”Σκοράρουν” σε... άδειο τέρμα!

Μία ακόμη πτωτική συνεδρίαση έλαβε χώρα σήμερα στη Σοφοκλέους, παρά το σχετικό ”καλλωπισμό” του τελευταίου ημιώρου, με τους πωλητές να... παίζουν μόνοι τους, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 117 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 αποτελούν ”πακέτα”. Σε νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό τρέχοντος έτους 70 τίτλοι.

”Έβαλαν γκολ σε άδειο τέρμα” οι πωλητές, αφού εδώ και πολύ καιρό ”παίζουν” μόνοι τους, όμως δεν είναι μακριά η μέρα που θα διαπιστώσουν ότι οι εξέδρες είναι άδειες και δεν υπάρχει κανείς να τους χειροκροτήσει (!)

Παράγοντες της Αγοράς, αναφέρονται σε φωνές ανησυχίας εις ”ώτα μη ακουόντων” και επισημαίνουν ότι η ”μαγική εικόνα” που επικρατεί εδώ και πολύ καιρό στην Σοφοκλέους, με τον Δείκτη να κινείται στο γνωστό εύρος διακύμανσης και να απαξιώνεται το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό επί σχεδόν καθημερινής βάσης, μόνο κινδύνους μπορεί να εσωκλείει.

Όλοι αναφέρονται στην παρατεταμένη απουσία των ιδιωτών επενδυτών προσποιούμενοι ότι δεν γνωρίζουν τον λόγο για τον οποίο το retail παραμένει επιδεικτικά αδιάφορο για την Σοφοκλέους (!)

Όμως μία ματιά στους αριθμούς πιθανότατα θα έλυνε τέτοιου είδους απορίες, καθώς από την αρχή του χρόνου περισσότεροι από 300 τίτλοι καταγράφουν αρνητική ποσοστιαία μεταβολή, κάθε μέρα περίπου 50 μετοχές σημειώνουν νέα χαμηλά τρέχοντος έτους, ενώ περισσότεροι από 100 τίτλοι βρίσκονται χαμηλότερα από τα χαμηλά της 31/3/03 όταν ο Δείκτης βρισκόταν στις 1467 μονάδες (!).

Συμπερασματικά οι ιδιώτες, απλά βαρέθηκαν να χάνουν και δεν επιθυμούν να παραμένουν σε μία Αγορά που εδώ και πολύ καιρό (από τον περασμένο Ιούλιο) έχει πάψει να δίνει κέρδη (ανεξαρτήτως της πορείας των εταιρειών) στα 4/5 του ταμπλό.

Όταν διαμορφώνεις Αγορά 15-20 τίτλων και τους υπόλοιπους τους αφήνεις να οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση, είναι σίγουρο ότι θα υποστείς και τις συνέπειες.

Το τραγελαφικό δε της υπόθεσης είναι ότι τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται καθυστερημένο ενδιαφέρον για την πορεία των μετοχών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, από υπέρμαχους της θεωρίας ότι η Σοφοκλέους είναι Αγορά το πολύ 20 μετοχών και τώρα υποστηρίζουν ότι μία άνοδος δεν μπορεί να θεωρείται ”υγιής” αν το όποιο ενδιαφέρον δεν επεκταθεί σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Όμως ποιος μπορεί να πείσει ότι το ”όψιμο” ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων δεν συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με τις αποτιμήσεις που διαμορφώνονται εν όψει λήξεως εξαμήνου και με κάποια μετοχοδάνεια που πρέπει να εξοφληθούν στο τέλος τρέχοντος μηνός;

Τώρα όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, μία ακόμα στρεβλή εικόνα, με τον Δείκτη να κινείται δήθεν σταθεροποιητικά, υποβοηθούμενος από την υψηλή κεφαλαιοποίηση (-0,15%), ενώ σε μεσαία (-0,63%) και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (-1,33%) συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις με αμείωτη ένταση.

Απόλυτα απογοητευμένοι και οι περισσότεροι τεχνικοί αναλυτές, καθώς μπορεί ο Δείκτης να δείχνει ότι μπορεί να ”υπερασπιστεί” το τεχνικό στήριγμα των 2326 μονάδων, όμως η πλειονότητα της Αγοράς βρίσκεται σε περίπου ελεύθερη πτώση.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικά κέρδη μόνο για τα Ελ. Πετρέλαια και απλά θετικό πρόσημο για Γερμανό, ΔΕΗ, ΗΥΑΤΤ, Cosmote, Eurobank, Motor Οil.

Αντίθετα σημαντικές απώλειες σημείωσαν Εμπορική, Ιντρακόμ (μεγαλύτερες από το μέρισμα που απέκοψε), ΚΑΕ, Τιτάν και Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος μεταξύ 2357,1 και 2331,12 μονάδων, για να κλείσει τελικά στις 2339,41 μονάδες με απώλειες 0,18%, ο τζίρος συνέχισε την απαξιωτική του πορεία φθάνοντας τα 117 εκ. ευρώ από τα οποία, όμως, τα 40,6 εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (αφού λόγω λήξεως εξαμήνου δεν μπορούν να φτιαχτούν οι αποτιμήσεις, άρχισαν τα ”γυρίσματα”).

Η τελική εικόνα συστήνει ”ο τελευταίος αισιόδοξος να κλείσει τη πόρτα” με 65 ανοδικές μετοχές (αποτέλεσμα σχετικού ”καλλωπισμού” κατά το τελευταίο δεκάλεπτο καθώς ενδοσυνεδριακά η αναλογία ήταν πολύ χειρότερη) έναντι 232 πτωτικών και για 17 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 6-11,98%.

Όσον αφορά στις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 480.000 τεμάχια της Eurobank στα 17,56 ευρώ, πέντε πακέτα συνολικά 4.831.590 τεμαχίων της Frigoglass στα 3,70 ευρώ, ένα πακέτο 1.060.000 τεμάχια της Sex Form στα 2,59 ευρώ και ένα πακέτο 280.000 τεμαχίων της Ικτίνος στα 2,44 ευρώ.

Ακόμα, ένα πακέτο 100 τεμάχια της Intracom στα 4,04 ευρώ, ένα πακέτο 250.000 τεμάχια της Hellas Can στα 8,50 ευρώ, ένα πακέτο 300.000 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 20,20 ευρώ, ένα πακέτο 2.003.483 τεμάχια της Altec στα 0,51 ευρώ, ένα πακέτο 216.824 τεμάχια της Φουρλής στα 4,70 ευρώ και ένα πακέτο 60.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 10,30 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v