Θετική αντίδραση σε θετικές ειδήσεις

Η περίπτωση των ΟΠΑΠ - ΔΕΗ επιβεβαιώνει πανηγυρικά την εκτίμηση πως η αγορά για να λειτουργήσει χρειάζεται καθαρούς κανόνες. Θετικοί οι ξένοι οίκοι στις καθησυχαστικές δηλώσεις Αλογοσκούφη, τη στιγμή που η περίπτωση της Sanyo φαίνεται να ανοίγει ένα μικρό παράθυρο στην... ελπίδα. Σημαντικές πιέσεις στην περιφέρεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οργανώνεται και μέχρι στιγμής αποδίδει η προσπάθεια ”στήριξης”.

Με καταλυτική την αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης για τις όποιες επιφυλάξεις είχαν δημιουργηθεί σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ακολουθεί σειρά αναβαθμίσεων από ξένους οίκους και βεβαίως εντολών αγοράς.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση της Deutsche Bank, οι δηλώσεις του Γ. Αλογοσκούφη αίρουν την αβεβαιότητα για ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η αναφορά της CSFB για τον Οργανισμό.

Από την αρχή της συνεδρίασης είχε φανεί πως οι συγκεκριμένες δύο μετοχές, όπου μέχρι χθες ασκούνταν σημαντική πίεση, θα ήταν σηματωρός και καταλύτης της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ, οι συναλλαγές περισσότερες του μισού εκατ. τεμαχίων, η τιμή ενισχύεται κατά 3,25% στα 15,26 ευρώ, ενώ ανάλογη είναι η βελτίωση της ΔΕΗ προς τα 19,74 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως οι συναλλαγές σε αυτές τις δύο μετοχές ξεπερνούν τον τζίρο των Alpha, Εθνικής και Eurobank και υπολείπονται ελάχιστα αυτού του ΟΤΕ.

Ο Γ.Δ. βρίσκεται σε διαπραγμάτευση κοντά στην υψηλή τιμή της ημέρας, στην περιοχή των 2.355 μονάδων, με αύξηση συναλλαγών.

Χρήζουν ανάγνωσης οι αναλύσεις και των δύο ξένων οίκων (δες top stories για CSFB και Deutsche Bank).

Όπως σημείωναν στελέχη τραπεζικών χρηματιστηριακών, εντολές αγοράς υπάρχουν και για τις δύο μετοχές, ενώ αναφορικά με την Εθνική θεωρούν πως διαμορφώνεται στήριξη στα 17,90 ευρώ, όπου και απορροφήθηκε σημαντικό μέρος της προσφοράς δωρεάν μετοχών.

Ήδη η μετοχή της Εθνικής κινείται μεταξύ 18,22-18,24 ευρώ, με τους αγοραστές να υπολείπονται ελάχιστα σε τεμάχια των πωλητών.

Στον ΜΚ-40 φαίνεται πως διάθεση για κάτι καλύτερο υπάρχει, πλην, όμως, υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας που θα μπορούσε να συμβάλει στη μόχλευση ενός τμήματος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Διαπιστώνεται, όμως, πως και σε αυτήν την κατηγορία η άρση αβεβαιότητας και επιφυλάξεων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της τάσης.

Αναφέρεται ως ενδεικτική η περίπτωση της ΕΧΑΕ, όπου με συναλλαγές 120.000 τεμαχίων (14.20) ενισχύεται κατά 1,66% στα 6,14 ευρώ (δες σχετικά στα Top Stories για την κούρσα διαδοχής).

Συγκριτικά αυξημένη εμπορευσιμότητα καταγράφεται στην περίπτωση των μετοχών ΔΟΛ, Ολυμπιακής Τεχνικής, Σιδενόρ, Intralot, Folli Follie, Chipita, Delta Singular.

Στη μετοχή του Αλουμινίου της Ελλάδος έχει πραγματοποιηθεί και ένα πακέτο 200.000 τεμαχίων στην τιμή των 13,12 ευρώ, ενώ σταθερή είναι στα 16,20-16,28 ευρώ η διακύμανση της Βωβός.

Μεταξύ των μετοχών με τη μεγαλύτερη απόδοση βρίσκεται η μετοχή της Sanyo (δες σχετικό θέμα με την Dauphin).

H περίπτωση της Sanyo θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει πρόκριμα και για άλλες εταιρίες, καθώς η απαξίωση των αποτιμήσεων καθιστά εφικτή τη στενότερη στρατηγική συνεργασία σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Μακάρι η περίπτωση της Sanyo να έχει συνέχεια και να σηματοδοτεί το χαμηλό ενός μεγάλου τμήματος της αγοράς.

Παράλληλα, χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως το πρόβλημα της αγοράς είναι χρονίζον και αφορά στην απουσία ”ζεστού χρήματος”.

Θα ήταν εφικτή, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, η -υπό προϋποθέσεις και πάντα στο πλαίσιο του νόμου- άσκηση μίας πιο ευέλικτης πολιτικής στο πρόβλημα του δανεισμού για αγορές μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v