Μετρώνται οι αντοχές

Οι πιέσεις στις τηλεπικοινωνίες οδηγούν το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 2.400 μονάδων, με αποτέλεσμα να ανακόπτεται η ”αγεληδόν” ανάκαμψη της περιφέρειας. Ετσι, ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι, καθώς διακρίνονται μετοχές εταιριών με σαφή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών τους. Απελπιστικά χαμηλός ο τζίρος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα δύσκολα ξεχωρίζουν οι καλοί.

Σε αρνητικό έδαφος γύρισε σταδιακά γύρω στις 13.00 ο Γ.Δ. με τον ΜΚ-40 να υποχωρεί κατά 0,22%, τον SC-80 κατά περίπου 0,4%, τη στιγμή που ο FTSE-20 διολισθαίνει κατά 0,25%, επηρεαζόμενος κυρίως από τον ΟΤΕ.

Άρδην έχει μεταβληθεί η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τη σχέση ανοδικών – καθοδικών να διαγράφεται οριακά υπέρ των δεύτερων, καθώς η τιμή περίπου 140 μετοχών υποχωρεί χαμηλότερα.

Η εικόνα μετοχών-σηματωρών αυτής της κατηγορίας καταγράφει συνολικότερα την τάση, καθώς για παράδειγμα η μετοχή του ΔΟΛ από τα 3,78 υποχώρησε μέχρι και τα 3,60 ευρώ, της Κλωνατέξ από τα 2,63 στα 2,53 ευρώ, της Εθνικής Ακινήτων από τα 3,84 στα 3,64%, ενώ ανάλογες διακυμάνσεις σημειώνονται και σε άλλες μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Η μεταβολή, σε απόλυτο μέγεθος, είναι σημαντική σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς λόγου χάρη στη μετοχή της ΕΘΝΑΚ φτάνει στο 0,20 ευρώ.

Βέβαια, στη συνέχεια και σε ενδεχόμενη περαιτέρω υποχώρηση του Γ.Δ. προς τις 2.390 μονάδες θα δοκιμαστεί η διατηρησιμότητα της τελευταίας αντίδρασης και οι αντοχές όσων συμμετέχουν σε αυτήν.

Θα πρέπει, όμως, και αυτή τη φορά να διαχωριστεί η ευρύτερα εννοούμενη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς από τον ΜΚ-40 συνεχίζουν ανοδικά οι μετοχές των Αλουμίνιον της Ελλάδος, Αβαξ, Αττικής, Βωβός, Ελβάλ, Σιδενόρ, Γενικής, Ακτωρ, Βαρυτίνης και από τον SC-80 οι τίτλοι των Αxon, ΕΣΚΙΜΟ, Newsphone, Alco, Ανέκ, Μινωικές Γραμμές, Υγεία και ορισμένων ακόμη.

Το σημαντικότερο για τη συνέχεια είναι να μην καταγραφεί αρνητικό ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό της αρχικής θετικής αντίδρασης, κάτι που θα οδηγούσε σε περαιτέρω εγκλωβισμό και απομάκρυνση όσων σκέφτονται να ενεργοποιηθούν σε αυτή την κατηγορία.

Άλλωστε, μπροστά στις συνολικότερες απώλειες που καταγράφονται για την τιμή των περισσότερων από 120 μετοχών, το ποσοστό αντίδρασης των τελευταίων 2-3 συνεδριάσεων σε ουδεμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τη διόρθωση που έχει προηγηθεί.

Θα φανεί στη συνέχεια από την τακτική των ίδιων των εμπλεκόμενων αν η κίνηση μπορεί να έχει συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναδεικνύει τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας ανάλογων εγχειρημάτων, ειδικότερα στην περίπτωση που η τελευταία απόδοση της μετοχής είναι αντιστρόφως ανάλογη των αποτελεσμάτων που εμφανίζει η εταιρία.

Και από τα χθεσινά limit up είναι προφανές πως αρκετά δεν στηρίζονται σε βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v