”Τέρμα στα λόμπι και τα παιχνίδια”

Εμμεση, πλην ουσιαστική, έκκληση στους επενδυτές να επιστρέψουν στη Σοφοκλέους, υποσχόμενος άμεση βελτίωση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας, έκανε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Δέσμη μέτρων για τις δημόσιες εγγραφές, ξεκαθάρισμα των πιστώσεων και στενότερος έλεγχος των ΑΧΕ, υπόσχεση για τερματισμό των ”παιχνιδιών” με τις τιμές. Αλλαγές στο πλαίσιο για τις αγορές ιδίων μετοχών. Ολες οι νέες εξαγγελίες.

”Τέρμα στα λόμπι και τα παιχνίδια”
Δέσμη μέτρων για την εξασφάλιση μεγαλύτερης αξιοπιστίας και διαφάνειας εξήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξης Πιλάβιος, με κεντρικό σημείο αναφοράς, όπως είπε ο ίδιος, την επιστροφή των επενδυτών στη Σοφοκλέους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Πιλάβιος επανήλθε αρκετές φορές στο θέμα της επιστροφής των επενδυτών στη Σοφοκλέους, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από το επενδυτικό κοινό ότι τώρα θα αλλάξουν ριζικά τα πράγματα όσον αφορά στην αξιοπιστία της αγοράς, στην προστασία από τα ”παιχνίδια” και τα ”λόμπι” αλλά και στον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο γίνονται οι δημόσιες εγγραφές.

”Πρέπει να κερδίζει ο κόσμος απο τις δημόσιες εγγραφές για να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον προς την αγορά”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, παρουσία των δύο αντιπροέδρων κ. Χαραλάμπους και Γαβριηλίδη, τόνισε ότι ”έρχεται το τέλος των παιχνιδιών και των λόμπι” μέσω της υιοθέτησης της Κοινοτική Οδηγίας για την ”κατάχρηση αγοράς”, που θα έχει ενσωματωθεί στο κοινοτικό δίκαιο ως το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι ”πλέον έχουμε όλα τα όπλα για να κάνουμε τη δουλειά μας”.

Μεταξύ των όσων ανακοίνωσε ο κ. Πιλάβιος περιλαμβάνονται:

- Το ξεκαθάρισμα των κανόνων στις πιστώσεις. Πλήρης κατάργηση των άτυπων πιστώσεων, του γνωστού ”αέρα” (σ.σ. έστω και για διάστημα Τ+29).

Εφεξής, μετοχές που δεν πληρώνονται στο Τ+3 θα ρευστοποιούνται υποχρεωτικά την επομένη, εκτός άν υπάρχει σύμβαση margin, το ανώτατο χρηματικό ύψος της οποίας αυξάνεται με απόφαση της Ττ.Ε σε 1 εκατ. ευρώ, απο 150.000 ευρώ, ενώ σε λίγους μήνες ενδέχεται να καταργηθεί το οποιοδήποτε ”πλαφόν”. Η σχετική απόφαση θα έχει βγει σε λίγες μέρες.

- Θα υπάρχει απολύτως ξεχωριστή τήρηση των χρηματικών υπολοίπων των πελατών των ΑΧΕ σε σχέση με τα ίδια διαθέσιμά τους, ώστε να μη χρησιμοποιούνται χρήματα πελατών για τη χρηματοδότηση άλλων ή για την κάλυψη ανοιγμάτων της ίδιας της ΑΧΕ.

- Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες εγγραφές, ώστε εμμέσως να προκύψουν ορθολογικότερες αποτιμήσεις.

Πρώτον, συγκεκριμενοποιείται η διαδικασία του pre-marketing για τον καθορισμό του εύρους τιμής, δηλαδή ο ανάδοχος οφείλει να λαμβάνει προσφορές από αρκετούς σε αριθμό και ”μερίδιο αγοράς” θεσμικούς, ενώ το ίδιο το εύρος τιμών δεν θα είναι 10% αλλά 15%. Επίσης θεσπίζεται ανώτατο όριο κατανομής σε κάθε δημόσια εγγραφή, που θα είναι 4% της έκδοσης για θεσμικούς και 2% για ιδιώτες.

