειτουργία της νέας ομάδας ΔΕΟΣ. Πρόκειται για κοινή επιχειρησιακή υποδομή για τις ειδικές φορολογικές και τελωνειακές δυνάμεις της ΑΑΔΕ, που χειρίζονται τις πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, στο πεδίο, όπως είπε ο Γιώργος Πιτσιλής.

Η ομάδα θα εστιάζει σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου έχοντας στη διάθεσή της σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και πλήρη πρόσβαση ταυτόχρονα σε φορολογικά και τελωνειακά δεδομένα, βάζοντας στο στόχαστρο τα μεγάλα «ψάρια» σε κλάδους όπως τα καύσιμα, ο τουρισμός και η βιομηχανία.

Παράλληλα δρομολογούνται:

  • Η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 ενώ  πριν από το τέλος του 2024 ενεργοποιείται η νέα εφαρμογή myDATAapp, που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet.
  • Η έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Πελατολογίου τον Ιανουάριο του 2025. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο αποτελεί ουσιαστικά ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.
  • Η έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στις αρχές του 2025. Με το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης.
  • Η καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. Το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο είναι ήδη στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και πρόκειται να επεκταθεί η υποχρεωτική του χρήση σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας. Προηγουμένως, αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχος είναι η σημαντική αυτή δράση να ξεκινήσει εντός του 2ου εξαμήνου του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v