”Αέρας”: Aποχαιρετισμός στα όπλα...

Κυρίες και κύριοι, έχουμε να σας κάνουμε μία σημαντική ανακοίνωση: Ο ”αέρας” που εξέθρεψε γενιές και γενιές κερδοσκόπων δεν υπάρχει πια. Κλείνει έτσι η αυλαία μιας ταραχώδους περιόδου και ανοίγει μία άλλη. Όπως και να έχει, η ουσία είναι μία. Η Σοφοκλέους που ξέραμε πέθανε...

”Αέρας”: Aποχαιρετισμός στα όπλα...
Κυρίες και κύριοι, έχουμε να σας κάνουμε μία σημαντική ανακοίνωση: Ο ”αέρας” που εξέθρεψε γενιές και γενιές κερδοσκόπων δεν υπάρχει πια.

Κλείνει έτσι η αυλαία μιας ταραχώδους περιόδου και ανοίγει μία άλλη. Όπως και να έχει, η ουσία είναι μία. Η Σοφοκλέους που ξέραμε πέθανε...

Πολλοί χρηματιστές διαμαρτύρονται στις ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι με το κόψιμο του ”αέρα” θα χρεοκοπήσουν οι ίδιοι και θα παγώσουν οι συναλλαγές στη Σοφοκλέους. Με άλλα λόγια, μας λένε ότι ο μεγάλος όγκος των συναλλαγών ήταν ”κούφιος”, ήταν ”αέρας” και μάλιστα κοπανιστός.

Δεν μας ενδιαφέρει αν θα πεθάνουν πέντε ή είκοσι πέντε χρηματιστηριακές εταιρείες. Αν δεν μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό, ας κλείσουν. Μόνο μη ζητήσουν να κρατικοποιηθούν.

Αλίμονο αν πρέπει να διατηρηθεί μια αρρωστημένη κατάσταση στην αγορά για να επιβιώσουν μια χούφτα άνθρωποι. Το χρηματιστήριο δεν φτιάχτηκε για τους χρηματομεσίτες.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι ο ”αέρας” ήταν η αφορμή για να καταστραφούν εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές και ένα φονικό όπλο στα χέρια των λόμπι.

Τι ήταν ο ”αέρας”. Τα δικά σας χρήματα που παρέμειναν πιστωμένα στους λογαριασμούς σας και τα δάνειζαν εν αγνοία σας οι χρηματιστές σε άλλους πελάτες τους.

Έκαναν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Ας μη ζητούν τώρα τα ρέστα. Στο κάτω κάτω της γραφής, υπάρχει και το margin. Όποιος θέλει να δανειστεί, μπορεί να το κάνει ελεύθερα, με κανόνες και σύμφωνα με τον νόμο.

Κλείνει η αυλαία μιας ολόκληρης εποχής. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Μήπως έχουμε ξεχάσει πώς δημιουργήθηκε το 1999; Θα είχαν γίνει όλα αυτά που συνέβησαν αν δεν υπήρχε ο ”αέρας”; Το πιστεύετε πραγματικά; Αυτοκτόνησαν άνθρωποι από αυτές τις καταστάσεις.

Εκείνοι που διαφωνούν ας πάνε να πούνε τις αντιρρήσεις τους στις γυναίκες και στα παιδιά αυτών των ανθρώπων...

Ίσως κάποτε να γραφτεί ένα τραγούδι για τον ”αέρα”, όπως έχει γραφτεί για τους μάγκες των αρχών του αιώνα. Εκείνους τους πάτησε το τρένο. Τους επενδυτές τους ”θέρισε” ο ”αέρας”...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v