Σε ”εγρήγορση” η περιφέρεια

Η υπεραπόδοση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έναντι των blue chips ”παίζει” σήμερα στη Σοφοκλέους, σενάριο που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να διαρκέσει, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η τάση στα ξένα χρηματιστήρια θα αναστραφεί θετικά το αργότερο έως την Πέμπτη. Μετρημένη και ελεγχόμενη η υποχώρηση των τραπεζών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με το μέτρο υποχωρεί η αγορά, με το... πανέρι αντιδρούν τα μεσαία”.

Έκφραση χρηματιστηριακού παράγοντα, που αποτυπώνει την τάση των τελευταίων 2-3 συνεδριάσεων, κυρίως όμως της σημερινής.

Χαμηλότερα κατά 0,70% ο Γενικός Δείκτης, κυμαίνεται λίγο πάνω από τις 2.400 μονάδες (2.406 μονάδες στις 11.50), με την αναλογία ανοδικών – καθοδικών να διαμορφώνεται στο περίπου 2 προς 1.

Η σύγκριση των βασικών δεικτών αποτυπώνει τη μέχρι στιγμής εικόνα, καθώς ο FTSE-20 υποχωρούσε κατά 1,2%, ο τραπεζικός κατά 1,4%, οι ΜΚ-40 (1,10%) και SC-80 (1,83%) κατέγραφαν κέρδη, ενώ επιμέρους ενισχύονταν οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας κατά 1,4%, της πληροφορικής 2,4% και ο βασικός μετάλλων κατά 3,9%.

Είναι προφανές πως επιχειρείται ”μόχλευση” στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, κάτι που έγκαιρα μας είχαν επισημάνει χρηματιστηριακοί παράγοντες (από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης).

Για τη συντήρησή της βεβαίως θα απαιτηθεί η μετρημένη διολίσθηση μετοχών του FTSE-20 και η διαμόρφωση εκ νέου ανοδικής τάσης στα διεθνή χρηματιστήρια από την Τετάρτη, το αργότερο Πέμπτη.

Μετοχές κυρίως δύο ειδών εταιριών αντιδρούν σήμερα, και το πρώτο περιλαμβάνει εισηγμένες με θετικό δείγμα γραφής στα αποτελέσματά τους.

Ενισχύεται σημαντικά προς τα 12,80 ευρώ η μετοχή της Αλουμίνιον της Ελλάδος, προς τα 16,98 ευρώ της Βασιλόπουλος, στα 7,94 ευρώ του Ηρακλή, στα 4,64 της Μέτκα και στα 5,26 του Μυτιληναίου.

Προς τα 2,90 ευρώ κινείται η μετοχή του Μυτιληναίου, προς τα 1,40 της Lavipharm, τα 2,28 ευρώ των Μινωικών, το 1,32 ευρώ για τη Ridenco και αρκετές ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Πρωτοστατούν, όμως, με κατακόρυφη μάλιστα αύξηση συναλλαγών μετοχές-”σηματωροί, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των ΔΟΛ (3,50 ευρώ), Γιαννούση (2,60 ευρώ), Κλωνατέξ (2,50 ευρώ), Νάουσας (2,26 ευρώ), αλλά και μετοχών όπως η LogicDIS, Πλαστικά Θράκης, Νηρέας, Iντερτέκ, Informatics, Kεραμεία Αλλατίνη, Compucon, Κορδέλλου κ.ά.

Το ζητούμενο και καίριο ερώτημα αφορά στην προοπτική και στο ενδεχόμενο διατηρησιμότητας της τάσης, όπως διαμορφώνεται τελευταία.

Υπάρχει εύλογο συμφέρον για πολλούς και ισχυρούς εμπλεκόμενους να ορθολογικοποιηθεί η εικόνα στη μεσαία και εν μέρει στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Για να ευοδωθεί όμως η προσπάθεια, απαιτείται, όπως ξεκαθαρίζεται από την προηγούμενη Πέμπτη, κατ’ αρχήν η σταθεροποίηση των ξένων αγορών και εν συνεχεία η αναστροφή της τάσης και ξένων αγορών.

Με τη μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς, υπεραμυνόμαστε του ενδεχομένου υπεραπόδοσης της μεσαίας έναντι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, υπό την προϋπόθεση πως από Τετάρτη -το αργότερο Πέμπτη- θα έχει αναστραφεί το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια και στον FTSE-20.

Είναι προφανές πως σήμερα – αύριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί επίσης η διαδικασία επανατοποθέτησης από φθηνότερες τιμές σε μετοχές των Alpha (21,14 ευρώ), Eθνικής (24,28 ευρώ), Eurobank (17,82 ευρώ), ΔΕΗ (20,20 ευρώ), ΟΠΑΠ (15,36 ευρώ) και άλλες αυτής της δυναμικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v