Υπό πίεση η Σοφοκλέους

Εβδομαδιαίες απώλειες 1,98% κατέγραψε η Σοφοκλέους, (τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα), πιεζόμενη τόσο από τις αποκοπές μερισμάτων όσο και από την ”εξαέρωση” σε μετοχές της ευρύτερης περιφέρειας. Σήμερα, ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι πιέσεις επεκτάθηκαν και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Ουκ έστιν τέλος στη πτώση που συνεχίζεται, αυξομειώνοντας τους ρυθμούς της, με τα ίδια απαξιωτικά αποτελέσματα.

Παράγοντες της Αγοράς θεωρούν ότι η πτωτική κίνηση στους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης δύσκολα να ανακοπεί και οι κινήσεις των θεσμικών εγχώριων και ξένων, απλά θα διαμορφώσουν την βραχυπρόθεσμη τάση (όσον αφορά τον Δείκτη).

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρονται σε συντονισμένες ρευστοποιήσεις στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις από μεγάλα εγχώρια χαρτοφυλάκια που προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις, οπότε απόλυτα δικαιολογημένα οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν άμεση διαφοροποίηση σκηνικού.

Και βέβαια το πλέον απαισιόδοξο σενάριο είναι αυτό που θέλει όταν τελειώσει η ”συντριβή” των ”μικρομεσαίων”, να μην υπάρξει διάθεση ανοδικής αντίδρασης, έστω και από μετοχές εταιρειών που έχουν ικανοποιητικά θεμελιώδη και που τώρα βυθίζονται ακολουθώντας την γνωστή αγελαία συμπεριφορά.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή αντίδραση αναμένεται από όσους ιδιώτες επενδυτές έχουν διακρατήσει τα χαρτοφυλάκιά τους και βλέπουν από απόσταση τα δρώμενα στην Σοφοκλέους παρακολουθώντας την πορεία του Γενικού Δείκτη, όμως είναι σίγουρο ότι αν προσεγγίσουν και δουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις των επιμέρους τίτλων τους περιμένει μία εξαιρετικά αρνητική έκπληξη, καθώς και σήμερα περισσότερες από 90 μετοχές κατέγραψαν νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό τρέχοντος έτους (!!).

Η διαφορά μεταξύ της σημερινής συνεδρίασης από την αμέσως προηγούμενη, είναι ότι σήμερα και μετά τις 14.30 οι πιέσεις επεκτάθηκαν και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, κάτι που διαφαίνεται από το –1,21% του FTSE έναντι του –1,53% του FTSEM και του –1,86% του FTSES.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημαντικές απώλειες για Alpha Bank, Eurobank, Αγροτική (σε ασταμάτητη πτώση), Εμπορική, Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ιντρακόμ (νέα χαμηλά έτους) και ΟΤΕ, ενώ Γερμανός και Ελ. Τεχνοδομική κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες από το μέρισμα που απέκοψαν.

Αντίθετα με κέρδη Ελ. Πετρέλαια και Coca-Cola και θετικό πρόσημο για τον ”ελαφρύτερο” Τιτάνα και για ΚΑΕ και Cosmote.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, λίγο πριν το τέλος βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας (2311,43) για να κλείσει τελικά στις 2313,5 μονάδες με απώλειες 1,11% (αυτό δίνει δικαίωμα στους τεχνικούς αναλυτές να βλέπουν εξαιρετικά πιθανή την κίνηση μέχρι τις 2275-2250 μονάδες), ο τζίρος στα 124,9 εκ. ευρώ, ενώ συνεχίστηκαν τα γυρίσματα των ”πακέτων” που έφθασαν τα 41,2 εκ.

Συστήνει ενασχολήσεις... με αλλότρια η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές έναντι 250 πτωτικών και σε 25 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 8-17,97%.

Όσον αφορά στις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 64.380 και 2.870 τεμαχίων της Alpha Bank στα 20 και 20,02 ευρώ αντίστοιχα, δύο πακέτα των 100.000 και 131.200 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 20 και 20,04 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Cosmote στα 12,98 ευρώ.

Επίσης, τρία πακέτα των 100.000, 100.000 και 1.200.000 στα 15,02 ευρώ τα δύο πρώτα και 15,27 ευρώ το τρίτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v