Εύθραυστες ισορροπίες

Εχασε τα αρχικά της κέρδη η Σοφοκλέους, καθώς ο ισχνός τζίρος δεν επέτρεψε συνέχιση της αντίδρασης. Σε ανασταλτικό ρόλο οι βασικές τραπεζικές μετοχές, ενώ η μέχρι στιγμής αντίδραση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης πραγματοποιείται με περιορισμένο τζίρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην πλάτη των τραπεζών και ενδεχομένως των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ πέφτει το βάρος της προσπάθειας στήριξης.

Παρά το αρχικά θετικό ”άνοιγμα” της αγοράς, με ικανοποιητικές μάλιστα συναλλαγές, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει εύθραυστη.

Στις 2.365 μονάδες ”κάθισε” γύρω στις 11.45 ο Γ.Δ., με συναλλαγές περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρουσες οι μέχρι στιγμής ενδείξεις, τουλάχιστον όπως αυτές στοχοθετούνται από εκθέσεις ξένων με συγκεκριμένες μετοχές του FTSE-20 και εν δυνάμει αγοραστές ορισμένων άλλων.

Σε ανοδικό κανάλι παραμένουν, για παράδειγμα, οι μετοχές των 3Ε, προς τα 20,42 ευρώ, Ελληνική Τεχνοδομική, προς τα 3,86 ευρώ, Intracom στα 3,90 ευρώ, αν και η στήριξη στον FTSE-20 παρέχεται από τις Εθνική (στα 18,78 ευρώ) και Eurobank (στα 17,78 ευρώ).

Οι πρώτες επιφυλάξεις και αναθεωρήσεις ξένων για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ συνεχίζονται, με πιο πρόσφατη αυτή της UBS.

Υποβαθμίζει την τιμή-στόχο στα 22,8, από τα 25 ευρώ, σε περίπτωση που η τιμολογιακή πολιτική πλήξει τα έσοδα της επιχείρησης και γι’ αυτό το λόγο η ανάλυση των Αγγλοελβετών χρήζει προσεκτικότερης ανάγνωσης.

Βέβαια, η διοίκηση της ΔΕΗ ανταπαντά από την πλευρά της, αλλά ας μας επιτραπεί να κρατήσουμε μία επιφύλαξη για το κατά πόσο μπορούν οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ να κινούνται αυτόνομα και πόσο πιθανή είναι εντέλει η μέση αύξηση των τιμολογίων πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού.

Με αφορμή την περίπτωση της ΔΕΗ, καθίσταται σαφές πως το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κινηθεί σε... τεντωμένο σκοινί.

Από τη μία να μην συμβάλλει στην αναζωπύρωση πληθωριστικών τάσεων και από την άλλη να φροντίσει τα έσοδα μίας εισηγμένης στη Σοφοκλέους εταιρίας.

Τηρουμένων των αναλογιών, χρήζει ανάγνωσης και η ανάλυση της HSBC για τη Hyatt (Βλέπε σχετικά).

Για τη συνέχεια, θεωρείται πολύ πιθανή η ”δοκιμασία” του Γ.Δ. γύρω από τις 2.358-2.365 μονάδες, ενδεχόμενο που θα εξαρτηθεί από την αντοχή της ΔΕΗ (να κρατήσει τα 19 ευρώ) και των Alpha, Εθνικής, Eurobank να παρέχουν στηρίξεις στον FTSE-20.

Στα ενθαρρυντικά της μέχρι στιγμής εικόνας καταγράφεται η διατήρηση της ανοδικής φοράς σε ορισμένες μετοχές (Intralot, Κεραμεία Αλλατίνη, ΕΛΠΕ κ.ά.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v