Σε δοκιμασία η επενδυτική ψυχολογία

Η αποκατάσταση μέρους των... ζημιών, που υπέστησαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, μετά την άρση των σχετικών... παρεξηγήσεων κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους. Πλην όμως η πλειονότητα των μετοχών έκλεισε αρνητικά, ενώ τα επίπεδα τεχνικής στήριξης των 2355-2350 μονάδων, μετατρέπονται σταδιακά σε σημεία αντίστασης, θέτοντας σε δοκιμασία την ψυχολογία των επενδυτών.

Τα μέχρι πρότινος επίπεδα τεχνικής στήριξης των 2355-2350 μονάδων, μετατρέπονται σταδιακά σε σημεία αντίστασης και τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να βελτιώσει αυτή την Αγορά και την ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Απόλυτα απογοητευμένοι οι επαγγελματίες του χώρου, παρατηρούν το ”ανακυκλούμενο” χρήμα να μειώνεται συνεχώς (για εισροή ”φρέσκου” χρήματος ούτε λόγος), η αυστηρή εφαρμογή του Τ+3 σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς δημιουργεί συνθήκες ”ασφυξίας”, όμως οι Αγορές δεν περιμένουν, η παρατεταμένη απαξίωση συνεχίζεται και πρέπει να βρεθεί μία λύση άμεσα (!!!).

Ούτε τα δημοσιεύματα για επικείμενο placement του 5,3% της Εμπορικής, ούτε η ανακοίνωση για συμφωνία ανταλλαγής μετοχών της Σάνυο με την Dauphin Technologies κατόρθωσαν έστω να αφυπνίσουν την Σοφοκλέους και όλοι δικαιολογημένα διερωτώνται πως θα κλείσει το εξάμηνο με τέτοιες αποτιμήσεις (απομένουν μόλις έξι συνεδριάσεις).

Όλοι αναφέρονται σε απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος, για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, για αποστασιοποιημένους ιδιώτες επενδυτές (λες και οι ιδιώτες αποχώρησαν μόνοι τους από την Σοφοκλέους και όχι γιατί εξάντλησαν την υπομονή τους με όσα έβλεπαν να γίνονται) και για νευρικότητα στις διεθνείς Αγορές, όμως αυτή την στιγμή αυτό που επείγει είναι να βρεθεί λύση προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, αλλά και να σταματήσει το φαινόμενο αφ΄ ενός κάθε μέρα 50-60 μετοχές να καταγράφουν νέα χαμηλά τρέχοντος έτους και αφ΄ ετέρου περίπου 100 τίτλοι να βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της 31/3/03 όταν ο Δείκτης βρισκόταν στις 1467,3 μονάδες (!!!).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν αποκλείουν τεχνική ανοδική αντίδραση, όμως αυτή για να έχει διάρκεια δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ευκαιρία ρευστοποιήσεων και βέβαια θα πρέπει να αυξηθεί και να επεκταθεί σε περισσότερες μετοχές ο τζίρος.

Οι τεχνικοί αναλυτές παραμένουν ανήσυχοι, καθώς καθοδική διάσπαση των 2326 μονάδων, βάζει σε κίνδυνο την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, ενώ ο τίτλος της Εθνικής θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες συνεδριάσεις, που κατά τα τελευταία 45 λεπτά και σήμερα υπέστη μίνι επίθεση πωλητών με αποτέλεσμα να βρεθεί στο χαμηλό ημέρας (ασχέτως τελικού κλεισίματος).

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημαντική κινητικότητα και κέρδη (μετά τις δηλώσεις - αποσαφηνίσεις του υπουργού Εθν. Οικονομίας) για ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, πέρασε πάνω από τα 4 ευρώ η Ιντρακόμ (η επιστροφή κεφαλαίου 0,10 ευρώ συν το μέρισμα 0,10 ευρώ έδωσαν κάποια κινητικότητα) και απλά θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Γερμανό, Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική, Cosmote, Motor oil, Eurobank.

Αντίθετα πιέστηκε η Coca - Cola και αρνητικό πρόσημο για Εμπορική ΗΥΑΤΤ, ΚΑΕ, και Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, γρήγορα γύρισε σε αρνητικό πρόσημο κατρακυλώντας στο χαμηλό ημέρας (2333,89), ανοδική προσπάθεια μέχρι τις 2356,53 μονάδες και νέα διολίσθηση με αποτέλεσμα ελάχιστα πριν το τέλος να βρεθεί στις 2338,92 για να κλείσει τελικά στις 2343,55 μονάδες με κέρδη 0,25%, ο τζίρος στα 108,3 εκ. ευρώ, όμως από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 19,4 εκ, που αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Συνέχεια των προηγούμενων η τελική εικόνα με 95 ανοδικές μετοχές έναντι 203 πτωτικών και για 22 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 4-14,05%.

Στις επιμέρους μετοχές, αξιοσημείωτα κέρδη με λίγες συναλλαγές για Ξυλεμπορία, Ελλατέξ, Υάλκο, Δρομέα, πιο πολλές ήταν οι εντολές αγορών παρά ο συνολικός όγκος για την Ευρ. Πίστη που έκλεισε με σημαντικά κέρδη, σχετική κινητικότητα στον Κανάκη, ”ανοιχτές” εντολές αγορών διαμόρφωσαν την τελική εικόνα στην Kleeman, σημαντικά κέρδη λόγω εξελίξεων στην Σάνυο και με ενδιαφέρον αναμένεται η γ.σ. της Δέλτα Project (25/6) ιδιαίτερα αν ο τίτλος διαπραγματεύεται κάτω από την τιμή εισαγωγής.

Όσον αφορά στις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 41.900 τεμάχια της ΔΕΗ στα 19,50 ευρώ, ένα πακέτο 114.770 τεμάχια της Cosmote στα 12,94 ευρώ, ένα πακέτο 200.000 τεμάχια της Αλουμίνιο της Ελλάδος στα 13,12 ευρώ και δύο πακέτα των 68.422 και 210.400 τεμαχίων στα 10,36 ευρώ.

Ακόμα, ένα πακέτο 102.000 τεμάχια της Εθνικής στα 18,16 ευρώ, ένα πακέτο 3.980 τεμάχια της Ιntracom στα 4,10 ευρώ και ένα πακέτο 90.870 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 15,18 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 480.000 τεμάχια της Eurobank στα 17,44 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v