Σε επιφυλακή για τις 2.400

Φαινομενικά αδιάφορη και σε ύπνωση η αγορά, που παραμένει στη ζώνη των 2.400. Πληθαίνουν, ωστόσο καθημερινά οι ενδείξεις ότι οι ισχυροί παίχτες ”στρώνουν” μεθοδικά το χαλί, που θα τους φέρει νέες αποδόσεις. Εάν επιβεβαιωθεί το θετικό ενδεχόμενο, ένα σημαντικό τμήμα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, έχει τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να ακολουθήσει.

τoυ Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεδομένης της ισχύος των τραπεζικών μετοχών στη διαμόρφωση των δεικτών, θα επιμείνουμε στο θετικό ενδεχόμενο.

Η προοπτική αντίδρασης των τραπεζών πρέπει αυτή τη φορά, με βάση τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει, να παρασύρει και ένα τμήμα της μεσαίας– υγιούς χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Το ότι η UBS, που αναθεώρησε σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο την τιμή– στόχο για τις Εθνική, Eurobank, Alpha, Εμπορική, Πειραιώς, θα πρέπει επίσης να συνδυαστεί με την επιβράβευση του συγκεκριμένου αγγλοελβετικού (και με ολίγην ελληνική συμμετοχή) οίκου, που για μία ακόμη χρονιά αναδεικνύεται πρώτη σε αναλύσεις διεθνών αγορών, ειδικότερα, όμως, της Σοφοκλέους.

Σημειώστε, πως ειδικά για την ελληνική αγορά, η UBS κατέχει την πρωτιά, ενώ τις επόμενες δύο θέσεις καταλαμβάνουν οι Citigroup και HSBC.

Αποδίδουμε έμφαση στο συγκεκριμένο στοιχείο, καθώς οι αναλύσεις, κυρίως αυτών των τριών, αλλά και των άλλων ξένων οίκων συνοδεύονται παραδοσιακά με ενίσχυση της θέσης των ιδίων ή τελικών πελατών τους.

Και με δεδομένο ότι οι ξένοι (και εννοούμε τους ξένους, όχι τις ελληνικών συμφερόντων εταιρίες με έδρα τη Βέρνη, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο) κατέχουν το περίπου 20% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, επιμένουμε στο θετικό ενδεχόμενο.

Στα επιμέρους, σήμερα χρήζουν προσοχής η πορεία της μετοχής της Εθνικής, λόγω της αυριανής προσαρμογής της τιμής, της Αστήρ, λόγω της αποκοπής δικαιώματος δύο δωρεάν μετοχών, της Cosmote, που έχασε χθες ακριβώς μέχρι κεραίας το μέρισμα των 50 λεπτών, η Eurobank μετά την εξαγορά της Intertrust, o OTE καθότι σε βάθος χρόνου αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο απορρόφησης της Cosmote, αλλά και επιμέρους λεπτομέρειες.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει η προς υψηλή τιμή πορεία της Folli Follie, με κουστωδία υπερθετικών αναλύσεων να ποντάρουν στην προοπτική ανάπτυξής της στην αχανή κινεζική αγορά, τη σταθερότητα της Τιτάν, τις εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, όπου ο βασικός μέτοχος αριστοτεχνικά μάζεψε χθες μέχρι και το –7%, την προσφορά του αποχωρήσαντος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία της Delta Singular, μετά την συγχώνευσή της με την Alpha Bank, γεγονός που δικαιολογεί την αυξημένη εμπορευσιμότητα των τελευταίων ημερών, τη σταθερότητα της Φλεξοπάκ, τη νέα υψηλή τιμή της Ελαΐς, τη σταθερή Αλουμίνιο της Ελλάδος, του μηδενικού δανεισμού και πλούσιου σε ρευστότητα 46,5 εκατ. ευρώ, ΟΛΘ, της ΕΥΑΘ, του Σαράντη, Ρίλκεν, Eurotrip, Elinoil, Θυγατρικών της Βιοχάλκο, Frigoglass, Yalco και ευτυχώς αρκετών ακόμη επιλογών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Προσβλέπουμε μεσοπρόθεσμα, στο θετικό ενδεχόμενο, δηλαδή της καταγραφής νέας υψηλής τιμής πάνω από τις 2.560 μονάδες, γι αυτό και σε πτωτικές συνεδριάσεις η σε διόρθωση συγκεκριμένων μετοχών διαμορφώνεται ελκυστικότερη μέση τιμή κτήσης.

Τη συγκρατημένη μας αισιοδοξία για την αγορά, και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν εννοούμε τις 10- 15 επιλογές των ξένων, ενισχύουν οι τελευταίες κινήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Θεωρούμε, όπως άλλωστε και το σύνολο των εμπλεκόμενων με την αγορά, προς τη σωστή κατεύθυνση, τις κινήσεις και τα μέτρα της νέας αρχής.

Αυτό που μας αρέσει περισσότερο όμως, είναι πως η επιτροπή αποκτά εκτόπισμα, στέλνει έγκαιρα προειδοποιητικά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και το σημαντικότερο τα καταφέρνει και λειτουργεί προληπτικά.

Όπως εύγλωττα σημειώνεται στο Χαμαιλέοντα ”Ε.Κ. Με ”θέα” στην... Ακρόπολις”, δημιουργούνται προσδοκίες ότι θα σταματήσει η πρακτική που ζήσαμε μέχρι τώρα, αυτή των ετεροχρονισμένων προστίμων, που απείχαν... χρόνια από τις αξιόποινες πράξεις.

Επιπροσθέτως, σε ό,τι αφορά στους ”μυλωνάδες” από τα Βόρεια, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στοιχεία επαρκή υπάρχουν στα χέρια των αρμοδίων.

Το θέμα όμως, σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι η κοινοποίηση της... τιμωρίας, αλλά η συμμόρφωση και αποστολή... μηνυμάτων προς κάθε κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v