Ανόδου, συνέχεια;

Από τις διαθέσεις και τις επιλογές των ξένων θεσμικών σε συνδυασμό με την πορεία των ξένων αγορών θα προέλθει η όποια συνέχεια στην ανοδική κίνηση που παρατηρήθηκε στο τέλος της εβδομάδας. ”Κλειδιά” θα αποτελέσουν οι τίτλοι της Εθνικής, του ΟΠΑΠ, μετοχές -χαμηλότερης των τραπεζών- κεφαλαιοποίησης, και η... καλώς εννούμενη περιφέρεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι αγορές, κυρίως των ξένων, προς το τέλος της εβδομάδας, πραγματοποιήθηκαν με βάση την εκτίμηση πως το κλίμα θα είναι καλύτερο διεθνώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Εκτίμηση που εάν επιβεβαιωθεί, μπορεί να προσφέρει και νέες υπεραξίες σε όσους συστηματικά και εκ περιτροπής τοποθετούνται σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE 20 και δευτερευόντως του ΜΚ 40.

Αναμφίβολα, μετοχή οδηγός- σηματωρός της αγοράς, ήταν και παραμένει η Εθνική. Με συστηματικές, όπως αποδείχτηκε τοποθετήσεις, παθητικών κεφαλαίων (ξένων ασφαλιστικών ταμείων) η τιμή έφθασε τα 25,24 ευρώ.

Άμεσης προτεραιότητας στόχος, η προσέγγιση, και γιατί όχι η υπέρβαση, της υψηλής τιμής 52 εβδομάδων των 25,94 ευρώ. Αγοραστικό ενδιαφέρον όμως καταγράφθηκε και για τις άλλες δύο μετοχές Eurobank και Alpha, που αναβαθμίστηκαν για τα χαρτοφυλάκια των ξένων πρόσφατα.

Η διάθεση των ξένων, διαφαίνεται μέσω των ισχυρών Ελλήνων χρηματιστών συνεργατών τους, καθώς συστηματικά στοχοθετούνται μεθοδικά υψηλότερες τιμές- στόχοι.

Από τον Τιτάνα, που δικαιώνει την επιμονή των ξένων, μέχρι το Γερμανό και τα Folli-Follie, η παρουσία, ειδικότερα όμως η παντοδυναμία, των ξένων, είναι εμφανής.

Ενδιαφέρον για τους ξένους, εμφανίζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η μετοχή του ΟΠΑΠ, λόγω της προσδοκίας για διανομή και φέτος αυξημένου μερίσματος.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ο Οργανισμός έχει εγγράψει στα κέρδη τριμήνου το σύνολο της πρόβλεψης, που αφορούσε τη διαμάχη με την Intralot. Θεωρητικά, είναι δυνατή η διανομή μερίσματος μέχρι και ποσοστού 95% της συγκεκριμένης πρόβλεψης.

Ενδιαφέρον όμως εμφανίζει και η χαμηλότερη, των τραπεζών, κεφαλαιοποίηση. Δεν είναι τυχαία η διάθεση των 12 πακέτων της ΜΟΗ, μέσω της HSBC κυρίως σε ξένους, στα 7,37 ευρώ, ούτε η αναβάθμιση των Γερμανού (τιμή-στόχος τα 25,10 ευρώ), Μαϊλλη (τιμή στόχος τα 3,6 ευρώ) ή τον Σαράντη, η κινητικότητα στην ακτοπλοΐα με επίκεντρο τις Μινωικές.

Επίσης δεν είναι τυχαίο πως οι θεσμικοί που περιηγήθηκαν στο ΙΚΕΑ από τη διοίκηση του Φουρλή, εκφράστηκαν θετικά στο σύνολό τους. Δεν είναι τυχαίο πως στοχοθετείται ο Σαράντης, καθώς η διοίκηση τολμά τη διεύρυνση της παρουσίας της στην πολωνική αγορά των 38 εκατ. κατοίκων.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο από όσα συμβαίνουν στη Σοφοκλέους, ακόμη και σε φάσεις, που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον.

Θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει η αγορά να διαχωρίζει την καλώς εννοούμενη μεσαία κεφαλαιοποίηση, από την ακραία περιφέρεια.

Στην πρώτη κατηγορία είναι σίγουρο πως ψάχνουν μεθοδικά οι ξένοι τις επόμενες επιλογές τους, καθώς οι συνήθεις 10- 15 δεν θα αποδίδουν... εσαεί.

Η διαφορά των ξένων με τους Έλληνες, συνίσταται κυρίως σε δύο παραμέτρους. Η πρώτη αφορά στη δύναμη ρευστότητας και το χρόνο διακράτησης, καθώς τοποθετούνται κυρίως κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων που επενδύουν στο μέρισμα και ό,τι προκύψει.

Η δε δεύτερη στο γεγονός πως οι ξένοι στοχοθετούν τις επιλογές τους σε περιορισμένο αριθμό, σε αντίθεση με τους Έλληνες που... πελαγοδρομούν με τα χαρτοφυλάκιά τους να βρίθουν επιλογών του αμαρτωλού παρελθόντος.

Αναφέρεται ενδεικτικά πως στις 3/6 όταν ο Γενικός Δείκτης ενισχυόταν κατά 0,60% με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές, η μέση απόδοση των μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού, διαμορφωνόταν στο –0,06%.

Η σύγκριση είναι προφανής και δικαιώνει τους ξένους.

Στο 0,77% διαμορφώθηκαν τα εβδομαδιαία κέρδη του Γενικού Δείκτη, ενώ με άνοδο 0,87% έκλεισε την εβδομάδα ο FTSE/ASE 20. Κατά 0,85% ενισχύθηκε ο FTSE/ASE 40, στο 1,34% ανήλθαν τα κέρδη του FTSE/ASE 80, και ο FTSE/ASE 140 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,90%.

Οι τράπεζες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με άνοδο 1,24% και κατά 0,93% ενισχύθηκαν οι τηλεπικοινωνίες.

Αντίστοιχα, κέρδη της τάξης του 25% κατέγραψε στη διάρκεια της εβδομάδας το κοινό της Λεβεντέρης, 21,43% το προνόμιο της ίδιας, η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες σημείωσαν άνοδο 20,38%, η Τεχαπρετ ενισχύθηκε 17,83%, και η Unibrain κατά 17,45%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες της εβδομάδας κατέγραψαν τα Κεραμεία Αλλατίνη κατά 17,67%, περί το 11,39% υποχώρησε ο Βαρβαρέσος, στο 9,55% διαμορφώθηκαν οι απώλειες της Yalco, πτώση 9,04% σημείωσε η Αλουμίνιο Μυλωνάς, και κατά 8,92% υποχώρησε η FHL Mermeren.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v