Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΑΧΕ για τα οφέλη του deal Alpha Bank - ΔΕΣΙΝ

Βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, κεφαλαιακά κέρδη ύψους 50 εκατ. ευρώ και φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2004 και το 2005 είναι τα οφέλη που θα προκύψουν για την Alpha Bank από το deal μεταξύ First Data και Delta Singular για την DSOS, σύμφωνα με τις Marfin και Εθνική.

Οι ΑΧΕ για τα οφέλη του deal Alpha Bank - ΔΕΣΙΝ
Θετικές εμφανίζονται οι Marfin, Εθνική, Π&Κ και Σίγμα για το deal μεταξύ Alpha Bank και First Data όσον αφορά στην πώληση της Delta Singular Outsourcing Services S.A. (DSOS) προς την αμερικανική εταιρία.

Όπως αναφέρει η Marfin Analysis, η Alpha Bank θα καταγράψει κέρδη ύψους 50 εκατ. ευρώ από την εν λόγω πώληση στη χρήση του 2004, ενώ αναμένεται να έχει και όφελος από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές τόσο την τρέχουσα χρονιά όσο και το 2005.

Επιπλέον, συμπληρώνει πως ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank θα βελτιωθεί κατά περίπου 70 μονάδες βάσης.

Η Marfin Analysis σημειώνει πως κατά τη διάρκεια χθεσινού conference call η διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε πως σε συνεργασία με τη Delta Singular θα επιχειρήσουν να ανακαλύψουν και άλλες ανάλογες ευκαιρίες και για τις υπόλοιπες επιχειρηματικές μονάδες της εταιρίας πληροφορικής, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι η Alpha Bank θα επικεντρωθεί στις βασικές της δραστηριότητες.

Παράλληλα, η Marfin Analysis αναφέρει πως με βάση τις δικές της εκτιμήσεις τα καθαρά αποτελέσματα του deal στα κέρδη ανά μετοχή (συμπεριλαμβανομένων των νέων μετοχών που θα εκδώσει η τράπεζα) θα είναι αύξηση 14,3% για το 2004 και 4,5% για το 2005, υπονοώντας ταυτόχρονα μια περισσότερο ”ελκυστική” αποτίμηση (η μετοχή διαπραγματεύεται 12,8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2004 και 12,2 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2005).

Συμπληρώνει όμως πως από το 2006 και μετά, που δεν θα ισχύει η ευνοϊκή φορολογία, αναμένεται να υπάρχει μικρή επίπτωση στα κέρδη ανά μετοχή, ενώ αναφέρει επίσης πως η επίπτωση στην τιμή-στόχο της Alpha Bank είναι μικρή.

Από την πλευρά της η Εθνική ΑΧΕ αναφέρει πως οι επιδράσεις στις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2004 αφορά σε αύξηση κατά περίπου 13%, και συγκεκριμένα στα 1,77 ευρώ.

Εξάλλου, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως η δραστηριότητας παροχής τραπεζικών υπηρεσιών της Delta Singular, που θα μεταβιβαστεί στην First Data, συμβάλλει κατά 55% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών του ομίλου και αφορά στο σύνολο σχεδόν των λειτουργικών κερδών, ενώ οι άλλοι δύο κλάδοι της εταιρίας πληροφορικής καταφέρνουν να ”ισοσκελίσουν” σε επίπεδο EBITDA.

Σε συνέχεια του deal η Alpha Bank, συμπληρώνει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, θα απομείνει με τους δύο συγκεκριμένους κλάδους, για τους οποίους πληρώνει περίπου 52,5 εκατ. ευρώ.

Στο conference call, ωστόσο, η διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε, σύμφωνα με την Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, πως θα συνεργαστεί με τη διοίκηση της Delta Singular ώστε να μεταβιβάσουν τους δύο εν λόγω κλάδους εντός της ερχόμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με την Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, η Alpha Bank κατάφερε να δημιουργήσει τον πλέον αποδοτικό –από πλευράς φορολογίας– τρόπο ώστε να αποτυπώσει τη διαδικασία πώλησης στον ισολογισμό της, δίνοντας ώθηση παράλληλα στην κεφαλαιακή της επάρκεια, ενώ καταλήγει πως διατηρεί τη σύσταση ”outperform”.

Η Σίγμα Securities σημειώνει πως η Alpha Bank προχώρησε στην απόφαση για μεταβίβαση της DSOS στο πλαίσιο της στρατηγικής της να επικεντρωθεί στις βασικές της δραστηριότητες, ενώ συμπληρώνει πως παράλληλα συμφώνησε με την αμερικανική εταιρία για 10εκατή συνεργασία, η οποία αναμένεται να της αποφέρει περίπου 55 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v