Στο ”κόκκινο” η αγορά, στο στόχαστρο η ΔΕΗ

Επιβαρύνεται τεχνικά η εικόνα στο σύνολο της αγοράς με τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων να καταγράφει απώλειες. Εντεινόμενες πωλήσεις – πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της ΔΕΗ, χωρίς ουσιαστική ζήτηση, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές περιμένουν χαμηλότερα τους βιαστικούς πωλητές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διόρθωση φέρνει προσφορά, και οι πωλήσεις αύξηση συναλλαγών.

Η αρνητική και από τεχνικής πλευράς εικόνα του Γ.Δ. σε συνδυασμό με την πίεση, που ασκείται στον FTSE-20 δημιουργεί κλίμα ”μικροπανικού”.

Διευρύνονται οι απώλειες στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, περιορίζονται σε ελάχιστες οι μετοχές που αντιδρούν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφεται ”εκβιαστική” συμπεριφορά από πλευράς αγοραστών.

Από τους βασικούς δείκτες, ο FTSE-20 υποχωρεί κατά 0,80% και με μεγαλύτερο ποσοστό οι ΜΚ-40 και SC-80.

Παρατηρείται, επίσης, πως σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίηση αρκεί προσφορά 4.000 τεμαχίων για να ”εκβιαστεί” υποχώρηση της τιμής μέχρι και 2,5% χαμηλότερα.

Να σημειωθεί, ότι οι συναλλαγές στην εν λόγω μετοχή τις τελευταίες μέρες κυμαίνονταν από 80-100.000 τεμάχια σε μία ξεκάθαρα ανοδική κίνηση.

Τώρα με ελάχιστη προσφορά – συναλλαγές επιχειρείται η διαμόρφωση ελκυστικότερης τιμής.

Το ερώτημα όμως, της συνεδρίασης, καθώς η μετοχή έρχεται από πτώση και διακυβεύεται μεσοπρόθεσμη στήριξη αφορά στην ΔΕΗ.

Τόσο οι συναλλαγές, περισσότερες των χθεσινών, όσο και οι απώλειες (4,2%) παραπέμπουν είτε σε πρόβλημα που ακόμη δεν γνωρίζουν αναλυτές και αγορά είτε σε ρευστοποίηση θέσης θεσμικού χαρτοφυλακίου.

Να υπενθυμίσουμε, πως και την προηγούμενη εβδομάδα, σε ημέρες με άνοδο σε Ευρώπη και Ν. Υόρκη, η Σοφοκλέους ταλαιπωρήθηκε από πωλήσεις ιδιωτικού ΑΚ με ισχυρή θέση σε τραπεζικές μετοχές.

Παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι από χθες αναφέρονταν στον χαμηλό τζίρο, σημείωναν πως στη σημερινή συνεδρίαση καταγράφεται αν μη τι άλλο, ενίσχυση εμπορευσιμότητας – συναλλαγών σε αρκετές περιπτώσεις.

Αυτό πρακτικά μπορεί να οδηγήσει σε βιαιότερη κίνηση, αρνητικής μεν σε πρώτη φάση, προτιμητέας, όμως, στη συνέχεια, καθώς ενδέχεται να ”ταρακουνηθούν” τα βαλτωμένα νερά του χρηματιστηρίου μας.

Δεν είναι επίσης τυχαίο πως για πλειάδα μετοχών, κυρίως της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, το ποσοστό αρνητικής μεταβολής κυμαίνεται από 3-6%, με προσφορά χαμηλότερη των 1.000 τεμαχίων και με σημαντικότατη διάσταση τιμής μεταξύ πωλητή και υποψήφιου αγοραστή.

Το σίγουρο είναι πως σε αυτή τη φάση οι αγοραστές έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα και την πολυτέλεια χρόνου να περιμένουν χαμηλότερα τους πωλητές.

Να σημειωθεί, τέλος, πως αύριο λήγει η σειρά μηνός Ιουνίου στα παράγωγα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v