Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια της ΕΚΤ

Όπως αναμενόταν ευρέως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια της ευρωζώνης στο 2%, προκειμένου να δώσει χρόνο οικονομικής ανάκαμψης στους ”12”. Αναθεωρήθηκαν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο 2% από 1,8% κατά το 2004.

Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια της ΕΚΤ
Όπως αναμενόταν ευρέως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια της ευρωζώνης στο 2%, προκειμένου να δώσει χρόνο για οικονομική ανάκαμψη στους ”12”.

Η ΕΚΤ διατήρησε το κόστος δανεισμού στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν 60 ετών, μετά από μια διετία με επτά μειώσεις των επιτοκίων, που ολοκληρώθηκε πέρσι τον Ιούνιο.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσει ο διοικητής της ΕΚΤ, Jean- Claude Trichet, από την οποία οι αναλυτές και επενδυτές περιμένουν ενδείξεις για την πιστωτική πολιτική της ΕΚΤ στη συνέχεια του έτους.

Να σημειωθεί ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν στη διάθεσή τους νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάκαμψη κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Αυτές οι εκτιμήσεις θα δημοσιοποιηθούν στο μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ, που θα εκδοθεί στις 10 Ιουνίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times Deutschland, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν για το 2004 στο 2,0% από 1,8% που ήταν η εκτίμηση του Δεκεμβρίου.

Η εφημερίδα δεν δίνει συγκεκριμένα μεγέθη όσον αφορά τις νέες εκτιμήσεις για την ανάκαμψη, αλλά οι πηγές της δηλώνουν ότι η καινούργια πρόβλεψη είναι ”ελαφρώς αναβαθμισμένη” από την προηγούμενη. Η πρόβλεψη του Δεκεμβρίου αναφέρεται σε ανάπτυξη 1,6% το 2004 και 2,2% το 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v