”Ξεσπάθωσε” η περιφέρεια

Ισχυρές ανάσες έλαβε σήμερα η καταπονημένη περιφέρεια, κινούμενη κόντρα στο... αρνητικό ρεύμα των διεθνών αγορών, αλλά και των ελληνικών blue chips. Σε 22 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 10%, ενώ η αναλογία ανοδικών προς πτωτικές διαμορφώθηκε στο 3,5/1.

Τουλάχιστον ”αξιοπερίεργη” συνεδρίαση, με τελική εικόνα που θύμιζε άλλες εποχές, αλλά και πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Πριν την συνεδρίαση παράγοντες της Αγοράς αναφερόντουσαν στην επανεμφάνιση της γεωπολιτικής αστάθειας, στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου, στην αναμενόμενη υψηλή συσχέτιση της Σοφοκλέους με τις διεθνείς Αγορές και σε πιθανό ανασχηματισμό των χαρτοφυλακίων στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Αντ΄ αυτού όλοι οι εμπλεκόμενοι έγιναν μάρτυρες μία σημαντικής κινητικότητας σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση που έδειξαν να αψηφούν όχι μόνο τις σημαντικές απώλειες του FTSE (-1,54%), αλλά και το ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον (την ώρα που έκλεινε το Χ.Α. η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν: FTSE100 -0,19%, DAX -1,20%, CAC40 -1,18%).

Και βέβαια αν αρκετοί ήταν αυτοί που ίσως δικαιολογημένα υποστήριζαν ότι η ”καλή” μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση ”χρωστάει” να δώσει κάποια κίνηση, όμως για τα σημαντικά ημερήσια κέρδη μετοχών εταιρειών που μόνο ικανοποιητικά αποτελέσματα δεν ανακοίνωσαν, μάλλον δεν υπάρχει απάντηση όπως και πρόβλεψη για το πόσο μπορεί να διαρκέσει κάτι τέτοιο.

Από τις μετοχές του FTSE, εκτός των Εθνική, Coca-Cola, Cosmote που βρέθηκαν στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος, σημαντικές απώλειες για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εμπορική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank.

Αντίθετα σημαντικά κέρδη για Αγροτική (με λίγες συναλλαγές), πρώτη ανοδική συνεδρίαση μετά από καιρό για Ελ. Πετρέλαια, αξιοσημείωτα κέρδη για την Ελ. Τεχνοδομική και με θετικό πρόσημο έκλεισαν Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ιντρακόμ, ΚΑΕ, Τιτάν.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στα πρώτα 10 λεπτά ”είδε” το χαμηλό των 2396,13 μονάδων και έκλεισε στις 2402,38 μονάδες με απώλειες 0,88%, ενώ ο τζίρος έπαθε καθίζηση (σε σχέση με την συνεδρίαση της Παρασκευής) φθάνοντας τα 126,8 εκ. από τα οποία τα 4,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η τελική εικόνα δεν χωράει σχόλια και πώς να γίνει αυτό όταν σε 22 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 10% (!!!), 251 ανοδικές μετοχές έναντι 74 πτωτικών, ενώ ίσως πρέπει να τονιστούν το νέο υψηλό τρέχοντος έτους για Δάιο, Moda Bagno και Δέλτα Project, οι σημαντικές απώλειες με ελάχιστες συναλλαγές για την FHL Mermeren, η “ενδιαφέρουσα” πρώτη διορθωτική συνεδρίαση στον Βαρβαρέσο και η επιβεβαίωση ότι πιθανότατα αποχώρησαν και οι τελευταίοι από το Αλουμίνιο της Ελλάδας και δεν αποκλείεται ανοδική αντίδραση αφού κατ΄ εκτίμηση η μετοχή θεωρείται φθηνή.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 600 τεμάχια της Cosmote στα 13,70 ευρώ, ένα πακέτο 74.506 τεμάχια της Εθνικής στα 24,72 ευρώ και ένα πακέτο 166.544 τεμάχια του ΟΤΕ στα 10,76 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 82.950 τεμάχια της Πειραιώς στα 9,42 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v