Ιδού η Ρόδος, ιδού και το... πήδημα

Η Ευρώπη πήρε το μήνυμα απο τη Wall Street και... ”βάζει μπροστά τις μηχανές”, ενώ η ελληνική αγορά έχει μπροστά της τις εξαγγελίες της νέας ηγεσίας της Κεφαλαιαγοράς για την κάθαρση στη Σοφοκλέους. Είναι αυτό αρκετό για ξεπαραστεί η μιζέρια των 2.300 μονάδων και η διαρκής απαξίωση μεγάλου τμήματος της αγοράς;

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλά και άγια τα νέα μέτρα, η πρόθεση των αρχών, προς τη σωστή κατεύθυνση οι νέες ρυθμίσεις, δεδομένη η έξωθεν καλή μαρτυρία.

Eως ότου όμως τεθούν σε εφαρμογή, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στην καθημερινή εικόνα που καταγράφεται βασανιστικά για όλο και περισσότερες εισηγμένες.

Η κρίση από τη στιγμή που διαχέεται πέραν της περιφέρειας και προς μετοχές υγιών εταιριών, αναπόσπαστων μερών της εθνικής μας οικονομίας, προσλαμβάνει συστημικά χαρακτηριστικά.

Ο καθαρός τζίρος δεν ξεπέρασε χθες τα 76 εκατ. ευρώ, συναλλαγές που έχει η αγορά να δει τα τελευταια 3 χρόνια.

Οι μετοχές, η τιμή των οποίων υποχώρησε ξεπερνά τις 200 και πλέον.

Τα νέα χαμηλά της αγοράς πληθαίνουν και το επαναλαμβανάνουμε προς αποφυγή παρεξεγήσησεων δεν αφορούν μόνο την εξοβελιζόμενη στην πυρά ”περιφέρεια”.

Αυτό που χρειάζεται, προκειμένου να προλάβουμε τον ασθενή, είναι η άμεση δραστηριοποίηση αυτών που έχουν τη δύναμη και τις δυνατότητες να αναστρέψουν σταδιακά το διάχυτο κλίμα απαξίωσης.

Οφείλουν, νομίζουμε, κάποιοι- και δεν αφορά περιφερειακούς παίχτες- να εξηγήσουν στους επενδυτές (για τα συμφέροντα, των οποίων κόπτονται), την μεθοδευμένη απαξίωση συνολικά του ασφαλιστικού κλάδου και συγκεκριμένων εισηγμένων θυγατρικών, ισχυρότατων κρατικών και ημικρατικών ομίλων.

Καλές οι νέες ρυθμίσεις για τη χειραγώγηση και την εσωτερική πληροφόρηση, αλλά για παράδειγμα στις ασφάλειες, τι γίνεται;

Ορθότατη η πρόσφατη επισήμανση του προέδρου του ομίλου της Alpha για τα πλούσια ελέη της θυγατρικής Ιονικής, δηλαδή του Hilton Αθηνών και Ρόδου.

Ποιο είναι, όμως, το ποσοστό που κατέχει η μητρική Alpha στην ξενοδοχειακή και πως δικαιολογείται το γεγονός ότι κατά παράδοση η εμπορευσιμότητα της εν λόγω μετοχής δεν ξεπερνά τις μόλις μερικές μονάδες τεμαχίων;

Για παράδειγμα χθες, λίγο μετά δηλαδή τις δηλώσεις του προέδρου, συναλλάχθησαν συνολικά 10 τεμάχια στην Ιονική Ξενοδοχειακή, ενώ η ζήτηση αφορούσε 200 τεμάχια στην τιμή των 9,34 ευρώ και η προσφορά επίσης 200 τεμάχια στην τιμή των 9,50 ευρώ.

Η ελάχιστη τιμή της δεν απέχει και πολύ, καθώς έχει διαμορφωθεί στα 8,94 ευρώ.

Χθες η μετοχή έκλεισε στα 9,58 ευρώ.

Καλοδεχούμενη η χθεσινή ”αφύπνιση” της μετοχής των ΕΛΠΕ, αφού με 574 πράξεις συναλλάχθησαν 287.900 τεμάχια, ενισχύοντας την τιμή κατά 4,98% στα 6,74 ευρώ. Μέχρι τέλος του μήνα, η κυβέρνηση θα αποφασίσει για την τύχη του 8,20%, με τον όμιλο Λάτση (με συμμετοχή 25%) να έχει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης.

Το αν θα κινηθεί η αγορά σήμερα υψηλότερα ή χαμηλότερα αφορά πάντα στο επίπεδο του Γ.Δ.

Βεβαίως και υπερασπιζόμαστε της λογικής να μη χαθεί η μεσοπρόθεσμα ανοδική τάση, καταρχήν του Γ.Δ., ώστε σταδιακά να ανακάμψει ένα μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

Το ζητούμενο για την αγορά σήμερα– αύριο είναι καταρχήν η διασφάλιση των 2.300 μονάδων.

Θα πρέπει όμως, και έμπρακτα οι ισχυροί παίχτες, αυτοί που θα έχουν τα ηνία στην νέα αγορά, όπως σταδιακά τη διαμορφώνουν, να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές ότι ενδιαφέρονται ουσιαστικά για την επόμενη μέρα.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα, η Εθνική, όπου δίνεται μάχη με τα 17,90 ευρώ, η Alpha, καθώς υποχωρεί στα 19,94 ευρώ, η Eurobank δεδομένου ότι αντέδρασε χθες κατά 0,69% στα 17,58 ευρώ, η Cosmote στα 12,96 ευρώ, η Intracom, που ”παλεύει” τα 4 ευρώ (χθες έκλεισε στα 3,90 ευρώ με –3,47%), ο Στρίντζης που ”γράφει” στα 0,95 ευρώ νέα χαμηλή τιμή, εύλογα η ΕΧΑΕ.

Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, η ακραίων διακυμάνσεων τελευταία μετοχή του Μπαλλή, η Frigoglass λόγω των χθεσινών ενδοομιλικών γυρισμάτων, βεβαίως τα ΕΛΠΕ και ο Αβαξ από τις κατασκευές (λόγω της ανάλυσης της Marfin, όπου διατηρεί την τιμή– στόχο στα 6,10 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v