Τέλος, παύει να ισχύει η αναλογία 30% θεσμικοί - 70% ιδιώτες και θεσπίζεται απλώς κατώτατο όριο τουλάχιστον 30% συμμετοχής και για τις δύο κατηγορίες επενδυτών, ενώ απαγορεύεται εφεξής η αναφορά στο ενημερωτικό σε προβλέψεις για μελλοντικά αποτελέσματα, καθώς και η αναγραφή του Ρ/Ε προ φόρων. Το Ρ/Ε σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι μετά από φόρους.

Τα αποτελέσματα κάθε δημόσιας εγγραφής θα πρέπει να δημοσιοποιούνται επίσημα εντός δύο ημερών και να περιλαμβάνουν αναλυτικά τα στοιχεία της κάλυψης (σ.σ. πόσα πρόσφεραν, πόσα πήραν ιδιώτες και θεσμικοί).

- Λεπτομερής ήταν και η αναφορά στην Οδηγία για την κατάχρηση της αγοράς (σ.σ. Βλέπε Δεξιά Σελίδα - ”Συνοδευτικό Υλικό) που θα περάσει στο ελληνικό δίκαιο εντός του έτους. Ο κ. Πιλάβιος μίλησε για το τέλος των λόμπι και των παιχνιδιών χειραγώγησης, αναφέροντας ότι ο νόμος αυτός περιγράφει πλέον λεπτομερώς τι είναι χειραγώγηση και τι εσωτερική πληροφόρηση με συγκεκριμένες κατηγορίες συμπεριφορών, όπως οι παραπλανητικές και ψευδείς συνλλαγές ή εντολές, η διάδοση ψευδών πληροφοριών μέσω και του Ιnternet, ενώ έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα απόδειξης της πρόθεσης, αφού αρκεί το αποτέλεσμα της πράξης.

Ακόμη, τέτοια συμπεριφορά θεωρούνται η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, η επίδραση στην τιμή κλεισίματος, ακόμη και η διατύπωση γνώμης για μία μετοχή, ενώ προηγουμένως έχουν ληφθεί θέσεις επί της μετοχής αυτής.

Ως ενδείξεις που θα λαμβάνονται υπ’ όψιν αναφέρθηκαν ο βαθμός στον οποίο οι συναλλαγές αποτελούν σημαντικό ποσοστό του ημερήσιου τζίρου, οι αγοραπωλησίες χωρίς πραγματική αλλαγή του δικαιούχου, οι βραχυπρόθεσμες αντιστροφές θέσεων, που αποτελούν σημαντικό μέρος του ημερήσιου όγκου και επηρεάζουν την τιμή, κ.ά.

Επίσης, εφεξής οι ΑΧΕ, όταν υποψιάζονται από τη συμπεριφορά πελατών τους ότι μπορεί να υπάρχει θέμα εσωτερικής πληροφόρησης ή χειραγώγησης, θα πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που φέρνει στο προσκήνιο η συγκεκριμένη οδηγία αφορά στην αγορά ιδίων μετοχών από εταιρίες, που θα μπορεί πλέον να γίνεται για συγκεκριμένους λόγους (διαγραφή με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, εκπλήρωση υποχρεώσεων από μετατρέψιμο δάνειο, έκδοση stock options) και όχι για τη στήριξη της μετοχής.

Οι αγορές ιδίων δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 25% του ημερήσιου όγκου, ούτε και να υπερβαίνουν σε τιμή την τελευταία ανεξάρτητη πράξη ή την τελευταία ανεξάρτητη προσφορά αν αυτή είναι υψηλότερη. Επίσης, θα πρέπει να γίνονται με προσοχή στα ευαίσθητα διαστήματα (π.χ. πριν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων), διότι θα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κυρώσεων αν διαπιστωθεί ότι συνιστούν κατάχρηση αγοράς.

Τέλος, ο κ. Πιλάβιος ανέφερε ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε επενδυτές να ανταλλάσουν το χαρτοφυλάκιο μετοχών που διαθέτουν με μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων, με βάση τις τιμές κλεισίματος, προσθέτοντας ότι το ποιες μετοχές και σε ποιον βαθμό θα γίνονται δεκτές από τις ΑΕΔΑΚ θα προσδιορίζεται από τις ίδιες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v