Ο Τύπος της Πέμπτης

Στους ελέγχους των δαπανών του προϋπολογισμού, στις τιμές του πετρελαίου, στις εξελίξεις γύρω από την Ολυμπιακή Αεροπορία, αλλά και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενισχύσεις στον τουριστικό κλάδο αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Στους ελέγχους των δαπανών του προϋπολογισμού, στις τιμές του πετρελαίου, στις εξελίξεις γύρω από την Ολυμπιακή Αεροπορία, αλλά και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενισχύσεις στον τουριστικό κλάδο αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Πέμπτης.

Ελληνική Οικονομία: Το δυναμισμό που εμφανίζει η ελληνική οικονομία αναμένεται πως θα τον χάσει μετά τη θετική επίδραση και των Ολυμπιακών Αγώνων, αναφέρει σε μελέτη της, μετά από τετραετία αξιολόγησης ανάπτυξης, η εταιρία συμβούλων PriceWaterhouseCoopers, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Αποψιλωμένη θα είναι η ”ολυμπιακή κληρονομιά” για την Ελλάδα, αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία επικαλούμενη τη μελέτη της PriceWaterhouseCoopers.

Δημόσιο: Ο έλεγχος όλων των δαπανών του προϋπολογισμού και ιδιαίτερα των επιχορηγούμενων φορέων τίθεται στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να περάσει σε πτωτική τροχιά, τονίζει η Καθημερινή.

Ecofin: Απερρίφθη στο Ecofin το ελληνικό αίτημα για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, τονίζει το Κέρδος, ενώ η Ναυτεμπορική συμπληρώνει πως σύμφωνα με το Ecofin το πετρέλαιο δεν απειλεί την Ε.Ε.

Δαφέρμος: Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Κ. Δαφέρμος δημοσιοποίησε χθες την έκθεσή του για το 2003, αναφέρει Το Βήμα, που συμπληρώνει πως τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι μάλλον απογοητευτικά για την πορεία κάθαρσης του δημόσιου τομέα από τη γάγγραινα της διαφθοράς.

Ακατανίκητη αποδεικνύεται η διαφθορά στην Ελλάδα, ενώ ο ρόλος των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους απλώς περιορίζεται στο να επιβεβαιώνουν τη διάστασή της χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να την πατάξουν, τονίζει το Κέρδος.

”Ακτινογραφία” όχι μόνο της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης και των αιτιών που τις προκαλούν αλλά και της ατιμωρησίας έδωσε χθες ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Κ. Δαφέρμος, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Δανεισμός: Σε υπερχρέωση οδηγούν τη χώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς οι υπερβάσεις στο κόστος των έργων και της διοργάνωσης, σε συνδυασμό με τα τρέχοντα ελλείμματα από τη λειτουργία του κράτους, αναγκάζουν την κυβέρνηση να καταφύγει σε δανεισμό, τονίζει Το Βήμα.

Για δανεισμό ενός έτους μόνο στο πρώτο εξάμηνο κάνει λόγο η Εξπρές, που αναφέρει πως κύριοι παράγοντες της υπέρβασης είναι τα ολυμπιακά έργα και η υστέρηση στις κοινοτικές εισροές.

ΚΠΣ: Νέα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Πετρέλαιο: Για ελπίδες μείωσης των τιμών του πετρελαίου κάνει λόγο η Καθημερινή, καθώς οι χώρες του ΟΠΕΚ αυξάνουν την παραγωγή τους.

Φωτιά στην αγορά βάζει το πετρέλαιο, σύμφωνα με Το Βήμα, που συμπληρώνει πως αφενός η κυβέρνηση προβληματίζεται και αφετέρου πως δεν τίθεται θέμα να μπει πλαφόν στις τιμές.

Παρά τις προσπάθειες για αύξηση της παραγωγής, η άνοδος του πετρελαίου ”δένει” τα επιτόκια, σύμφωνα με την Εξπρές.

Φυσικό Αέριο: Το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχει έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, αναφέρει μεταξύ άλλων η Καθημερινή, ενώ Το Βήμα σημειώνει πως ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Σαλαγκούδης ανήγγειλε χθες μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Ακρίβεια: Μάχη για την απομόνωση των κερδοσκόπων και τη διατήρηση των σταθερών τιμών στην αγορά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκινά το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Τουρισμός: Πακέτο ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου με επιχορηγήσεις και κίνητρα επενδύσεων εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, αναφέρει Το Βήμα.

Ασφαλιστικές: Για τελεσίγραφο διαφάνειας στις ασφαλιστικές κάνει λόγο η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία τον Αύγουστο εκπνέει η προθεσμία υποχρεωτικής δημοσίευσης των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων.

Τράπεζες: Σχέδια για την περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο αφενός να ενισχύσει τα έσοδα του προϋπολογισμού και αφετέρου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μεγαλύτερης διαφάνειας και πιο εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Ολυμπιακή: Η πρώτη κυβερνητική διάσταση θέσεων για την τύχη των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής Αεροπορίας κατεγράφη χθες, όταν ο υπουργός Μεταφορών – Επικοινωνιών Μ. Λιάπης υποχρεώθηκε να διαφωνήσει δημοσίως με τον πρόεδρο των Ολυμπιακών Αερογραμμών κ. Πέτρο Παπαγεωργίου, αναφέρει η Καθημερινή.

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για την πώληση της Ολυμπιακής έδωσε χθες η κυβέρνηση σύμφωνα με Το Βήμα.

Εθνική: Νέο άνοιγμα στην αγορά της Ρουμανίας εξετάζει η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με την Ημερησία, που επισημαίνει πως μετά την Banca Romanesca η Εθνική εξετάζει την εξαγορά άλλης τράπεζας.

Εμπορική: Τις προοπτικές της Εμπορικής Τράπεζας υποβαθμίζει η S&P, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Intracom: Νέα διευθέτηση της σχέσης της με τον ΟΤΕ επιδιώκει τώρα η Intracom, επιζητώντας πρώτα απ’ όλα την ικανοποίηση οικονομικών απαιτήσεων ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ, επισημαίνει η Καθημερινή.

Δέλτα Συμμετοχών: Για ”ναυάγιο” εξαγοράς μεταξύ Δέλτα και Θράκης κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία ο παρ’ ολίγον γάμος δεν επιτεύχθηκε για 2 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v