Μια βροχή μας σώζει;

H υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη χαμηλότερα των 4.680 μονάδων και του FTSE 20 κάτω των 1.258, διαμορφώνουν - από τεχνικής πλευράς - προϋποθέσεις αντίδρασης. Παράλληλα, στενεύει η στρόφιγγα της ρευστότητας, πλησιάζει η περίοδος των μετοχοδανείων και της αποτίμησης των χαρτοφυλακίων στο τέλος εξαμήνου. Η συνέχεια από τη Δευτέρα στο ταμπλό...

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στενεύει η στρόφιγγα της ρευστότητας και πλησιάζει η περίοδος των μετοχοδανείων και της αποτίμησης των θεσμικών χαρτοφυλακίων στο τέλος εξαμήνου.

Πέρυσι, αρκετοί παράγοντες, επιχειρηματίες ακόμη και ορισμένοι διαχειριστές είχαν εκμεταλλευτεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπεραξίες που είχε δημιουργήσει η υπεραπόδοση δεικτών και μετοχών.

Για την ιστορία, να θυμηθούμε πως πέρυσι τέτοια εποχή η αγορά ξεκινούσε από τις 1.768,85 μονάδες (2/6) για να φτάσει στην κορύφωση των 2.190,9 μονάδων στις 4 Αυγούστου του 2003.

Όλη εκείνη την περίοδο, οι συναλλαγές δεν είχαν υποχωρήσει κάτω από τα 116,8 εκατ. ευρώ (4/7), και είχαν φτάσει μέχρι το δυσθεώρητο επίπεδο των 393,5 εκατ. ευρώ στις 11 Ιουνίου.

Δεδομένης της συγκυρίας, μια ανάλογη μόχλευση της αγοράς, που πέρα από τα προσχήματα θα έσωζε χαρτοφυλάκια, θα τακτοποιούσε πληρωμές υποχρεώσεων και κάλυψη υποαξιών, θα εξυπηρετούσε τις επιδιώξεις της πλειονότητας των εμπλεκομένων.

Μπορεί να υπεραποδόσει η αγορά; Με δεδομένη την αρνητική εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας όπου ο δείκτης υποχώρησε 1,65%, μάλλον όχι.

Όμως η υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη χαμηλότερα των 4.680 μονάδων και του FTSE 20 κάτω από τις 1.258 μονάδες, διαμορφώνουν από τεχνικής πλευράς προϋποθέσεις αντίδρασης.

Θα φανεί άλλωστε κατά πόσον η επιχείρηση εξωραϊσμού που με την συνδρομή πολλών εμπλεκόμενων επιχειρήθηκε στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης μπορεί να έχει συνέχεια. Το χθεσινό κλείσιμο αποτελεί απαρχή ανοδικού κύκλου, ή μήπως εγχείρημα για να ρευστοποιηθούν θέσεις λίγο υψηλότερα προτού υποχωρήσει κι άλλο η αγορά.

Διατηρούμε επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά μετοχές, όπως οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ορισμένες ακόμα του FTSE 20, πλην όμως παραδοσιακά μοχλός κάθε αντίδρασης είναι οι τράπεζες.

Εάν πλησιάζοντας προς το τέλος του εξαμήνου επιβεβαιωθούν φήμες και πληροφορίες για πιθανή αύξηση των τραπεζικών κερδών, τότε ο κλάδος μπορεί να αντιδράσει.

Εάν το ποσοστό αύξησης κυμανθεί από 25%-30% και ειδικότερα η Εθνική εμφανίσει ενοποιημένα προ φόρων κέρδη έστω και οριακά πάνω από 300 εκατ. ευρώ τότε κάτι μπορεί να γίνει.

Γιατί η συμπεριφορά και η αδιαφορία των αγοραστών, στο χαμηλό των 18,9 ευρώ της ΔΕΗ, μας κατέστησε περισσότερο επιφυλακτικούς.

Αντιθέτως, καλύτερη ήταν η εικόνα του ΟΠΑΠ αλλά και μετοχών όπως Τιτάν, Γερμανός, ΕΛΠΕ.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,65% στις 2.360,34 μονάδες, ενώ επίσης κατά 1,65% υποχώρησε ο FTSE/ASE 20. Πτώση 1,13% κατέγραψε ο FTSE/ASE 40, ενώ και ο FTSE/ASE 80 έχασε 2,39%

Οι τράπεζες στη διάρκεια της εβδομάδας σημείωσαν απώλειες 1,79%, οι ασφάλειες κατά 6,30%, οι εκδόσεις εκτυπώσεις κατά 4,17% και ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος κατά 6,31%.

Αντίθετα, οριακά κέρδη 0,04% σημείωσε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών.

Σε επίπεδο μετοχών, τα μεγαλύτερα κέρδη στην εβδομάδα σημείωσε η Crown Hellas κατά 10,5%, το προνόμιο της Μπουτάρης ενισχύθηκε 7,3%, η Ιντραλότ (κοινό) σημείωσε άνοδο 7,2%, ενώ και η Τεξαπρέτ (κοινό) ενισχύθηκε 7,1%. Ακόμα, η Καραμολέγκος σημείωσε άνοδο 6,5%.

Στον αντίποδα, πτώση 28,8% κατέγραψε η Κεραμεία Αλλατίνη, κατά 24,4% υποχώρησε η Βαραβρέσος, στο 21,6% ανήλθαν οι απώλειες της Περσεύς, κατά 21,2% υποχώρησε η Fieratex, ενώ η Ελλατέξ σημείωσε πτώση 20,4%.

Σημείωση: Οι συνήθειες δεν αλλάζουν, όποιος και αν έχει το πάνω χέρι στην αγορά. Διαπιστώθηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση πως στην προσπάθεια εξωραϊσμού επιστρατεύτηκαν κρατικές, ημικρατικές, και, άλλες, φιλικές προς το κράτος, δυνάμεις.

Από την Εθνική μέχρι τον ΟΛΠ, δεικτοβαρείς μετοχές συνέβαλαν στο ψαλίδισμα των αρχικά σημαντικότερων απωλειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v