Ο Τύπος της Πέμπτης

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και το δημόσιο χρέος, οι τιμές των καυσίμων, ο τραπεζικός δανεισμός των νοικοκυριών, αλλά και οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και το δημόσιο χρέος, οι τιμές των καυσίμων, ο τραπεζικός δανεισμός των νοικοκυριών, αλλά και οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Πέμπτης.

Δημόσιο Χρέος: Σοβαρούς και προφανείς κινδύνους για την Ελλάδα κρύβει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί στις κυβερνήσεις την αυστηρότερη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, ιδίως σε περιόδους ταχείας οικονομικής ανάπτυξης όπως αυτή που διανύει η χώρα τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η Καθημερινή.

Τη σταδιακή μετατόπιση του κέντρου βάρους του Συμφώνου Σταθερότητας από το δημοσιονομικό έλλειμμα στο δημόσιο χρέος αναμένεται να προτείνει στο εγγύς μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει Το Βήμα, ενώ η Ναυτεμπορική αναφέρει πως η Κομισιόν προτείνει νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Δανεισμός: Ο τραπεζικός δανεισμός αυξάνεται με τετραπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι τα εισοδήματα, τονίζει Το Βήμα, που επισημαίνει πως η ευημερία είναι ”δανεική”, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά πως παρά την ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά κατά την τελευταία διετία, οι Νεοέλληνες καταναλώνουν συνεχώς περισσότερα, αλλά με δανεικά.

Σουφλιάς: Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς επαινεί δημοσίως τον κ. Λαλιώτη και προκαλεί (και πάλι) εκνευρισμό στη Ν.Δ. αναφέρει Το Βήμα.

Τηλεμαχία: Άναψε καβγάς Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ αναφέρει η Ελευθεροτυπία, που συμπληρώνει πως ήρθαν όμως και φιλοφρονήσεις.

Καύσιμα: Για αύξηση στα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης με νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου κάνει λόγο η Καθημερινή, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως η μείωση δεν έφτασε στη χώρα μας.

Η Εξπρές επισημαίνει πως η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου δεν ησύχασε τις αγορές, ενώ παράλληλα αναφέρει πως ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας εκτιμά ότι το σχέδιο δράσης για την προστασία του καταναλωτή αρχίζει να αποδίδει και τα αποτελέσματα θα φανούν στις τιμές των καύσιμων σύντομα.

Ξυστό: Το σενάριο να αναλάβει το ίδιο το Δημόσιο την εκμετάλλευση του Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου (Ξυστό) εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναφέρει η Καθημερινή.

Στην επανέκδοση του Ξυστό από το Ελληνικό Δημόσιο και όχι από ιδιωτικό φορέα προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει ήδη αποφασίσει ότι στην Υπηρεσία Κρατικών Λαχείων δεν θα μετέχουν ιδιώτες, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Ελληνικά Προϊόντα: Ο πληθωρισμός διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάνει συνεχώς έδαφος στην ευρωπαϊκή αγορά, τονίζει Το Βήμα.

Εταιρικοί Όμιλοι: Σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο οι ανατιμήσεις στα προϊόντα ”φουσκώνουν” τα κέρδη, ενώ συμπληρώνει πως τα αποτελέσματα των εμπορικών ομίλων ήταν κατά 51% βελτιωμένα επισημαίνοντας πως αυξήθηκαν σε διπλάσιο ρυθμό από τις πωλήσεις.

ΣΔΟΕ: Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ τίθενται 12.000 επιχειρήσεις στα νησιά σύμφωνα με το Κέρδος, που επισημαίνει πως στόχος είναι η απόδοση του ΦΠΑ και η πάταξη της αισχροκέρδειας.

Ανήσυχη τώρα η κυβέρνηση κινητοποιεί το ΣΔΟΕ και τις Εφορίες ύστερα από τη χαλάρωση των ελέγχων και την έξαρση της φοροδιαφυγής, αναφέρει η Ημερησία.

Τουρισμός: Γραφεία στο Πεκίνο και στη Σαγκάη ανοίγει ο ΕΟΤ με σκοπό να διεισδύσει στην τουριστική αγορά της αχανούς Κίνας, αναφέρει το Κέρδος.

Σε βαθιά κρίση εισέρχεται η τουριστική βιομηχανία σύμφωνα με την Ημερησία, που αναφέρει πως μειωμένη έως 10% είναι η κίνηση από Βρετανία, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για πληρότητα ξενοδοχείων μόνο με μείωση τιμών 30%.

Ναυτιλία: Στα 24,8 δισ. δολάρια φθάνει τον Μάιο του 2004 το σύνολο της χρηματοδότησης της ελληνικής ναυτιλίας από τις τράπεζες, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Alpha Bank: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναδιάρθρωση της Alpha Bank με στόχο τη μείωση των δαπανών του ομίλου, αναφέρει η Καθημερινή, που συμπληρώνει πως τα καταστήματα έχουν μειωθεί σε 445, ενώ αντίστοιχη είναι και η μείωση του προσωπικού.

Eurobank: Έναντι 70 εκατ. ευρώ απέκτησε την Intertrust η Eurobank, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΟΤΕ: Σε εξέλιξη βρίσκεται στον ΟΤΕ κύκλος αλλαγών στη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των θυγατρικών εταιριών με αφορμή τις τακτικές γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στο διάστημα αυτό, ενώ σημαντική παρέμβαση γίνεται στην ΟΤΕ International, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

ΕΧΑΕ: Το 10% του MSE απέκτησε η ΕΧΑΕ σύμφωνα με την Ημερησία, που σημειώνει πως από τα Σκόπια ξεκινάει το πρώτο βήμα της Σοφοκλέους για οργάνωση περιφερειακής αγοράς στη ΝΑ Ευρώπη.

Αγροτική Τράπεζα: ”Η Αγροτική Τράπεζα ξαναγίνεται η τράπεζα των αγροτών και εγκαταλείπει τις λογικές του παρελθόντος” τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στη διοίκηση της τράπεζας, σημειώνει η Καθημερινή.

Στρίντζης: Τα ηνία της Hellas Flying Dolphins αναλαμβάνει ο κ. Γεράσιμος Στρίντζης, αφού τα ”έσπασε” με τον κ. Π. Παναγόπουλο και παραιτήθηκε από την Blue Star Ferries, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές αναφέρει Το Βήμα.

Κλουκίνας – Λάππας: Διπλασιάστηκαν τα κέρδη της Κλουκίνας – Λάππας στο τρίμηνο αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται από σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,36 ευρώ για τη χρήση 2003.

Omega Bank: Το Χ.Α. είναι στόχος της Omega Bank αναφέρει το Κέρδος, που συμπληρώνει πως η τράπεζα εστιάζει στην αύξηση της οργανικής κερδοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v