Ο Τύπος της Τρίτης

Οι κινήσεις της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές, ο προϋπολογισμός του 2004, το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ρυθμίσεις για τα πανωτόκια αλλά και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης
Οι κινήσεις της κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο προϋπολογισμός του 2004, το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ρυθμίσεις για τα πανωτόκια αλλά και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τρίτης.

Ευρωεκλογές: Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προκαλούν μετασεισμούς σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με κορύφωση ως τώρα την απόφαση του Ν. Κωνσταντόπουλου να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΝ στο συνέδριο του Νοεμβρίου, αναφέρει η Ελευθεροτυπία.

Κυβέρνηση: Η συντριπτική νίκη της ΝΔ με ένα πρωτοφανές για ευρωεκλογές ποσοστό και με διπλασιασμό της διαφοράς από το δεύτερο και κλυδωνιζόμενο πια ΠΑΣΟΚ απελευθερώνει τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για την εφαρμογή του προγράμματός του, αναφέρει η Καθημερινή.

Την άμεση προώθηση του κυβερνητικού έργου, στον χώρο της οικονομίας ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από τους υπουργούς προεδρίας, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης σε συνεργασία που είχε μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Σε νομοσχέδιο ”σκούπα” θα συμπεριληφθούν οι πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης για την οικονομία που αφορούν στη ρύθμιση των πανωτοκίων, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και την κατάργηση του συστήματος ελέγχου της Εφορίας ”point system” σημειώνει Το Βήμα.

Αλλάζει ταχύτητα η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο που επισημαίνει πως στόχος είναι η προώθηση αποτελεσματικών λύσεων στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα και οι μεταρρυθμίσεις με κοινωνική ευθύνη.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις με στόχο την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου θεσπίζει η κυβέρνηση για τους οφειλέτες και τους ασυνεπείς φορολογούμενος, σύμφωνα με την Ημερησία.

Προϋπολογισμός: Επί ξύλου κρεμάμενος ο προϋπολογισμός του 2004 αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες πιέσεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τις αθρόες υποσχέσεις που δόθηκαν στην προεκλογική περίοδο, τονίζει η Καθημερινή, που παράλληλα κάνει λόγο για πρόσθετη δαπάνη 1,5 δισ. ευρώ από δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι υπερβάσεις των δαπανών του φετινού προυπολογισμού δυσκολεύουν την κατάρτιση του νέου επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

ΔΕΚΟ: Αυτοσυγκράτηση και χρηστή διαχείριση θα συστήσει σήμερα στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σύμφωνο Σταθερότητας: Στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το αίτημα που υποβάλλει η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία να μην υπάρξει στο Σύνταγμα της Ένωσης περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την επιτήρηση της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας, σημειώνει η Καθημερινή.

Συνεχίζεται η διαμάχη για τον μελλοντικό ρόλο του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ στα δημοσιονομικά των κρατών – μελών σύμφωνα με Το Βήμα που συμπληρώνει πως η Επιτροπή ζητεί πιο ”ευφυές” και ευέλικτο Σύμφωνο.

Στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών (17-18 Ιουνίου) παραπέμπεται το θέμα του καθορισμού των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, σημειώνει η Ναυτεμπορική.

ΣΕΒ: Ο επιχειρηματικός κόσμος καλεί την κυβέρνηση, μετά την άνετη επικράτησή της και στις προχθεσινές εκλογές, να προχωρήσει στην υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών αλλαγών με ταχύτερο βηματισμό, αναφέρει Το Βήμα.

Επιχειρηματικότητα: Η τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσω του περιορισμού των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύσταση νέων εταιριών και η απελευθέρωση της αγοράς από τον βραχνά των πανωτοκίων αποτελούν τις πρώτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τονίζει το Κέρδος.

Χρηματιστήρια: Ο φόβος ανόδου των επιτοκίων ρίχνει τις μετοχές σύμφωνα με Το Βήμα.

Αθήνα: Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 50 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου σύμφωνα με Τα Νέα που συμπληρώνουν πως από τη μια η ανατίμηση του ευρώ και από την άλλη οι Ολυμπιακοί Αγώνες οδήγησαν την ελληνική πρωτεύουσα από την 71η θέση της ακρίβειας στην 50η, μέσα σε ένα χρόνο.

Τράπεζες: Ξεκίνησε χθες τη λειτουργία του στην Αθήνα το πρώτο υποκατάστημα της αμερικανοαλβανικών συμφερόντων τράπεζας American Bank of Albania στην οδό Εμμ. Μπενάκη στο κέντρο της Αθήνας, αναφέρει Το Βήμα.

Έτος ριζικής αναδιάρθρωσης αναμένεται να είναι το 2004 για τις τράπεζες σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο που κάνει λόγο για αύξηση των επισφαλειών ενόψει της εφαρμογής των ΔΛΠ.

Εθνική: Και επίσημα μέτοχος του βουλγαρικού ΟΤΕ η Εθνική Τράπεζα τονίζει η Καθημερινή.

ΟΤΕ: Το θέμα της πολιτικής εποπτείας του ΟΤΕ ετέθη χθες σε σύσκεψη στην οποία πέραν του πρωθυπουργού μετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών Γ. Αλογοσκούφης και Μ. Λιάπης, αλλά και ο πρόεδρος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης, αναφέρει η Καθημερινή, που συμπληρώνει ότι η σύσκεψη έγινε τρεις ημέρες πριν την τακτική γενική συνέλευση του Οργανισμού για ριζική ανασύνθεση του δ.σ. με τη μείωση των μελών στα 9 ή 11, από τα 15 που είναι σήμερα.

Το Κέρδος τονίζει πως θέματα αρμοδιότητας και συντονισμού μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και ΟΤΕ συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η Ημερησία κάνει λόγο για παρέμβαση του πρωθυπουργού συμπληρώνοντας πως ο πρόεδρος του ΟΤΕ θα συνεργαστεί με τον υπουργό.

ΟΠΑΠ: Στη σημερινή συνεδρίαση του ΟΠΑΠ θα συζητηθεί η τύχη του διαγωνισμού για την προμήθεια εγκατάσταση και συντήρηση τερματικού εξοπλισμού, έργο ύψους 120 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ακύρωσης του αναφέρει η Εξπρές.

Παντεχνική: Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Αττική Οδό η Παντεχνική αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο που συμπληρώνει πως η εταιρία προχωρά στην ακύρωση 1,4 εκατ. ιδίων μετοχών.

Datamedia: Μέχρι τις 6 Ιουλίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μέλλον της Datamedia αναφέρει το Κέρδος.

Χαραγκιώνης: ”Ο όμιλος ξεκινά ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλαση που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στην Πλάκα, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ” αναφέρει σε συνέντευξή του στο Κέρδος ο πρόεδρος του ομίλου Ι. Χαραγκιώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v