Σύστημα 5-4-1 στη Σοφοκλέους

Προσφέρει θετικές ενδείξεις, αλλά δεν πείθει επαρκώς η μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς. Παρά την αντίδραση στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. τη συνηθισμένη του ώρα ”κάθεται” και πάλι σε επίπεδο κοντά στις 2.340 μονάδες. Μένει να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια εάν η διάθεση μπορεί να μετουσιωθεί σε αποτέλεσμα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τη Ρόδο τη... βλέπουμε, αλλά θα πρέπει να αποδώσει και η... προσπάθεια.

Ωστόσο, ο μέχρι στιγμής απολογισμός δεν κρίνεται ικανοποιητικός για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Διάθεση φάνηκε από την αρχή πως υπάρχει και καταγράφηκε μέσω της αντίδρασης των Alpha, Εθνικής, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, αλλά και των Delta Singular (όπου πραγματοποίησε πακέτο 4.428.846 τεμάχια, στην τιμή των 20,1 ευρώ), Εθνικής Ασφαλιστικής, ΔΟΛ, και άλλων ενεργών δυνάμεων.

Ο Γ.Δ., όμως, όπως συνηθίζεται τις τελευταίες συνεδριάσεις, ”κάθισε” γύρω στις 11.45 και πάλι στις 2.345 μονάδες.

Από τεχνικής πλευράς αυτό σημαίνει ότι οι μέχρι πρότινος στηρίξεις έχουν μετατραπεί σε αντιστάσεις.

Με το χθεσινό ισχνό τζίρο των 76 εκατ. ευρώ δύσκολα μπορεί να κινηθεί πάνω από τις 2.380 μονάδες.

Ίσως σε αυτή τη φάση αυτό που προέχει για τους ισχυρούς της αγοράς να είναι η καταρχήν διασφάλιση των 2.300 μονάδων και από αυτά τα χαμηλά επίπεδα να επιχειρηθεί σταδιακά η αναβάθμιση αξιοπιστίας, θεσμών και αγοράς.

Θα φανεί μεσοπρόθεσμα πώς εννοούν την ενίσχυση της αξιοπιστίας της αγοράς οι ισχυροί παίκτες.

Μέχρι στιγμής, όμως, καταγράφονται και επιμέρους ενδείξεις, όπως για παράδειγμα η αντίδραση της 3Ε, η υπέρβαση των 2 ευρώ από την περιοχή των Μινωικών, η σταθεροποίηση μετοχών όπως η Μυτιληναίος και η Μέτκα, και η αύξηση συναλλαγών στις Νίκας και Notos.

Η επιχειρούμενη προσπάθεια μείωσης του δανεισμού, παράτασής του και εξασφάλισης συμφερότερων όρων ωθούν τη μετοχή της 3Ε από τα 19,5 ευρώ σε αντίδραση.

Οι εξελίξεις στον κλάδο των ακτοπλοϊκών μπορεί να διαμορφώνουν χαμηλά την τιμή του Στρίντζη, δίνουν όμως τάση στις Μινωικές.

Στον επίμαχο ασφαλιστικό κλάδο, παρά την αντίδραση της μετοχής του Φοίνικα, η τιμή υπολείπεται σημαντικά από το επιτρεπόμενο όριο.

Η μετοχή της Εθνικής Ασφαλιστικής μπορεί σήμερα να αντιδρά, με αύξηση μάλιστα συναλλαγών, πλην όμως χρειάζονται ακόμη πολλά βήματα.

Ενδιαφέρον εμφανίζει η ενίσχυση του τζίρου και των πράξεων σε ορισμένες μετοχές, με χαρακτηριστικότερη τις περιπτώσεις των Άκτωρα, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, ΕΧΑΕ, Γερμανού και ορισμένες ακόμη.

Για τη συνέχεια, η αγορά θα πρέπει να πείσει πως μπορεί να επιτευχθεί η διασφάλιση της ευρύτερης περιοχής ”στήριξης” των 2.300 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v