Δύσκολη Παρασκευή για τη Σοφοκλέους;

Με πρωτευόντως στραμμένη την προσοχή τους στον ΟΤΕ και δευτερευόντως στην Εθνική, περιμένουν τη σημερινή -δύσκολη- συνεδρίαση οι χρηματιστές. Ρυθμιστής η λήξη των παραγώγων, αλλά και η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς επιβεβαιώνεται η αποχώρηση ισχυρού ή ισχυρών θεσμικών ”παικτών”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αδύναμη εξακολουθεί να εμφανίζεται η αγορά με όλο και περισσότερες μετοχές να οδηγούνται στην καταγραφή χαμηλής τιμής έτους.

Στο επίκεντρο βέβαια, για τους ισχυρούς παίκτες, παραμένει ο Γ.Δ., συγκεκριμένες μετοχές του FTSE-20 και τα ΣΜΕ επί του εν λόγω δείκτη.

Για τη σημερινή συνεδρίαση οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις των χρηματιστηριακών δεν είναι και οι θετικότερες.

Επικεντρώνουν πρωτευόντως την προσοχή τους στη μετοχή του ΟΤΕ, λόγω αποκοπής μερίσματος 0,35 ευρώ και δευτερευόντως στην Εθνική, λόγω εισαγωγής των νέων μετοχών.

Κατά την εκτίμησή μας ενδιαφέρον εμφανίζει η μετοχή της ΔΕΗ και ενδεχομένως του ΟΠΑΠ, καθώς με βάση τις συναλλαγές των 3 τελευταίων συνεδριάσεων φαίνεται πως κάτι συμβαίνει ουσιαστικότερο.

Είτε αφορά στην αναδιάρθρωση θέσης εγχώριου ισχυρού ιδιωτικού Αμοιβαίου είτε και σε μερικές πωλήσεις ξένων, η ουσία είναι πως ΔΕΗ και ΟΠΑΠ τις τελευταίες μέρες δεν πωλούν οι... μικροεπενδυτές.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε κατά 0,29%, στα 20,36 ευρώ, με 241.919 μετοχές την Τρίτη, κατά 1,57%, στα 20,54 ευρώ, με συναλλαγές 404.590 τεμαχίων προχθές και με 1.595.495 τεμάχια κατά 3,29%, χθες, στα 19,38 ευρώ.

Μάλιστα, ενδσυνεδριακά η χθεσινή χαμηλή τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε στα 19,12 ευρώ.

Χθες οι πωλήσεις στον ΟΠΑΠ έφτασαν τα 428.796 τεμάχια, η τιμή υποχώρησε κατά 1,93%, στα 15,24 ευρώ, με ενδοσυνεδριακά χαμηλή στα 15,16 ευρώ.

Περί τα 528.057 τεμάχια έφτασαν οι πωλήσεις στον ΟΤΕ, σχετικά λίγες, με την τιμή να υποχωρεί κατά 1,69%, στα 10,48 ευρώ (με χαμηλή τιμή τα 10,44 ευρώ).

Ειδικότερα, για τον ΟΤΕ ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρώτο μετατρέψιμο ομολογιακό των περίπου 530 εκατ. ευρώ, που με τιμή συμφωνίας 35 ευρώ ανά μετοχή θα πρέπει να μετατραπεί στις 28 Ιουλίου.

Για τη μετοχή της Εθνικής, που εκ των πραγμάτων είναι παραδοσιακά ”σηματωρός”, θα πρέπει να σταθούμε στη χθεσινή αξιοπρεπή συμπεριφορά της, παρότι υποχώρησε κατά 0,21%, στα 18,76 ευρώ.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς ισχυροί επενδυτικοί οίκοι και χρηματιστές μιλούν για ανάγκη στροφής -επιλεκτικά- προς συγκεκριμένες εταιρίες.

Από τη μία πλευρά υπάρχουν μετοχές εταιριών όπως οι Γερμανός, Πλαίσιο, Φλεξοπάκ, Folli Follie, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαπραγμάτευση, κοντά στην υψηλή τιμή 52 εβδομάδων.

Σταθερή είναι και η πορεία μετοχών όπως οι Φουρλής, Σαράντης, Κωτσόβολος, Νotos, Jumbo και ορισμένες ακόμη.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα που τις καθιστά ανθεκτικές, είναι είτε τα θεμελιώδη είτε η παρουσία ξένων θεσμικών είτε και τα δύο σε συνδυασμό με κάποια άλλη θετική παράμετρο.

Για παράδειγμα στο ΜΚ του Σαράντη οι ξένοι εμφανίζεται να κατέχουν το περίπου 20%.

Στον Φουρλή, μεταξύ των άλλων, εμφανίζεται και το SCWordl Index, με ποσοστό 5%, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως στις αρχές Ιουνίου (4/6) πραγματοποιήθηκε συναλλαγή πακέτου 440.050 τεμαχίων στα 4,80 ευρώ, περίοδο που πωλούσαν Έλληνες θεσμικοί και ενίσχυαν τη θέση τους ξένοι.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν μετοχές που τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις δεν ”ανοίγουν” καν.

Για αρκετές ακόμη πραγματοποιούνται με... το ζόρι πράξεις, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, και δυστυχώς αναφερόμαστε και σε μετοχές υγιών πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, χθες, ενδοσυνεδριακά καταγράφηκε νέα χαμηλή τιμή έτους για περίπου 70 μετοχές.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η ”κατηφόρα” απαξίωσης ασφαλιστικών μετοχών ισχυρότατων τραπεζικών ομίλων, με την Εθνική στα 3,06 ευρώ και την Αγροτική Ασφαλιστική στα 2,85 ευρώ.

Προς τι, θα πείτε, η εκτενέστερη σήμερα αναφορά μας;

Απλώς επιχειρείται η καταγραφή διαφορετικών δεδομένων, συνθηκών και προϋποθέσεων που έχουν οδηγήσει σε ουσιαστική κατηγοριοποίηση την αγορά, δικαιολογούν εν μέρει την απαξία ενός σημαντικότατου κομματιού της και μας καθιστούν θετικούς απέναντι σε λίγες περιπτώσεις – εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα– όπου, αν μη τι άλλο, η διοίκηση σέβεται και τους επενδυτές.

Παρά την επώδυνη υποχώρηση, την καταγραφή νέων υποαξιών και ζημιών, παρά το δικαιολογημένο εκνευρισμό όλο και περισσότερο επενδυτών, η αλήθεια είναι πως κάποιοι μας σέβονται και κάποιοι άλλοι –δυστυχώς οι περισσότεροι– ελάχιστα ή ουδόλως ενδιαφέρονται.

Το αν τεχνικά η αγορά θα υποχωρήσει σήμερα, όπως οι περισσότεροι προβλέπουν και οι ισχυροί επιθυμούν, δεν έχει και τόση σημασία.

Λίγες καλές μετοχές θα ”επιπλεύσουν”, ενώ για πολλές και η σημερινή συνεδρίαση θα είναι οδυνηρή. Ακόμη και στην περίπτωση που τεχνικά αντιδράσει ο Γ.Δ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v