Διασφάλιση στηρίξεων ο πρώτος στόχος

Προέχει η διασφάλιση των κεκτημένων, καθώς η αγορά κινείται πάνω από τις 2.400 μονάδες. Στο διεθνή χώρο το παιχνίδι φαίνεται να ελέγχεται, καθώς η ηπίων τόνων αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου εξυπηρετεί την τακτική επανατοποθέτησης. Με αιχμή τις τράπεζες μπορεί να παραμείνει στο προσκήνιο η Σοφοκλέους με την υγιή μεσαία κεφαλαιοποίηση να ακολουθεί.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το γεγονός πως ο Dow Jones κρατήθηκε χθες πάνω από τις 10.160 μονάδες (έκλεισε στις 10.195) αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη.

Σε συνδυασμό με την οριακή κατά 0,16%, υποχώρηση νωρίτερα του πετρελαίου φαίνεται πως μέχρι στιγμής η κατάσταση ελέγχεται.

Εκτίμηση, που αποτυπώνεται εύγλωττα στην διστακτική, πλην όμως, ελαφρώς ανοδική φορά των ευρωπαϊκών αγορών.

Με αυτό το κλίμα θα πορευθεί και η Σοφοκλέους.

Το πρόγραμμα αγορών, που χθες ήταν εμφανέστερο στη μετοχή της Εθνικής και λιγότερο σε Αlpha, Εμπορική θα συνεχιστεί και σήμερα, ίσως όμως, με ηπιότερο ρυθμό για όσο δεν αποσαφηνίζεται η τάση.

Οι εντολές των ξένων στις συγκεκριμένες μετοχές– βασικές επιλογές τους είναι δεδομένες.

Η ένταση όμως, των αγορών εξαρτάται και από τις διακυμάνσεις των ίδιων των μετοχών και τη γενικότερη διάθεση.

Ουσιαστικά, η αναβάθμιση των μετοχών Εθνικής, Eurobank και Alpha, που συμπεριλαμβάνονται στον πανευρωπαϊκό MSCI δικαιολογεί αγορές για λογαριασμό ξένων.

Όσο όμως, παραμένει επιφυλακτική η διάθεση στα ξένα χρηματιστήρια, οι εντολές τους θα δίνονται με ανάλογη φειδώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του ΟΠΑΠ, όπου παρά τις θετικές εκτιμήσεις ακούγονται κάποιες μικρές επιφυλάξεις για επιμέρους ζητήματα.

Σήμερα πάντως τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι εν δυνάμει αγοραστές, που κινούνται με γνώμονα την ανάλυση της Citigroup, με βάση την οποία τίθεται τιμή στόχος στα 16,2 από τα 15,8 ευρώ.

Για τη ΔΕΗ, το... δρομολόγιο είναι λίγο πολύ γνωστό και προδιαγραμμένο μεταξύ 19,80- 22,20.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι επιλογές παραμένουν λίγο πολύ μετρημένες, καθώς αναφερόμαστε σε μετοχές των οποίων η απόδοση διαχρονικά δεν εγκλωβίζει τον επενδυτή.

Στο κυνήγι της βραχυπρόθεσμης απόδοσης θα πρέπει να εκτιμώνται καθημερινά επιμέρους παράμετροι και στοιχεία.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση που είχε αναφερθεί χθες για την Ηλεκτρονική Αθηνών, μετά την ανάλυση της Εγνατίας ή προχθές της Ιλυδας, του Αλουμινίου της Ελλάδος, των Φουρλή, Κωτσόβολο, της Μηχανικής ή των ΔΟΛ-Εθνικής Ακινήτων κ.α.

Και για σήμερα θα εμμείνουμε στην εκτίμησή μας πως πρωτίστως θα πρέπει να διασφαλιστεί η στήριξη των 2.380- 2.388 μονάδων και υπό προϋποθέσεις να κινηθεί τουλάχιστον για την αρχή της συνεδρίασης σταθεροποιητικά ο δείκτης.

Ούτως ή άλλως, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αγορών σε δεικτοβαρείς μετοχές εκδηλώνεται προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v