Πήραν φόρα ΟΤΕ - ΔΕΗ

Οι ξένοι κερνούν, οι ξένοι πίνουν, ενώ οι έλληνες θεσμικοί, που ρευστοποιούσαν μαζικά μετοχές της ΔΕΗ τις προηγούμενες ημέρες, διαπιστώνουν (και πάλι) ποιος έχει το πάνω χέρι στην αγορά. Σε θετικό κανάλι και πάλι η βραχυπρόθεσμη τάση, ειδικότερα του FTSE 20, που έχει περιθώρια αντίδρασης μέχρι τις 1280 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η υπεραπόδοση που εμφανίζει ο FTSE 20 έναντι του ΓΔ, καταγράφει την μέχρι στιγμής τάση που επικρατεί. Με ποσοστό 1,33%, κινείται προς τις 1260 μονάδες ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, έναντι κερδών 1,06% του Γενικού Δείκτη, που προσεγγίζει τις 2.380 μονάδες.

Όπως είχε σημειωθεί και σε προηγούμενο σχόλιό μας, η παρουσία των ξένων είναι κάτι παραπάνω από καταλυτική και αυτή την περίοδο. Οι θέσεις τους επιβεβαιώνονται ξεκάθαρα στο 4,15% του ΟΤΕ, η μετοχή του οποίου με συναλλαγές περισσότερες του 1 εκατ. τεμαχίων στις 13:57, οδηγούν την τιμή προς τα 10,32 ευρώ.

Οι χρηματιστηριακοί παράγοντες που συνεργάζονται με τους ξένους-πελάτες, μας είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει για τη στάση που θα τηρούσαν ισχυροί παίκτες και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού, μόλις η νέα διοίκηση του ΟΤΕ αποτύπωνε επακριβώς την οικονομική κατάσταση.

Όσο επώδυνη και αν είναι αυτή, όσο δυσχερής και εάν παραμένει. Είναι οι ίδιοι παράγοντες που από προχθές εκτιμούσαν ως απαράδεκτη την κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού, να υποχωρεί χαμηλότερα των 5 δισ. ευρώ.

Ισχυρότατη είναι η θέση των ξένων και στη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς με κέρδη της τάξης του 4,86% και συναλλαγές μισού εκατομμυρίου και πλέον τεμαχίων, προσεγγίζει ”απειλητικά” τα 20 ευρώ.

Οι Έλληνες θεσμικοί, που ρευστοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες, οδηγώντας τη μετοχή της ΔΕΗ σε απώλειες της τάξης του 6% σίγουρα θα... τραβούν τα μαλλιά τους. Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ποιος κάνει το παιχνίδι στην αγορά.

Η ημέρα, όπως από την αρχή αναμενόταν, ανήκει δικαιωματικά στη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ. Για αυτό δικαιολογείται η... αποθέρμανση της Εθνικής, και η ήπιας εμπορευσιμότητας άνοδος της Alpha.

Το θετικό κλίμα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, λύνει τα χέρια όσων δραστηριοποιούνται και στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Από τεχνικής πλευράς το γεγονός της προσέγγισης των 2.380 μονάδων (και ενδεχόμενης υπέρβασής του) απλά επιβεβαιώνει την επαναφορά της βραχυπρόθεσμα ανοδικής τάσης στη Σοφοκλέους.

Ανάλογο είναι το κλίμα και στη Φρανκφούρτη, όπου ο DAX έχει απομακρυνθεί (3.909 μονάδες) σημαντικά από τη κρίσιμη ”στήριξη” των 3.500 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v