Αγάλι, αγάλι...

Η αμυντική τακτική που ακολουθούν μέχρι στιγμής οι ισχυροί παίκτες της αγοράς, φαίνεται πως εξασφαλίζει ένα κοινά αποδεκτό κλείσιμο στα επίπεδα των 2.400 μονάδων. Έκδηλη επιφυλακτικότητα καταγράφεται στις σχετικά χαμηλές συναλλαγές, με τους επενδυτές να έχουν προετοιμαστεί για τα χειρότερα, αλλά και για τα θετικότερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν θα προλάβει η Σοφοκλέους, όπως όλα δείχνουν, το προμήνυμα που θα δοθεί γύρω στις 17.00 από τη σύνοδο της Βηρυτού του ΟΠΕΚ.

Καλό ή αρνητικό θα φανεί αύριο, καθώς σήμερα το βράδυ θα πρέπει ο Dow Jones να κρατήσει την κρίσιμη στήριξη των 10.160 μονάδων.

Κατά συνέπεια, η επιδεικνυόμενη επιφυλακτικότητα και η αναμονή θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.

Επιμέρους κινήσεις βέβαια καταγράφονται είτε στην υψηλή τιμή είτε στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Από τον FTSE-20 ενδιαφέρον εμφανίζει το υπομονετικό πρόγραμμα αγορών, που εκδηλώνεται κυρίως στη μετοχή της Εθνικής και δευτερευόντως στην Αlpha και στην Εμπορική.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ενδιαφέρον παρουσιάζουν η κινητικότητα της μετοχής των Μινωικών Γραμμών, η αυξημένη εμπορευσιμότητα του Καρδασιλάρη και οι επιμέρους κινήσεις σε τίτλους χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ κινείται στα 15,82 ευρώ, με τις περισσότερες χρηματιστηριακές να εκφράζονται μεν θετικά, να επισημαίνουν όμως και κάποιες επιφυλάξεις.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζει και η μετοχή της ΔΕΗ, όπου σε γενικές γραμμές τις τελευταίες μέρες ακολουθείται μάλλον προδιαγεγραμμένη διακύμανση μεταξύ 19,80-22,20 ευρώ, συνεπικουρούμενη από εκθέσεις άλλοτε θετικές και άλλοτε επιφυλακτικές.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, και ειδικότερα στον κατασκευαστικό κλάδο, άξια αναφοράς είναι η αυξημένη εμπορευσιμότητα των μετοχών Αθηνά, ΑΕΓΕΚ, η κινητικότητα της Μηχανικής και η σταθερότητας της ΕΛΤΕΧ.

Αρκετές μετοχές του κλάδου αξίζουν σίγουρα καλύτερη πορεία, κάτι που μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Μέχρι το τέλος της συνεδρίασης πιθανολογείται πως θα ακολουθηθεί η ίδια αμυντική τακτική, μέσω της οποίας συντηρείται ο Γ.Δ. υψηλότερα των 2.400 μονάδων, με επιλεγμένες συναλλαγές σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Τουλάχιστον στην αγορά έχουν διαμορφωθεί προϋποθέσεις και αντοχές προκειμένου να απορροφηθούν οι επιπτώσεις από ενδεχόμενο αρνητικό σενάριο στις διεθνείς αγορές.

Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, η αγορά έχει τις δυνατότητες να κινηθεί και πάλι προς τις 2.450 μονάδες, καθώς και ρευστότητα έχει τοποθετηθεί σε μετοχές του FTSE-20, αλλά και οι δέουσες κινήσεις έχουν γίνει σε επιλεγμένους τίτλους του ΜΚ-40 και του SC-80.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v