Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ: ”Δημόσια συμφέροντα” και κρατικές εταιρίες

Τη σημαντική επίδραση του κράτους στην αγορά μέσω της συμμετοχής του σε μεγάλες εισηγμένες εταιρίες επισημαίνει η Π&Κ στο εβδομαδιαίο της report με αφορμή τις παλινωδίες των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ την εβδομάδα που πέρασε. Επίσης κάνει λόγο για ”μη ευνοϊκή” τροχιά της αγοράς και δηλώνει την παρούσα προτίμησή της στις Alpha και Intralot.

Π&Κ: ”Δημόσια συμφέροντα” και κρατικές εταιρίες
Οι ροές κεφαλαίων προσωρινά τοποθετούν την αγορά μας σε ”μη ευνοϊκή” τροχιά, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο της report με ημερομηνία 23 Ιουνίου η Π&Κ Χρηματιστηριακή. Τα εταιρικά κέρδη και οι επιχειρηματικές προοπτικές της πλειονότητας των ελληνικών εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης (με την εξαίρεση του ΟΤΕ) θα πρέπει να αποδείξουν τη θετική απόδοση της αγοράς, τονίζεται.

Η χρηματιστηριακή εκφράζει την προτίμησή της στην Alpha Bank και την Intralot.

Σε άλλο σημείο της έκθεσής της που έχει τίτλο ”η σημαντική επίδραση του κράτους”, η Π&Κ αναφέρεται στις επιδόσεις της περασμένης εβδομάδας των κρατικών τίτλων και των τραπεζών. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως οι παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών οδήγησαν την αγορά σε παλινδρομική κίνηση, με άξονα δύο σημαντικές εισηγμένες: Τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ.

Μέσω της κίνησης αυτής, ο υπουργός υπενθύμισε άθελά του στους επενδυτές το ρίσκο που ενυπάρχει στις κρατικές επιχειρήσεις από την ίδια τη φύση τους που περιλαμβάνει σημαντική συμμετοχή του κράτους. Το ρίσκο ανακύπτει από το ότι οι προτεραιότητες και τα συμφέροντα του Δημοσίου δεν συνάδουν απαραίτητα με αυτά των εταιριών, επισημαίνει η Π&Κ.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ η σύγκρουση συμφερόντων περιλαμβάνει το δίπολο τιμολόγια-πληθωρισμός, ενώ στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, δημόσιο χρέος-ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση του ιδανικού χαρτοφυλακίου, η Π&Κ διατηρεί τη σύστασή της για τοποθέτηση επί μετοχών σε ποσοστό 75%, ενώ αύξησε στο 42,5% (του 75%) αυτό των ξένων τίτλων.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v